ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Οικονογράφημα: «Τέσσερις τράπεζες είναι πολλές;…»

«Φίλτατε είδα το δημοσίευμα σου και θα ήθελα να σου μεταφέρω κάποιες σκέψεις μου». 

Το mail του κ. Χ ήταν από τα πρώτα της ημέρας. 

Κατάλαβα ότι το θέμα τον απασχόλησε έντονα για να κάτσει μέχρι αργά το βράδυ και να μου το στείλει.

«Έχεις δίκιο αναμφίβολα να επισημαίνεις την σημασία μιας χωρίς περιπέτειες ολοκλήρωσης του Ηρακλή Ι και ΙΙ μέσα στο 2022, καθώς το ξεκαθάρισμα αυτό στο τραπεζικό σύστημα αποτελεί έναν από τους θεμέλιους λίθους για να αλλάξει η αξιολόγηση και του δημόσιου χρέους. Πως το λέει εκείνη η παροιμία, «το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο και τα δυο το πρόσωπο»… Κάπως έτσι είναι η σχέση αυτή. 

Έχεις επίσης δίκιο να λες ότι το χρέος των npls δεν εξαφανίζεται, αλλά «μεταφέρεται» μέσω των εγγυήσεων στο δημόσιο, αν και αυτό για να λέμε όλη την αλήθεια θα ολοκληρωθεί με την συγκρότηση αυτού του υπερ-ταμείου στο οποίο θα καταλήγουν και τα ακίνητα από τα ανεκπλήρωτα δάνεια.
Όμως δεν νομίζω ότι με την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου θα κλείσει και το θέμα με τις ελληνικές τράπεζες και την αναδιάρθρωση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. 

Όχι δεν νομίζω ότι τελειώνουμε εκεί αν και για να κάνουμε μία συγκριτική προσέγγιση θα μπορούσε να πει κανείς ότι τότε, με την ολοκλήρωση του Ηρακλή Ι και ΙΙ θα έχουμε… φάει τον γάιδαρο και θα μένει η ουρά του. 

Δεν ξέρω τι με έπιασε βραδιάτικα με τις παροιμίες αλλά κάπως έτσι είναι. 

Θα με ρωτήσεις βέβαια και τι είναι η «ουρά του»; Νομίζω ότι τόσο οι αριθμοί όσο και η εμπειρία μας οδηγούν σε ένα και μοναδικό συμπέρασμα. 

Πιστεύω ότι θα έχουμε τουλάχιστον άλλη μία συγχώνευση. 

Δεν αναφέρομαι στις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη με την πέμπτη σε μέγεθος, «μη συστημική» τράπεζα. 

Αναφέρομαι στις τέσσερις συστημικές…

Πιστεύω χωρίς να θέλω να ονοματίσω κάποια από αυτές, αν και έχω κάποια στο μυαλό μου, ότι με το που θα κλείσει η μεταφορά του προβλήματος των npls στο δημόσιο, μέσα στο 2022 θα δούμε τις πρώτες σχετικές συζητήσεις να δρομολογούνται και μάλιστα σχετικά γρήγορα…

Προχθές μιλούσα με κάποιο παλιό φίλο από τον χώρο μας, στου οποίου την άποψη έχω πολύ μεγάλη εκτίμηση, είναι άλλωστε ενεργός ακόμα και μάλιστα σε ένα πολύ ευαίσθητο σημείο αναφοράς στο τραπεζικό σύστημα, ο οποίος μου έλεγε ότι όσο η ΕΚΤ «δίνει» από το ένα χέρι στις τράπεζες, άλλο τόσο αυξάνει την εποπτική πίεση. Είναι μία κατάσταση που φτάνει να γίνεται ασφυκτική ώρες - ώρες και δεν αντέχεται. Ειδικά οι αλλαγές και προσαρμογές που γίνονται στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης των κινδύνων μεταξύ άλλων και από την κλιματική αλλαγή δημιουργούν άλλες προϋποθέσεις επιβίωσης… 

Οι απαιτήσεις στο ευρωπαϊκό σύστημα γίνονται σταδιακά τόσο δύσκολες και ασφυκτικές που να αναρωτιέσαι αν οι τέσσερις τράπεζες στην Ελλάδα είναι πολλές.  

Θα μου πεις ότι και ο Κωστόπουλος είχε προβλέψει πως για την Ελλάδα ότι φτάνουν οι δυόμιση τράπεζες και τότε δεν υπήρχε κλιματική αλλαγή, κορωνοϊός και κρίση. Εγώ δεν είμαι της άποψης αυτής, αλλά αυτό είναι μία άλλη συζήτηση, γιατί αυτό στο οποίο αναφέρομαι τώρα δεν είναι πόσες τράπεζες θέλουμε, αλλά το πόσες τράπεζες θα μείνουν ανεξάρτητα από το τι θέλουμε…

Καταλαβαίνεις ότι αυτή η ασφυκτική πίεση, και δεν αναφέρομαι ειδικά στην Βασιλεία ΙΙΙ, έρχεται να κάτσει πάνω σε ένα σύστημα που ακόμα δεν έχει βγει από την παγίδα των Npls και θα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα νέο περιβάλλον στην Ευρωπαϊκή αγορά. 

Ένα περιβάλλον με την κρίση ακόμα ανοικτή, την πίεση στην οικονομία από τον κορωνοϊό σε εξέλιξη και τον πληθωρισμό να αμφισβητεί κάθε μέρα που περνάει τις καθησυχαστικές παρεμβάσεις της Λαγκάρντ περί προσωρινότητας του φαινομένου…

Δεν ξέρω ποια τράπεζα θα είναι αυτή που θα πάρει την πρωτοβουλία για την πρώτη κίνηση, αλλά δεν αμφιβάλω καθόλου ότι αυτή η κίνηση θα έχει γίνει πριν φύγει το 2022. 

Υποθέτω ότι επειδή το 2022 είναι έτσι κι αλλιώς προεκλογικός χρόνος, οι πολιτικές εξελίξεις θα επηρεάσουν τόσο την ταχύτητα των γεγονότων, όσο και το ποιος θα είναι ο πρωταγωνιστής αυτού του σήριαλ. 

Σίγουρα όμως δεν θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις που θα τις καθορίσουν.

Με άλλα λόγια φίλτατε το τι θα κάνει το δημόσιο με το χρέος του και το αν θα κλείσει ο κύκλος των …Ηρακλειδών τον Ιούνη του 2022 χωρίς περαιτέρω προβλήματα και περιπέτειες, θα οδηγήσει και στις τελευταίες συστημικές αλλαγές στο εγχώριο τραπεζικό τοπίο. Καταλαβαίνεις βέβαια τι τριγμούς θα φέρει συνολικά στην εγχώρια οικονομία μία τέτοια συγχώνευση σε τέτοιες συνθήκες. 

Βέβαια όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο χρόνο και με τι εργαλεία θα δώσει η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο στο ελληνικό χρέος για να περάσει τον Ρουβικώνα και να βρεθεί στην όχθη του investment grade…

Ελπίζω να μη σε ζάλισα με τους προβληματισμούς μου πρωί – πρωί, αλλά ελπίζω ότι θα έχεις πιεί καφέ πριν ανοίξεις τα mail σου.

Καλημέρα και πάλι 
με εκτίμηση κ. Χ». 

Γ. Αγγέλης