ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Οικονογράφημα: Τερτίπια Παναγόπουλου και τα παράξενα του... Πάουελ

Ο κ. Ψ μάς είχε ειδοποιήσει ότι θα καθυστερήσει. Ίσως μάλιστα και να μην έρθει στο ραντεβού μας γιατί είχε σκοπό να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο που θα γινόταν στο Σύνταγμα για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη.

Έτσι όταν εμφανίσθηκε με περίπου τρία τέταρτα καθυστέρηση, μας ξάφνιασε λιγάκι. «Τί έγινε, δεν πήγες στο συλλαλητήριο;» ρώτησε η Ελένη καλωσορίζοντάς τον. 

Μετακίνησε και λίγο το κάθισμά της για να φέρει πιο κοντά το δικό του ο κ. Ψ που φαινόταν αρκετά αναψοκοκκινισμένος. 

«Πήγα, αλλά σιγά σιγά φεύγει ο κόσμος πριν καν γίνει η ψηφοφορία στην Βουλή» είπε και κάθισε. «Μόνο το ΠΑΜΕ έχει μείνει εκεί, για να δείξει την αγωνιστικότητά του. Αφού βέβαια έκανε την κολοτούμπα του για άλλη μια φορά απέναντι στον Παναγόπουλο…». 

«Τι εννοείς;» ρώτησε με περιέργεια ο κ. Χ. 

«Βρε παιδί μου αυτές τις μέρες έχει γίνει το έλα να δεις στα συνδικάτα. Και όπως ξέρεις έχω πολλές και καλές επαφές λόγω … πρότερου βίου. Τα συνδικάτα και τα Εργατικά Κέντρα που ελέγχει το ΠΑΜΕ είχαν παλέψει σκληρά, είχαν δώσει αγώνα μαζί με πολλούς ανεξάρτητους και είχαν καταφέρει να υποχρεώσουν σε αποφάσεις για απεργίες για το νομοσχέδιο του Χατζηδάκη. Όμως πάντα την τελευταία στιγμή οι αποφάσεις άλλαζαν από τα πάνω, από το επιτελείο του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, με επιχείρημα την ενότητα. Και λίγο πολύ προσαρμόζονταν στα κελεύσματα του Παναγόπουλου, μεταθέσεις σε ημερομηνίες, πιέσεις για μικρότερης διάρκειας απεργίες, κ.λ.π. Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση στην βάση του ΠΑΜΕ και έχει δυσαρεστήσει πολλούς συνεργαζόμενους. Και δεν ξέρω που θα βγάλει αυτό…», πρόσθεσε ο κ. Ψ κάνοντας νόημα στον κύριο Γιώργο να φέρει δύο νερά μαζί με τον καφέ του.

«Πάντως για να είμαι ειλικρινής άλλο είναι το ερώτημα που μου έχει δημιουργηθεί με όλη αυτή την ιστορία…» είπε και γύρισε να δει πάλι αν ο κ. Γιώργος είχε καταλάβει την παραγγελία του. 

«Είναι γεγονός ότι η ηγεσία της ΓΣΕΕ έκανε ό,τι μπορούσε για να μειώσει τις αντιδράσεις στο νομοσχέδιο. Τόσο πολύ που νομίζω πως έχει χαθεί κάθε κύρος μέσα στο συνδικαλιστικό χώρο πλέον. Και η Κυβέρνηση την πίεσε πολύ για να κρατήσει αυτή τη στάση, σαν να μη την ενδιαφέρει για το αύριο, όταν θα πάει να εφαρμόσει αυτό το νομοσχέδιο και είναι βέβαιο ότι θα ξεσηκώσει νέες θύελλες… Είναι σαν να μη ενδιαφέρει τον Μητσοτάκη, το αν η ΓΣΕΕ θα μπορεί αύριο να παίξει το παιχνίδι του. Δεν το καταλαβαίνω αυτό». 

Ο κ. Χ δεν σχολίασε, το ίδιο και η Ελένη που κοιτούσε με περιέργεια τον κ. Ψ, όσο έβγαζε τον θυμό και τα ερωτηματικά του…

«Πες μου όμως τι τρέχει τελικά με τους Εγγλέζους», είπε γυρίζοντας προς  την Ελένη ο κ. Ψ χωρίς να χάσει τη... φούρια του. «Τι γίνεται με τους Εγγλέζους;» ρώτησε και η Ελένη χωρίς να καταλαβαίνει αυτό το σάλτο του κ. Ψ από τον Παναγόπουλο στο... Λονδίνο.

«Άκουσα ότι κάνουν πίσω με την ημέρα της ελευθερίας από την πανδημία…», είπε με φανερή ικανοποίηση ο κ. Ψ. 

«Α!! Αυτό εννοείς…» σχολίασε η Ελένη. «Ναι, φαίνεται ότι ο Τζόνσον μάλλον βιάστηκε. Τα κρούσματα άρχισαν πάλι να αυξάνονται το ίδιο και οι νοσηλευόμενοι, παρά τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Αποδεικνύεται ότι χωρίς πραγματική ανοσία με 70% - 80% εμβολιασμένων δεν μπορείς να ανοίξεις τα πάντα. Ο Τζόνσον βγήκε και ανακοίνωσε ότι θα χρειασθεί να περιμένουν ακόμα οι βρετανοί για την «ημέρα της ελευθερίας» τους. Από μία άποψη ίσως «σωθήκαμε» και μείς από τους βρετανούς που ετοιμάζονταν να έρθουν στην Κέρκυρα και στα νησιά του Ιονίου. Πάνω από το 40% των κρουσμάτων πλέον στην Βρετανία είναι με την ινδική μετάλλαξη που είναι περισσότερο μεταδοτική… Και βέβαια αν αυτό συμβαίνει στην Βρετανία είναι μάλλον ενδεικτικό για το τι θα συμβεί και στις ΗΠΑ…». 

«Μια χαρά το βρίσκω» είπε και χαμογέλασε ο κ. Χ. Τον κοιτάξαμε με απορία και οι τρείς. «Τι εννοείς ;» ρώτησα. 

«Εννοώ ότι με την πανδημία να αναζωογονείται οι Κεντρικοί Τραπεζίτες έχουν την «δικαιολογία» τους να συνεχίζουν την ακατάσχετη χρηματοδότηση των κυβερνήσεων παρά την άνοδο του πληθωρισμού. Στις ΗΠΑ είναι ήδη στο 5% ο ΔΤΚ και στην Γερμανία έχει ήδη φτάσει στο 2,5%. Αλλά το σημαντικό εδώ δεν είναι πόσο είναι τώρα αλλά το πόσο γρήγορα αυξάνεται. Ούτε όταν κατέρρευσε το Μπρέτον Γουντς το 1971, δεν είχαμε τόσο γρήγορη αύξηση του πληθωρισμού, στην δεκαετία του ’70», παρατήρησε ο κ. Χ. «Ίσως αυτό εξηγεί και τον συνδυασμό των δηλώσεων του Πάουελ, από την μία επαναβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει το ακατάσχετο QE και από την άλλη δεν έκρυψε ότι η Fed φοβάται πως ο πληθωρισμός μπορεί να είναι και περισσότερο ισχυρός και περισσότερο επίμονος... Με τέτοιες δηλώσεις και την πρόβλεψη ότι μπορεί να υπάρξουν δύο αυξήσεις επιτοκίων μέχρι τέλη του 2023 κανένας δεν κατάλαβε τελικά τι θέλει να πει ο... ποιητής. Ίσως η εξήγηση είναι αυτή που είπε ο Τζόνσον, ότι βιάστηκαν να νομίσουν ότι τέλειωσαν με την πανδημία…».