INSIDE OUT

Το ένα τρίτο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισαν τα ομόφυλα - Απείχαν Πολάκης και Όθων - Παρών η Κασιμάτη - Ύμνοι στα διεθνή ΜΜΕ

Αδειάζει σιγά σιγά η πλατεία Συντάγματος από χριστιανούς μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Η αλήθεια είναι πως δεν κατέβηκαν και πολλοί. Με τα ευαγγέλια τους, τα σταυρουδάκια τους, τις προσευχές τους, έκαναν ότι μπορούσαν αλλά τελικά δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια που πέρασε τελικά με 176 ψήφους- οι 107 από τη Νέα Δημοκρατία. Από τους 158 γαλάζιους, οι 51 απείχαν και καταψήφισαν. Το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής ομάδας. Η επιτυχία είναι τεράστια για την κυβέρνηση καθώς οι εκτιμήσεις έδιναν και κάτω από τους εκατό.

Η επόμενη δοκιμασία της πλατείας θα είναι από Τρίτη, εάν καταφέρουν να φτάσουν εκεί τα τρακτέρ με τους αγανακτισμένους αγρότες και φυσικά όταν θα έρθει στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. 

Πλάτη Τασούλα

Η επόμενη μέρα της ψήφισης βρίσκει ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά τραυματισμένους, καθώς σε όλα τα κόμματα υπήρχαν απώλειες. Μεγάλη ήταν η πλάτη που έβαλε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας υπέρ της ψήφισης λέγοντας «σαν γνήσιος συντηρητικός ψηφίζω αυτό το νομοσχέδιο όχι παρά το ότι είμαι συντηρητικός αλλά επειδή ακριβώς είμαι συντηρητικός», όπως οι Άγγλοι συντηρητικοί όταν ψήφισαν το ίδιο νομοσχέδιο πριν μια δεκαετία.

Η τοποθέτηση του ΠτΒ ήρθε ως απάντηση στην ομιλία-καταπέλτη του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. Αμφότεροι Αβερωφικοί κι αυτό έχει τη σημασία του.

«Θα εξηγήσω άμεσα τι εννοώ προκειμένου να υπονομεύσω όλη την καλόπιστη ή κακόπιστη κινδυνολογία, η οποία ακούστηκε άφθονη από αυτό το βήμα, εν σχέσει με αυτή τη ρύθμιση, κι όχι μόνο την ατέλειωτη και περιττή και αχρείαστη κινδυνολογία, αλλά και μία περιττή αντιπαράθεση –παρά το ότι τα περισσότερα κόμματα συμφωνούν σε αυτό– , μία αντιπαράθεση η οποία θυμίζει τη φράση του Πλάτωνος περί "θνητής φλυαρίας" για το ποιος το έκανε πρώτος, ποιος το σκέφτηκε, ποιος το εισήγαγε, ποιος το πρότεινε, ποιος το φαντάστηκε, ποιος το αρθρογράφησε, ποιος δεύτερος, ποιος τρίτος, ποιος σύρθηκε», ξεκίνησε την απάντησή του ο Τασούλας.

Δεν είναι δικαίωμα

Νωρίτερα, ο Σαμαράς έριξε την βόμβα λέγοντας ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο γιατί ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών «δεν είναι δικαίωμα». Την ώρα της ομιλίας του στα έδρανα της ΝΔ είχαν μείνει εκτός από τον ΠτΒ και την βουλευτή Επικρατείας και την Μαρία Συρεγγέλα, ελάχιστοι από όσους καταψήφισαν επίσης μεταξύ των οποίων ο Μάξιμος, Κατσανιώτης, Χρυσομάλλης, Στυλιανίδης και μερικοί ακόμα. Επίσης στα κυβερνητικά έδρανα κάθονταν υπουργοί προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ. 

Θέμα στα διεθνή ΜΜΕ

Την ώρα που η κυβερνητική πλειοψηφία αιμορραγούσε στο Κοινοβούλιο και την τιμή του νομοσχεδίου έσωσαν δυνάμεις της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας), η είδηση περί ψήφισης γάμου των ομοφύλων στην πρώτη χριστιανική ορθόδοξη χώρα έκανε τον γύρο του κόσμου. Η Ελλάδα γίνεται επίσης η 16η της Ευρώπης που τον θεσμοθετεί.

Οι μουσουλμάνοι

Την ίδια ώρα αποχή επέλεξαν οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές της Νέας Αριστεράς, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν και Φερχάτ Οζγκιούρ, καθώς η θρησκεία τους δεν δέχεται την ομοφυλοφιλία. Το γεγονός αυτό επέλεξε να αντιμετωπίσει με αιδήμονα σιωπή το κόμμα των Αλέξη Χαρίτση, Νάσου Ηλιόπουλου, Έφης Αχτσιόγλου, Ευκλείδη Τσακαλώτου που έχει ως σημαία τα δικαιώματα, καθώς εάν προβεί σε κυρώσεις κατά των δύο, τότε θα χάσει την ιδιότητα της κοινοβουλευτικής ομάδας. Οπότε μπαίνει πολύ νερό στο ριζοσπαστικό κρασί.

Την αποχή επέλεξε και ο Μπουρχάν Μπαράν του ΠΑΣΟΚ.

Το ένα τρίτο και στο ΠΑΣΟΚ

Το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής του δύναμης έχασε και το ΠΑΣΟΚ στον δρόμο για την κάλπη των ομόφυλων: Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Ευαγγελία Λιακούλη, Σταύρος Μιχαηλίδης, Μπουρχάν Μπαράν, Σταύρος Νικολαΐδης, Απόστολος Πάνας, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, Ανδρέας Πουλάς, Χριστίνα Σταρακά, Μανώλης Χνάρης, και Κατερίνα Καζάνη επέλεξαν την βολική αποχή. Έντεκα στους 32.

Μόνο τρεις

Τελικά τις μικρότερες απώλειες είχε ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς μόλις τρεις βουλευτές του απείχαν από την επίμαχη ψηφοφορία: Πολάκης, και Όθων Ηλιόπουλος, ενώ «παρών» ψήφισε η Νίνα Κασιμάτη. Μέχρι στιγμής ο πρόεδρος δεν αντέδρασε.

Ο Παύλος Πολάκης με μια δήλωσή του επέλεξε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη στάση του λέγοντας ότι «σε ένα νομοσχέδιο όπου δεκάδες βουλευτές διαφοροποιήθηκαν, είναι πραγματικά αστείο ο θόρυβος να γίνεται πάλι για τη δική μου στάση. Η επιχειρούμενη προσπάθεια να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει στο κενό. Ενωμένοι θα πάμε στο συνέδριο, το οποίο θα είναι και το εφαλτήριο για την ανασυγκρότηση και την επανεκκίνηση του κόμματος στο δρόμο για τις Ευρωεκλογές».

Όμως ο πρόεδρος είναι πολύ θυμωμένος με τον συντονιστή των ΕΠΕΚΕΠΕ του κόμματος.

Η πλάτη του βουλευτή

Από τις τοποθετήσεις των γαλάζιων βουλευτών υπέρ του νομοσχεδίου αυτή που προκάλεσε μεγαλύτερη αίσθηση ήταν του Σπύρου Κυριάκη από την Πρέβεζα. «Είμαι Έλληνας, χριστιανός, πατριώτης και οικογενειάρχης και δεν δέχομαι από κανέναν να μην δέχεται αυτές τις ιδιότητές μου λόγω της υπέρ ψήφισης του νομοσχεδίου», σημείωσε στο τέλος της ομιλίας του κλέβοντας την παράσταση.

Στο τέλος ανταμείφθηκε με ένα ωραίο πηγαδάκι με Αλέξη Πατέλη, Άκη Σκέρτσο και τον πρωθυπουργό, ενώ περίμεναν τα αποτελέσματα.

Τα 20 γαλάζια κατά

Οι βουλευτές που ψήφισαν κατά είναι οι Χαράλαμπος Αθανασίου , Φωτεινή Αραμπατζή, Βασίλης Γιόγιακας, Στέφανος Γκίκας, Κώστας Γκιουλέκας, Θανάσης Δαβάκης, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Κώστας Καραγκούνης, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καραογλου, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Φώντας Μπαραλιάκος, Γιάννης Πασχαλίδης, Μάριος Σαλμάς, Αντώνης Σαμαράς, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, και Μίλτος Χρυσομάλλης.

Οι 31 αποχές

Ενώ όσοι προτίμησαν την αποχή (μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Βορίδης, Κελέτσης, Μπούγας και Κεφάλα) είναι οι: Διονύσης Ακτύπης, Γιάννης Ανδριανό, Λάκης Βασιλειάδης, Κώστας Βλασης, Γιώργος Βλάχος, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Γιάτσιος, Ανδρέας Ζαμπίλης, Θανάσης Καββαδάς, Γιάννης Καλλιάνος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Μάρκος Καφούρος , Σταύρος Κελέτσης, Μαρία Κεφάλα, Μάνος Κονσόλας, Γιώργος Κοτρωνιάς, Δημήτρης Κούβελας, Σπύρος Κουλκουδίνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Νότης Μηταράκης, Κατερίνα Μονογυιου, Γιάννης Μπούγας, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Παπασωτηρίου, Στέλιος Πέτσας, Θάνος Πλεύρης, Χριστόδουλος Στεφανάδης,  και Άγγελος Συρίγος.

Σας φιλώ

Η Πυθία

TAGS: