ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Πληθωρισμός και.... κάνναβη στα περίπτερα

Τόσο εγώ όσο και ο κ. Ψ είχαμε φτάσει στο ραντεβού μας στο γνωστό καφενεδάκι, αρκετά νωρίτερα από την ώρα που συνήθως βρισκόμαστε. Αντίθετα ο κ. Χ ήρθε μάλλον για πρώτη φορά με σαφή καθυστέρηση. Εμείς, εγώ και ο κ. Ψ, σαφώς είχαμε έρθει νωρίτερα λόγω της περιέργειας να δούμε την καινούργια φίλη της παρέας που θα μας φέρει ο κ. Χ. Αντίθετα ο κ. Χ είχε καθυστερήσει προφανώς γιατί το είχε μαντέψει και ήθελε να το... διασκεδάσει. Και έτσι έγινε.

Μόνο που ο κ.. Χ ήρθε μόνος τους, κάθησε μετά από ένα δήθεν αδιάφορο αλλά φιλικό «γειά σας» και κάθισε κάνοντας ταυτόχρονα νόημα για τον καφέ του. 
Εμείς τον κοιτούσαμε περιμένοντας να δώσει εξηγήσεις. Εκείνος όμως παρίστανε τον αδιάφορο, λέγοντας διάφορα για την ζέστη και το πόσο οι δρόμοι πλέον έχουν κλείσει από την κίνηση και άλλα τέτοια.

Ο κ. Ψ δεν κρατήθηκε και τον ρώτησε με έμφαση «έλα τι γίνεται που είναι η καινούργια «φίλη μας», θα έρθει αργότερα;». 

Ο κ. Χ με μία έκφραση που έδειχνε ότι το είχε τάχα ξεχάσει είπε «Α! ναι δεν μπορούσε σήμερα της έτυχε κάτι έκτακτο και θα έρθει μάλλον την επόμενη φορά… Άλλωστε σας είχα πει ότι θα έρθει στην επόμενη ή στην μεθεπόμενη συνάντησή μας». 

Ο κ. Ψ μάλλον απογοητεύθηκε από την διευκρίνιση του κ. Χ και δεν συνέχισε. 

Αντίθετα ο κ. Χ στράφηκε προς εμένα και είπε κάπως αστεία, «σήμερα παρ΄ ολίγον να αγοράσω ένα … μπάφο από το περίπτερο». Τον κοίταξα χωρίς να πω τίποτα και περίμενα την συνέχεια γιατί προφανώς κάπου ήθελε να το πάει, αφού ήξερα τις θέσεις του για το θέμα.

«Τι έκανε λέει;» πετάχτηκε με διάθεση για πλάκα ο κ. Ψ. 

«Ναι, πήγα να πάρω τσιγάρα, αυτά τα μισοηλεκτρονικά μισό κανονικά για την γυναίκα μου και είδα κάπου εκεί δίπλα κάτι σακουλάκια σε προσεγμένες συσκευασίες με κάτι που έμοιαζε με χόρτο. Και ρώτησα τι είναι αυτά. Ο περιπτεράς που με ξέρει και τον ξέρω χρόνια, κάπως διστακτικά μου εξήγησε ότι είναι ένα είδος φαρμακευτικής κάνναβης το οποίο είναι απαλλαγμένο από τις ψυχότροπες ουσίες και κάτι άλλα που δεν τα κατάλαβα…». Ο κ. Ψ άρχισε να γελάει δυνατά, τόσο που γυρίσαμε να τον κοιτάξουμε.

«Τι κοιτάτε δεν ξέρετε τι συμβαίνει; Ο υπουργός τουρισμού ετοιμάζεται να υποδεχθεί άγγλους τουρίστες» είπε και έσκασε σε ένα δεύτερο γύρο γέλιου. Όταν ξεθύμανε λιγάκι και μπόρεσε να μιλήσει πρόσθεσε «αν οι ετοιμασίες για τους εγγλέζους έχουν φτάσει στην γειτονία σου φαντάσου τι προμήθειες έχουν γίνει στην Κέρκυρα…». Και σκάει σε τρίτο γύρο γέλιου που είναι αλήθεια ότι μας παρέσυρε και μας…

Ο κ. Χ μετά από λίγο έχοντας μετανιώσει για το θέμα που άνοιξε και θέλοντας να κλείσει την κουβέντα για την «φαρμακευτική» κάνναβη και τον βρετανικής προέλευσης τουρισμό, γύρισε σε μένα. «Δεν μου λες τελευταία γράφετε συχνά στην ιστοσελίδα σας για το θέμα της απειλής του πληθωρισμού και μάλιστα το συνδέετε με τις αποφάσεις της ΕΚΤ και της Fed μέσα στον Ιούνη. Γιατί ήσαστε τόσο βέβαιοι ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες μετά το πρώτο φυσιολογικό ξέσπασμα θα συνεχίσουν; Εγω βλέπω ότι υπάρχει ισχυρή διαφωνία και με καλά επιχειρήματα τόσο υπέρ όσο και κατά της άποψης αυτής, αν και οι Κεντρικές Τράπεζες για τους δικούς τους λόγους επιμένουν ότι αυτό θα είναι προσωρινό…». 

«Κανείς δεν μπορεί να κάνει τον μάγο», παρατήρησα στον κ. Χ, «ιδιαίτερα όταν έχει να κάνει κανείς με φαινόμενα και πολιτικές που ουδέποτε εφαρμόσθηκαν σε τέτοιους συνδυασμούς. Αλλά αν θέλεις την προσωπική μου άποψη, ένα στοιχείο είναι αυτό που κατά την εκτίμησή μου ισχυροποιεί την θέση ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες δεν θα είναι τόσο προσωρινές. Και αυτό είναι ότι για πρώτη φορά έχουμε ταυτόχρονα τόσο ισχυρή νομισματική και δημοσιονομική χαλάρωση…». 

Ο κ. Ψ παρακολουθούσε την κουβέντα με εμφανή προσοχή. 

«Έχεις δίκιο σ’ αυτό που λες», παρατήρησε ο κ. Χ, «αλλά το ερώτημα είναι για πόσο θα εξακολουθήσει αυτό να συμβαίνει; Και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να ξέρουμε αν, πότε και ποια από τις δύο πολιτικές, η νομισματική ή η δημοσιονομική θα αρχίσει να ανιστρέφεται… για να μπορεί κανείς να κάνει κάποιες προβλέψεις». 

«Νομίζω ότι ούτε αυτοί που αποφασίζουν γι΄ αυτές μπορούν να το κάνουν, τουλάχιστον όχι ακόμα» παρατήρησε ο κ. Ψ και είχε βέβαια δίκιο. 

«Όμως βλέπω ότι αυτή η διαφωνία για το θέμα του πληθωρισμού έχει διαχωρίσει και τους μαρξιστικής αναφοράς οικονομολόγους» πρόσθεσε ο κ. Ψ. «Και το ενδιαφέρον είναι ότι η συζήτηση αυτή φαίνεται ότι θα κρατήσει και σε θεωρητικό επίπεδο για πολύ ακόμα. Βέβαια υπάρχουν οι τιμές στην λαϊκή αγορά και στο Σούπερ Μάρκετ οι οποίες προς το παρόν δικαιώνουν αυτούς που θεωρούν ότι ο πληθωρισμός αυτή την φορά ήρθε για να μείνει… Το ζήτημα όμως είναι ότι αυτή την φορά σε ένα περιβάλλον που ακόμα κυριαρχούν οι συνέπειες της ύφεσης και της πανδημίας, η προσθήκη του πληθωρισμού σαν παράγοντα που επηρεάζει την καθημερινή ζωή και επιβίωση, μπορεί να κάνει την κατάσταση εκρηκτική. Θυμηθείτε πως ξέσπασε η αραβική άνοιξη… Ανεξάρτητα βέβαια του πως κατέληξε…». 

Ο κ. Ψ μετά το εκρηκτικό γέλιο με τα φακελάκια της «φαρμακευτικής» κάνναβης στο περίπτερο, κατάφερε για άλλη μία φορά να μας προσγειώσει στην πραγματική …ζωή.