INSIDE OUT

Τι συμβουλεύει ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ όσους θέλουν να γίνουν Δημόσιοι Υπάλληλοι

Πάμε ολοταχώς για ολοένα και μεγαλύτερες νύχτες. Υπέροχα. Οι θερμοκρασίες το χαλάνε λίγο καθώς θυμίζουν Μπογκοτά, αλλά που θα πάει. Θα φύγουν οι σιχαμεροί νοτιάδες και θα έρθει και φέτος το κρύο. Οι καιρικές ανωμαλίες ίσως να ευθύνονται για τις συγγραφικές εξάρσεις, με προτίμηση στα σενάρια επιστημονικής φαντασίας και τα κατασκοπευτικά θρίλερ. Χόλιγουντ γίναμε, απλά δεν έχει γίνει κατανοητό από το μέσο πολίτη. Το ωραιότερο (εάν δεν ήταν τραγικό) ήταν αυτό με τον Πιερρακάκη.

Επειδή τον παρακολουθούσε με το… Predator ο Μητσοτάκης είδαν ότι ανάμεσα στους ανθρώπους που έτρεχαν έντρομοι να σωθούν στο Μάτι είναι η οικογένειά του και τους «έδωσαν οδηγίες» να σωθούν. Ολ’ αυτά έγιναν το 2018. Εννοείται πως ο Μητσοτάκης είχε φτιάξει από το καλοκαίρι του ’18 το… υπουργικό του συμβούλιο και το παρακολουθούσε κιόλας.

Επειγόντως ν’ αλλάξει ο καιρός λέμε.

Ο κ. ΑΣΕΠ για το διαγωνισμό

Μακριά από την επιστημονική φαντασία υπάρχουν και αληθινά ζητήματα. Η κυβέρνηση, μετά από χρόνια μνημονίων, ανοίγει τις πόρτες και προσλαμβάνει. Ο διαγωνισμός θα γίνει τον Μάρτιο με εξετάσεις του ΑΣΕΠ και αφορά σχεδόν 18.000 προσλήψεις μονίμων. Φυσικά διαγωνισμοί έχουν γίνει κι άλλες φορές με τις κυβερνήσεις να βάζουν τις δικές τους πινελιές στο αποτέλεσμα. Πρόχειρα θυμάμαι την «προσωπική συνέντευξη», ιδέα του τότε υπουργού Εσωτερικών (2004-2009) Προκόπη Παυλόπουλου και μετέπειτα ΠτΔ .

Όμως Πρόεδρο του ΑΣΕΠ ο οποίος να δίνει ο ίδιος απευθείας συμβουλές στους ενδιαφερόμενους δε θυμάμαι. Και τι συμβουλές!

Αξίζει να διαβαστεί ολόκληρο το κείμενο που ανάρτησε (fb) ο Θάνος Παπαϊωάννου, άνθρωπος σεμνός και μετρημένος, που γενικά αποφεύγει τα επικοινωνιακά τερτίπια.

Δια χειρός 

«Δεν πρόλαβε να φύγει για το Τυπογραφείο η προκήρυξη για τον γραπτό διαγωνισμό και άρχισαν οι εντυπωσιακοί τίτλοι που έχουν ως αποτέλεσμα -άλλοι ηθελημένα άλλοι όχι- να προσελκυσθούν υποψήφιοι είτε σε φροντιστήρια είτε σε γραφεία που θα αναλάβουν τη σύνταξη των αιτήσεων. Καλώ όσους αναρωτιούνται εάν θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό να σκεφτούν:

α) Εάν η εργασία στο Δημόσιο είναι πράγματι αυτό που θέλουν να κάνουν στη ζωή τους. Δεδομένου ότι οι εισαγωγικοί μισθοί είναι  εξαιρετικά χαμηλοί (1 στους 3 διορισμένους δεν αναλαμβάνει, όταν πληροφορείται τον μισθό που είναι 650 ευρώ για ΠΕ), η απασχόληση στο Δημόσιο είναι προσφορά στην κοινωνία και όχι λύση του βιοποριστικού προβλήματος ενός πολίτη. Πολλά ενδιαφέροντα πράγματα μπορεί κανείς να κάνει ως δημόσιος υπάλληλος φτάνει να του αρέσει το αντικείμενο. Εάν δει την εργασία στο Δημόσιο ως ένα απλό «βόλεμα» θα δυστυχήσει και αυτός και οι δικοί του.

β) Να κάνουν αυτό που οι ίδιοι θέλουν και όχι αυτό που οι γονείς τους θέλουν. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι αιτήσεις συμπληρώνονται από τους γονείς.

γ) Να δουν την εξεταστέα ύλη (θα είναι μέρος της προκήρυξης που θα δημοσιευθεί το αργότερο την Τρίτη) και να αναλογισθούν εάν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Η ύλη θα είναι και πρέπει να είναι απαιτητική. Θα είναι κρίμα να δηλώσετε συμμετοχή χωρίς πολλή σκέψη και τελικά να μην προσέλθετε αναλογιζόμενοι τη δυσκολία του εγχειρήματος. Στο διαγωνισμό για την ΑΑΔΕ δήλωσαν 25.000 υποψήφιοι και προσήλθαν 11.000. Η ελληνική κοινωνία όμως -μέσω του Κράτους-  πλήρωσε για διαγωνισμό 25.000 υποψηφίων…

δ) Άνθρωποι που έχουν τάξει στη ζωή τους να ασκήσουν λειτουργήματα όπως εκπαιδευτικοί ή νοσηλευτές να μην παρασυρθούν από τις Σειρήνες μιας διοικητικής θέσης στο Δημόσιο. Ο δάσκαλος και ο νοσοκόμος δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνουν γραφειοκράτες. Εκδίδονται και θα εκδοθούν προκηρύξεις γι΄ αυτούς, άσχετες με τον  γραπτό διαγωνισμό, και εκεί θα πρέπει να δοκιμάσουν να υλοποιήσουν τα όνειρα μιας ζωής.

Εν κατακλείδι: κλείστε τα αυτιά σας στις υπερβολές και συμβουλευτείτε το μυαλό σας και την καρδιά σας. Αυτά προς το παρόν. Όλα αυτά δεν τα γράφω απλώς ως Πρόεδρος του ΑΣΕΠ, αλλά και ως πατέρας δύο παιδιών που είναι νεοεισερχόμενα στην αγορά εργασίας».

Συμβουλή προς Μασκ + Ζούκενμπεργκ + Μπέζος

Δεν ξέρω κατά πόσο οι συμβουλές πατρικού τύπου θα δημιουργήσουν σκέψεις σε χιλιάδες απόφοιτους ΑΕΙ, οι οποίοι βλέπουν στο ελληνικό Δημόσιο τον παράδεισο επί της γης. Ξέρω όμως ότι ο Παπαϊωάννου, ο οποίος μετά τη Νομική Αθηνών έκανε μεταπτυχιακό (LL.M.) και διδακτορικό (S.J.D.) στο Εμπορικό και Εργατικό Δίκαιο στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια είναι ο πλέον κατάλληλος να συμβουλέψει και τους εργοδότες του Twitter, Meta και Amazon!

Το θέμα του διδακτορικού του είναι (στα αγγλικά εννοείται) «Η υποχρέωση του εργοδότη να διαπραγματεύεται πριν προβεί σε ομαδικές απολύσεις».

Σας φιλώ

Η Πυθία

TAGS: