INSIDE OUT

Το μεγάλο στοίχημα του Κυριάκου στην Ινδία και... το mantra των υποψήφιων γαλάζιων Επιτρόπων

Επιβλητική υποδοχή. Όπως αρμόζει σε μια μεγάλη χώρα. Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία έχει στοιχεία ιστορικότητας. Όπως το περιέγραψε ο ίδιος, «πρόκειται για μια εταιρική σχέση μεταξύ της παλαιότερης δημοκρατίας του κόσμου και της μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου».

Δύο φορές το επανέλαβε. Την μία κατά τις δηλώσεις με τον ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι, και την άλλη στην 9η Διάσκεψη  «Raisina Dialogue» του Ιδρύματος «The Observer Research Foundation». Η ομιλία του Κυριάκου στην Διάσκεψη είχε ενδιαφέρον, ενώ η κλίμακα πέρασε από το επιβλητικό της υποδοχής, σε άλλη διάσταση.

«Το 2024 είναι μια χρονιά με εξέχουσα γεωπολιτική σημασία. Όχι μόνο επειδή φέτος ο μισός πληθυσμός του πλανήτη θα προσέλθει στις κάλπες σε 64 χώρες, ασφαλώς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να επιλέξει τους αντιπροσώπους του, που θα διαμορφώσουν τη μοίρα των λαών τους, καθώς και το μέλλον του κόσμου στον ορατό ορίζοντα» σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Δεκαετής θητεία

Ενώ στην συνέχεια υπογράμμισε ότι οι εκλογές  στην Ινδία -αυτό το απέραντο, ακμάζον, γιγάντιο έθνος των 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων- καταρρίπτουν κάθε λανθασμένη αντίληψη ότι η μεγάλη κλίμακα αποτελεί εμπόδιο για τη δημοκρατία.

Είστε ένα παράδειγμα για τον κόσμο, που πρέπει να γιορτάζεται. Μια απόδειξη του πώς η δημοκρατία μπορεί να αποφέρει πιο ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Το αποδεικνύετε στην πράξη κατά την δεκαετή πλέον θητεία σας, τόνισε σε μια αναφορά που δίχως άλλο θα πρέπει να ικανοποιεί βαθιά τον κ. Μόντι, έναν εθνικιστή ινδουιστή, με ταλέντο στα της οικονομίας, που κυβερνά από το 2014.

Η ΕΕ κοιτάζει Ινδία

Ο Κυριάκος ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις Βρυξέλλες που μετά την δυσάρεστη εμπειρία της πανδημίας, το σπάσιμο της τροφοδοτικής αλυσίδας και της αλυσίδας εμπιστοσύνης με την Κίνα, στρέφονται σε μια άλλη γιγάντια χώρα της Ανατολής: την Ινδία.

Το θύμισε ο Κυριάκος, όπως ακριβώς το είπε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, στην ίδια διάσκεψη πριν από δύο χρόνια.

«Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ενίσχυση και τόνωση της εταιρικής σχέσης με την Ινδία αποτελεί προτεραιότητα για την επερχόμενη δεκαετία».



«Η πολιτική της ΕΕ εστιάζει ιδιαίτερα στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα στις Βρυξέλλες, στο τρίτο Υπουργικό Φόρουμ ΕΕ Ινδο-Ειρηνικού, λάβαμε μια σειρά μέτρων με στόχο την εντατικοποίηση της εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και των χωρών του Ινδο-Ειρηνικού. Οι δύο περιοχές συνδέονται όλο και περισσότερο επειδή αντιμετωπίζουμε τις ίδιες προκλήσεις, αλλά μοιραζόμαστε και τα ίδια συμφέροντα: προώθηση της ειρήνης, ευημερία, σταθερότητα και βέβαια κλιματική και περιβαλλοντική ανθεκτικότητα».

Φυσικά κανείς δεν αγνοεί το γεγονός ότι η Ινδία είναι Bricks.

Δηλαδή το δικό της club είναι η Βραζιλία, η Ρωσία, και η Κίνα, Νότια Αφρική με διεύρυνση προς Σαουδική Αραβία, Ιράν, κλπ κλπ.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε για πολυδιάστατη και πολυδύναμη εξωτερική πολιτική, και όχι δεν μπήκε ο Νίκος Κοτζιάς μέσα του. Πιστεύει ειλικρινά στα οφέλη μιας σύσφιξης σχέσεων Ελλάδας-Ινδίας, που μπορεί να φέρει πολλαπλά οφέλη με την οικοδόμηση εμπιστοσύνης  μεταξύ των δύο χωρών.

Mantra

Στην Ινδία ο Κυριάκος είχε και μια στιγμή του δικού του μάντρα. Ήταν η μοναδική στιγμή που έκλεισε τα μάτια, επικεντρώθηκε σε κάθε κύτταρο του σώματός του, πήρε μια βαθιά ανάσα και αναρωτήθηκε: ποιόν πρέπει να στείλω Επίτροπο στις Βρυξέλλες; Τον Γεραπετρίτη που το ονειρεύεται απ’ όταν ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως σύμβουλος του ΓΑΠ το 2002; Τον Τζιτζικώστα που ελέγχει όλη την Θεσσαλονίκη;  Την Κεραμέως, που υπερέβην εαυτόν ψηφίζοντας μέχρι και τα ομόφυλα; Τον Παπασταύρου που είναι και φίλος του Σαμαρά; Τον Σταϊκούρα που έχει λιώσει στα γιουρογκρούπια; Η μήπως τον Μαργαρίτη Σχοινά;

Φυσικά ξέρω την απάντηση.

Σας φιλώ

Η Πυθία 

TAGS: