INSIDE OUT

Ισπανικό σοκ στην εγχώρια πολιτική σκηνή - Θα αλλάξει το καλάθι του Σάντσεθ την ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης;

Έχω κατεβάσει ρολά και απολαμβάνω την θαλπωρή της φωτιάς, μέρες που' ναι, μακριά από τους τουρίστες οι οποίοι προς μεγάλη μου απογοήτευση συνεχίζουν να καταφθάνουν. Εκτός από τους τουρίστες, έχει γεμίσει ο τόπος και στεναχωρημένους σούπερ σικ επισκέπτες των εορτών. Στεναχωρημένοι, γιατί χιόνι γιοκ στα Κελάρια, οπότε συρρέουν όλοι στα στενάκια, τα καφέ και τα εστιατόρια της Αράχωβας πεθαίνοντας απ’ την πλήξη. Μερικοί παίζουν τένις στα σπίτια τους στο Λιβάδι, κι άλλοι την κολοκυθιά συζητώντας ημερομηνίες για εκλογές.

Ισπανικό σοκ

Στο αργόσυρτο κλίμα των ημερών όπου η μόνη είδηση ήταν το τσιγάρο του Μπισμπίκη, έσκασε το βράδυ ένα  ρεπορτάζ από το ΑΠΕ-ΜΠΕ το οποίο αναπαρήγαν όλοι σε χρόνο dt. Η κυβέρνηση συνασπισμού Σάντσεθ-Ποδέμος ανακοίνωσε χορήγηση έκτακτης βοήθειας 200 ευρώ στις πιο φτωχές οικογένειες με εισοδήματα κατά των 27.000 ευρώ.

Επίσης για το πρώτο εξάμηνο του 2023 ο ΦΠΑ θα μειωθεί από το 4% στο 0% για όλα τα προϊόντα πρώτης ανάγκης,  όπως το ψωμί, το γάλα, το τυρί, τα φρούτα, τα λαχανικά ή τα δημητριακά. Ενώ στο μαγειρικό λάδι και στα ζυμαρικά θα μειωθεί από το 10% στο 5%.

Το πακέτο έκτακτης βοήθειας ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ, και μαζί με αυτό το κόστος των μέτρων για την βοήθεια των ισπανών που ελήφθησαν το 2022 θα φτάσει τα 45 δισ.!

Ρίγησε η Κουμουνδούρου

Έχω βάλει ζώνη και περιμένω τις πολιτικές αναταράξεις. Η βραδινή ανακοίνωση προκάλεσε ρίγος στην Κουμουνδούρου καθώς το ισπανικό καλάθι προέρχεται από κυβέρνηση της αριστεράς και περιέχει το μέτρο-φετίχ: κατάργηση ΦΠΑ. Ο συνδυασμός είναι εκπληκτικός. Αναμένω με ενδιαφέρον αν θα είναι ικανός να στρέψει το κέντρο της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ από το «καλάθι των υποκλοπών», στο «καλάθι της νοικοκυράς». Θα γίνει το Σκουρλέτειο «επί ενάμιση χρόνο η κυβέρνηση κοροϊδεύει στα μέτωπα της ακρίβειας και αποτυγχάνει», η νέα «γραμμή»;

Large επίδομα

Όμως το ισπανικό καλάθι δεν έχει μόνο, προσωρινή έστω, κατάργηση ΦΠΑ. Έχει και χορήγηση εκτάκτου επιδόματος ύψους 200 ευρώ σε οικογένειες με εισόδημα έως 27.000 ευρώ. Η ισπανική οικονομία φυσικά δεν μπορεί να συγκριθεί εύκολα με την ελληνική. Μια χώρα 47 εκατ. κατοίκων, με ΑΕΠ 1,5 τρισ. ευρώ εντάξει θα περάσει ύφεση, εντάξει πέρασε δύσκολα με την πανδημία με βουτιά ανάπτυξης 10%, αλλά το παραγωγικό της μοντέλο είναι πάντα εδώ έτοιμο για τις καλύτερες μέρες που κάποτε θα’ρθουν.

Όταν μιλάει ο Σκυλακάκης

Στα καθ’ υμάς, ακούω πάντα τον Σκυλακάκη. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών λοιπόν και θεματοφύλακας των εσόδων, είχε ανακοινώσει για το μήνα Νοέμβριο ότι τα τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 1.910 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 122 εκατ. ευρώ. Ενώ σχετικά με το άλλο αριστερό φετίχ, την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης πχ στα καύσιμα, όπως είπε τα έσοδα συνολικά των ΕΦΚ ανήλθαν σε 595 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 12 εκατ. ευρώ. Όσο δεν υπάρχει απάντηση από που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα, δεν βλέπω ισπανικά καλάθια στον ορίζοντα.

Τα αριστερά και σοσιαλιστικά βιολιά θα εστιάζουν στο ΦΠΑ, ενώ τα κεντροδεξιά, στο επίδομα των 200 ευρώ. Εκτός αν ο Κυριάκος λόγω εκλογών τινάξει την μπάνκα στον αέρα.

Σας φιλώ

Η Πυθία 

TAGS: