INSIDE OUT

Με σφραγίδα Πιερρακάκη ανοίγει ο δρόμος για μη κρατικά ΑΕΙ, Οι φρούδες ελπίδες του Στέφανου να μπει Βουλή

Με τις ομιλίες των Πολιτικών Αρχηγών και άνευ τεράστιας έκπληξης, με τις ψήφους των βουλευτών της πλειοψηφίας, δηλαδή της ΝΔ, κλείνει η κοινοβουλευτική πράξη μιας σημαντικής μεταρρύθμισης: της θέσπισης μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Της μοναδικής ευρωπαϊκής χώρας, και μιας από τις ελάχιστες στον κόσμο που είχαν τις πόρτες ερμητικά κλειστές σε μη κρατικά πανεπιστήμια. Η επόμενη φάση είναι η λειτουργία τους στην πράξη. Με δηλώσεις του ο υπουργός Παιδείας έχει ανεβάσει στον πήχη, οπότε και οι προσδοκίες είναι μεγάλες. Εάν πράγματι εκπλήξει τους πάντες ευχάριστα, ο Πιερρακάκης θα εκτοξευτεί στο πολιτικό σκηνικό βάζοντας γερά θεμέλια για την επόμενη μέρα, καθώς ήδη ένα μεγάλο κομμάτι της λάμψης της πρώτης 4ετίας του Κυριάκου Μητσοτάκη οφείλεται στην δουλειά που έγινε στο gov.gr.

Πέτρες

Η εντυπωσιακή διαδρομή του Πιερρακάκη στην πολιτική προκαλεί. Οι περισσότερες πέτρες πέφτουν από τους πρώην συντρόφους. 

«Ο κ. Πιερρακάκης ξεχνά αυτό που γνώριζε πολύ καλά ως επιφανές στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Ας ψάξει στο αρχείο του, να βρει μία έστω αναφορά του ΠΑΣΟΚ σε παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων. Και επειδή δεν θα τη βρει, ας πει στους νέους συναδέλφους του στη ΝΔ να σταματήσουν την κασέτα, γιατί εμείς αύριο θα καταψηφίσουμε με πλήρη επίγνωση και τεκμηρίωση ένα σχέδιο νόμου που δεν ικανοποιεί καμία από τις δικές μας θέσεις» πέταξε την πέτρα ο Δημήτρης Μάντζος. Επίσης το βράδυ της Πέμπτης άγνωστοι πέταξαν τρικάκια και στο σπίτι του.

Το πετροβόλημα του υπουργού είναι μια κάποια λύση για την έξοδο από την δύσκολη θέση που έχει περιέλθει από την στάση καταψήφισης των μη κρατικών το Πασοκ. Ο Πιερ δεν μάσησε πάντως.

«Οπως ξέρετε είμαι βουλευτής Α' Αθήνας και ανήκω σε αυτή την παράταξη με όλο μου το είναι. Αυτό που όμως μπορώ να σας πω είναι ότι ο 20χρονος εαυτός μου δεν θα άντεχε να συσχετιστεί με το σημερινό ΠΑΣΟΚ. Γιατί όχι απλώς λέτε ότι θα συνεργαστείτε με τη Νέα Αριστερά, αλλά έχετε γίνει η Νέα Αριστερά και μάλιστα η κακή της εκδοχή γιατί η Νέα Αριστερά είναι η original».

Κάνει διακοπές

Από τη συζήτηση στην Βουλή για τα μη κρατικά, αυτός που αναγκαστικά θα λάμψει δια της απουσίας του είναι ο Πρόεδρος Κασσελάκης. Ο Στέφανος, μετά τον τυφώνα στο Συνέδριο, ζήτησε και πήρε άδεια από την σημαία της Κουμουνδούρου, την οποία έχει αφήσει στα χέρια του Νίκου Παππά. Πήρε τον Τάιλερ και κάνει τουρ στις ομορφιές της Αρκαδίας. Τσίκνισε στην Τρίπολη 

και γενικώς περνάει υπέροχα. Οποιος τον χρειαστεί, ας του τηλεφωνήσει.

Bullying

Αυτή είναι η μια πλευρά. Η άλλη, είναι ότι ο Στέφανος καίγεται ν’ ανέβει στο βήμα της Βουλής απέναντι στους άλλους Πολιτικούς Αρχηγούς και θα έκανε τα πάντα για να το πετύχει. Τρία χρόνια εξωκοινοβουλευτικός Πρόεδρος κόμματος είναι πολλά. Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι ζήτησε από τον Όθωνα Ηλιόπουλο να παραιτηθεί. Ευγενικά φυσικά, καμία σχέση με bullying, αλλά πίεση ασκήθηκε. 

Καμιά τύχη

Το επιτελείο του Προέδρου του Συριζα έχει την εκτίμηση ότι εάν πράγματι την κάνει την θυσία ο καθηγητής του Χάρβαρντ, τότε θα είναι μαχητό να λάβει την έδρα, ως έδρα αποδήμων. Το ερώτημα ποιοι συμβουλεύουν τον Πρόεδρο για τα συνταγματικά/νομικά έχει ενδιαφέρον. Υποψιάζομαι ότι ο πιο δικός του στα νομικά, είναι ο Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία παλαιότερα είχε χειριστεί και τους απόδημους.

Τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει. Εάν τεθεί ζήτημα, θα τεθεί στην Βουλή, και θα ερωτηθεί η Επιστημονική Υπηρεσία, η οποία και θα το απορρίψει. Η μόνη πιθανότητα να μπει ο Πρόεδρος στην Βουλή είναι να παραιτηθούν όλοι οι προηγούμενοι (Τσαπανίδου, Καλογήρου, Λειβαδάρου, Τσακρής και Ζωρζέττα Λάλη).

Όπως είναι γνωστό, ο Αλέξης Τσίπρας έβλεπε στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη ένα συμπαθητικό απόδημο, με όρεξη για τα πολιτικά, και γι’ αυτό τον τοποθέτησε στην 9η θέση (από τις 12 του Επικρατείας).  

Οπότε εάν ο κ. Ηλιόπουλος επιλέξει πως Χάρβαρντ και Βουλή δεν χωράνε στην ίδια μασχάλη, το βέβαιο είναι πως θα μπει στην Βουλή είτε η Πόπη, είτε ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα Μιχάλης Καλογήρου. Κι εκεί τελειώνει η συζήτηση.

Ψυχολογικό όριο

Ανεξάρτητα της έκβασης που θα έχει η υπόθεση της έδρας των αποδήμων στο Επικρατείας του Συριζα, και τα όνειρα του Προέδρου Κασσελάκη για μονομαχίες (αλλά χωρίς οτο κιού) με τους Πολιτικούς Αρχηγούς στην Βουλή, η δυνατότητα ψήφου με επιστολική δημιουργεί άλλα δεδομένα στις ευρωεκλογές. Η προσέγγισή τους δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, και οι προσπάθειες ενίοτε δημιουργούν παρατράγουδα τύπου Μισέλ Ασημακοπούλου. Η αλήθεια είναι πως μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί για επιστολική περίπου 25.000 εκ των οποίων εκτός Ελλάδας είναι μόνο 10.000. Το ψυχολογικό όριο που βάζει η κυβέρνηση για την επιτυχία του μέτρου είναι οι 100.000.

Ο χάρτης

Από τους 10.530 για την ακρίβεια, οι 9.199 είναι στην Ευρώπη, ενώ στις ΗΠΑ και Καναδά μόλις 886. Στην Αφρική 51, στην Ασία 216, στη Νότια Αμερική μόλις 34 και στην Αυστραλία 144. Σε ό,τι αφορά τις ηλικίες οι 6.075 είναι 41-50 ετών, 51-60 5.534, και 31-40, 4.498. Το σχεδόν 60% όσων ζήτησαν επιστολική είναι άντρες.

Σας φιλώ

Η Πυθία

TAGS: