ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Τα «2+1» γεγονότα του 2022 που θα καθορίζουν τις εξελίξεις του 2023

Η λέξη «αναμφίβολα» εκφράζει βεβαιότητα και συνήθως η βεβαιότητα αυτή αφορά γεγονότα που ήδη έχουν συμβεί. Μερικές φορές όμως μπορεί να συνοδεύει και γεγονότα του παρελθόντος που συνδέονται με το μέλλον.  

Δύο τέτοια γεγονότα, που συνέβησαν το 2022, που μας αφήνει σε λίγα 24ωρα, «αναμφίβολα» θα συνεχίσουν να καθορίζουν τις εξελίξεις και το 2023: ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι αυξήσεις επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες.

Αν παρακολουθεί κανείς τις δηλώσεις του γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Στόλτεμπεργκ καταλαβαίνει «αναμφίβολα» ότι όταν μιλάει για τον πόλεμο στην Ουκρανία μιλάει για ένα «δικό» του (δηλαδή του ΝΑΤΟ) πόλεμο. Σε κάποια φάση του πολέμου πριν από ένα περίπου μήνα έκανε μία δήλωση που φαινόταν να αφορά το 2023. Με τον δικό του τρόπο είπε λίγο πολύ πως οι συγκρούσεις στην Ουκρανία έχουν τις προϋποθέσεις να εξελιχθούν σε ένα πόλεμο ΝΑΤΟ – Ρωσίας.

Αναμφίβολα κανείς δεν θα ήθελε να συμβεί κάτι τέτοιο ακόμα και αν η συγκεκριμένη αναφορά ήταν μία λεκτική απειλή για τον κ. Πούτιν. 

Προς το παρόν πάντως η ανατροπή στην προϋπάρχουσα του πολέμου γεωπολιτική «σκηνή», σε πλανητική κλίμακα, δεν φαίνεται να μπορεί να ξεπεραστεί ειρηνικά μέσα στο 2023.

Όσο αφορά το άλλο μεγάλο γεγονός του 2022, την αύξηση του κόστους του χρήματος, δηλαδή των επιτοκίων δανεισμού από τις κεντρικές τράπεζες, οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους. Οι κεντρικές τράπεζες σ’ ολόκληρο τον πλανήτη έχουν κάνει περί τις 300 πράξεις αύξησης επιτοκίων, έχουν αυξήσει συνολικά (σύμφωνα με το Bloomberg) 70% τα επιτόκια και το 2023 θα συνεχίσουν να το κάνουν. 

Μόνο δύο Κεντρικές Τράπεζες στον πλανήτη δεν ακολούθησαν την νομισματική ανατροπή που ξεκίνησε η Fed και η EKT, οι Κεντρικές Τράπεζες της Κίνας και της Ιαπωνίας. Και οι δύο αυτές τράπεζες συνεχίζουν με διαφορετικές «τακτικές» την χαλαρή νομισματική πολιτική τους διατηρώντας την διαφορά «φάσης» με τον υπόλοιπο πλανήτη.

«Αναμφίβολα» πρόκειται για δύο Κεντρικές Τράπεζες οι οποίες διαθέτουν τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια δολαριακού χρέους από κάθε άλλη στον πλανήτη. 
Με άλλα λόγια πρόκειται για δύο τράπεζες οι οποίες ενώ βελτίωσαν την αξία των δολαριακών χαρτοφυλακίων τους λόγω της ανατροπής της πολιτικής της Fed, δεν αύξησαν το κόστος δανεισμού στο εσωτερικό τους...

Θα ήταν επικίνδυνο να επιχειρήσει να βουτήξει στα βαθιά νερά της νομισματικής πολιτικής σε τέτοιους καιρούς και να βγάλει κάποιο πρόωρο συμπέρασμα για το τι σημαίνει αυτό και το τι ακριβώς θα κάνουν αυτές οι δύο τράπεζες το 2023. Σε ένα χαοτικό διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον όμως, όπως αυτό του 2023, αυτή η «παρατήρηση» της νομισματικής απόκλισης μεταξύ «ανατολής» και «δύσης», θα μπορούσε... αναμφίβολα να μας κάνει να καταλάβουμε/προβλέψουμε τα όσα έρχονται μέσα στο 2023 νωρίτερα από την στιγμή που θα συμβούν.

Και ένα τρίτο γεγονός που πέρασε λίγο στα... μουγκά μέσα στο 2022, αλλά που έχει αναμφίβολα σώσει την Ευρωζώνη από την δική της στιγμή Lehman Brothers, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την Ευρωζώνη και το Ευρώ. 

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg το κόστος της κρατικής διάσωσης της γερμανικής Uniper έχει ξεπεράσει τα 40 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την γερμανική «ΔΕΚΟ» που ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου από την Ρωσία στην Ευρώπη. Η εταιρεία «αναμφίβολα» καταστράφηκε με την διακοπή των ροών φυσικού αερίου από την Ρωσία με το που ξεκίνησε η εφαρμογή των κυρώσεων στην Ρωσία. 

Η Uniper κατέγραψε καθαρή ζημιά 40 δισ. ευρώ μέσα σε 9 μήνες, την μεγαλύτερη στην εταιρική ιστορία της γερμανικής οικονομίας και της Ευρωζώνης. Και η γερμανική κυβέρνηση αγνοώντας «αναμφίβολα» κάθε δημοσιονομικό κανόνα της Ευρωζώνης και του Συμφώνου Σταθερότητας προχώρησε – ευλόγως - χωρίς αντιδράσεις από τις Βρυξέλες, στην εθνικοποίησή της για να αποφύγει – όπως παραδέχθηκαν στην γερμανική κυβέρνηση – μια στιγμή τύπου Lehman Brothers στον ενεργειακό τομέα που θα μπορούσε να συμπαρασύρει το γερμανικό και στην συνέχεια το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα...

«Αναμφίβολα» η περίπτωση της Uniper, έδειξε το πως θα αντιδράσουν οι ισχυρές οικονομίες της Ευρωζώνης σε καταστάσεις που η ενεργειακή και νομισματική κρίση επαναφέρει τέτοια ενδεχόμενα «ατυχήματα» μέσα στο 2023...