ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Οικονογράφημα: Ο πληθωρισμός βλάπτει την υγεία των κυβερνήσεων

Το τηλέφωνο χτύπησε, αλλά το περίμενα. Ο κ. Ψ ήταν από την άλλη άκρη της γραμμής. «Πού σε βρίσκω; Είσαι πάνω; Μπορείς να μιλήσεις;».

Και βέβαια μπορούσα να μιλήσω καθώς δεν ήμουνα «πάνω», δηλαδή στη Θεσσαλονίκη. Είχαν περάσει μόλις 30 – 40 λεπτά από την ολοκλήρωση της συνέντευξης του Πρωθυπουργού και ο κ. Ψ προφανώς είχε θεωρήσει ότι όπως κάθε χρόνο θα ήμουνα εκεί. «Όχι φίλε μου δεν είμαι «πάνω», είμαι σπίτι και έβλεπα τη συνέντευξη του Μητσοτάκη. Υποθέτω ότι γι' αυτό με πήρες…». 

«Ναι αλήθεια. Πως και δεν ανέβηκες; Τέλος πάντων για πες μου πως τα άκουσες τα χθεσινά και τα σημερινά; Έχεις βγάλει συμπέρασμα;», συνέχισε ο κ. Ψ και μου φάνηκε ότι μάλλον βιαζόταν κάπως.

«Σε σχέση με τι απ’ όλα ρωτάς; Γιατί μίλησε για όλα…», απάντησα θέλοντας να κερδίσω λίγο χρόνο.

«Για τα οικονομικά βρε παιδί μου. Τι λες; Κάποιοι φίλοι εδώ επιμένουν ότι έδωσε πολλά και γρήγορα, τόσο που να λένε ότι ίσως και να σκέπτεται εκλογές, ανεξάρτητα από το τι λέει…». 

«Α! Μάλιστα. Δεν έχω προλάβει να τα σκεφτώ καλά – καλά για να μπορώ να σου πω με βεβαιότητα, αλλά κάποια πράγματα νομίζω ότι μιλάνε από μόνα τους…» είπα. 

«Δηλαδή, τι θες να πεις;».

«Θέλω να πω ότι αν προσέξει κανείς αυτά, που όπως λες, έδωσε, στην πλειονότητά τους αφορούν σε ελαφρύνσεις φόρων και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων ή βεβαιωμένων οφειλών όπως π.χ. της επιστρεπτέας κ.λ.π. Ακόμα και η σοβαρή ελάφρυνση για το ρεύμα, είναι απομείωση κατά 80% των όσων θα όφειλαν να πληρώσουν τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις μετά τις αυξήσεις στο ρεύμα.  

Η λέξη αυξήσεις ειδικά σε ότι αφορά αμοιβές δεν ακούστηκε πουθενά εκτός από το επίδομα θέρμανσης αν δεν κάνω λάθος…», παρατήρησα με ό, τι εκείνη την στιγμή είχε... κατακάτσει στο μυαλό μου από την ομιλία του Πρωθυπουργού και την συνέντευξη. 

«Ναι αυτό που λες αλήθεια είναι αλλά και αυτά λεφτά δεν είναι; Για τι συνολικά ποσό μιλάμε δηλαδή;».

«Αν δεν κάνω λάθος από τα όσα είδα να υπολογίζουν οι συνάδελφοι που το παρακολούθησαν, είναι περίπου ένα δισ. παραπάνω για φέτος και άλλο τόσο για τον επόμενο χρόνο. Αν και αυτά αλλάζουν με τους υπολογισμούς και τις τελικές κατανομές. Λίγο πολύ όμως νομίζω αυτά είναι. Και δεν νομίζω ότι αυτά είναι «προεκλογικού» χαρακτήρα υποσχέσεις» παρατήρησα. 

«Εντάξει αν είναι έτσι πράγματι δεν μπορείς να μιλάς για προεκλογικές παροχές με αυτά. Αλλά για πες μου, δεν νομίζω ότι σε κατάλαβα γιατί είπες ότι αυτά δεν είναι αυξήσεις, αλλά φορολογικές ελαφρύνσεις. Και οι φοροελαφρύνσεις εισόδημα είναι αφού δεν χρειάζεται να το πληρώσεις» σχολίασε ο κ. Ψ. 

«Ναι εισόδημα είναι, αλλά όταν μιλάς για ένα γενικευμένο φαινόμενο πληθωρισμού τιμών, ανεξάρτητα αν από αυτό αφαιρέσεις το 80% στις αυξήσεις του ρεύματος, μιλάς για απώλεια του ήδη διαθέσιμου εισοδήματος. Σκέψου ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τώρα ο ΔΤΚ έχει ανέβει πάνω από τρείς μονάδες. Και αν το δεις αυτό σε τιμές προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης μιλάμε για πολύ σημαντικά ποσοστά απώλειας εισοδήματος, ειδικά στα πολύ χαμηλά εισοδήματα τα οποία έτσι κι αλλιώς μπορούν ελάχιστα να ωφεληθούν από φορο-απαλλαγές. Η απώλεια εισοδήματος από τον πληθωρισμό δεν εξισορροπείται με μείωση των άλλων απωλειών εισοδήματος από την άμεση και έμμεση φορολόγηση, … εξισορροπείται με αυξήσεις στο ήδη υπάρχον εισόδημα. Γι’ αυτές τις αυξήσεις μιλάω και για τέτοιες αυξήσεις οπωσδήποτε δεν μίλησε στη Θεσσαλονίκη». 

«Α! Αυτό εννοείς» σχολίασε ο κ. Ψ και ακολούθησε μικρή παύση. 

«Αυτό όμως είναι μία επιλογή πολιτικής για να αποφύγει αυτό που όλοι φοβούνται, ένα δεύτερο γύρο αυξήσεων που θα κάνει την άνοδο των τιμών μόνιμη…» πρόσθεσα. 

«Να σου πω κάτι που μου μετέφερε συνάδελφος από τις Βρυξέλλες από το Eurogroup προχθές. 

Μίλησε μετά την συνάντηση με επιτελικό στέλεχος της Κυβέρνησης ο οποίος παραδέχθηκε ότι «ο πληθωρισμός είναι ζήτημα επιβίωσης για μια κυβέρνηση». 

Όπως είπε, μετά τις ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης έρχονται οι απαιτήσεις για αυξήσεις μισθών και συντάξεων, για να καλυφθούν οι απώλειες στην τσέπη και οι απαιτήσεις έρχονται με πορείες και απεργίες που οδηγούν σε πολιτική αναταραχή… Από την τσέπη αρχίζει η πάντα η πολιτική αποσταθεροποίηση…». 

Αυτά δεν είναι δικά μου λόγια είναι όπως τα μετέφερε. Και αυτός που τα είπε είναι από αυτούς που αποφασίζουν για το τι θα δώσει και το τι δεν θα δώσει η κυβέρνηση…» είπα σχεδόν σαν να μονολογούσα στο τηλέφωνο. 

«Δηλαδή μου λες πως ότι έδωσε δεν φτάνει για να διαχειρισθεί το πρόβλημα…» είπε σαν να μιλούσε στον εαυτό του ο κ. Ψ. 

«Όχι δεν σου λέω αυτό. Λέω ότι σ’ ολόκληρη την Ευρώπη οι κυβερνήσεις βρίσκονται σε ένα δίλλημα απέναντι στον πληθωρισμό και οι... μικροί περιμένουν να δουν τι θα κάνουν οι μεγάλοι. Τι θα γίνει μετά τις εκλογές στη Γερμανία, στη Γαλλία, τι θα κάνει η ΕΚΤ στα τέλη του χρόνου με το ελληνικό χρέος, τέτοια πράγματα. 

Και μετά θα αποφασίσουν πως θα κινηθούν στο πλαίσιο που θα διαμορφωθεί από τους μεγάλους. Το ίδιο θα γίνει και στην Ελλάδα, αν δεν ξέρουν στο ΥΠΟΙΚ ποιο θα είναι το δημοσιονομικό πλαίσιο δεν μπορούν να αποφασίσουν μακροπρόθεσμα. 

Θα περιμένουν και θα κερδίζουν χρόνο, όσο περισσότερο μπορούν. Στο μεταξύ θα φανεί και το πόσο μεγάλο είναι πρόβλημα με τον πληθωρισμό. Δεν πιστεύω ότι μπορούν να κάνουν κάτι άλλο από το να προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο αποφεύγοντας με κάποια μέτρα τις εντάσεις όσο βέβαια μπορούν μέχρι να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας…». 

Νέα μικρή παύση από την άλλη πλευρά της γραμμής. 

«Εντάξει φίλε μου, θα το σκεφτώ αυτό που λες. Προς το παρόν σ’ ευχαριστώ και θα τα πούμε σε λίγες μέρες ελπίζω όλοι μαζί. Η Ελένη μάλιστα μου έλεγε προχθές ότι μας έχει νέα. Δεν ξέρω όμως γιατί πρόκειται. Χαιρετώ…» είπε και έκλεισε το τηλέφωνο πριν προλάβω να πω ούτε το γειά σου.