INSIDE OUT

Το αγαπημένο σύννεφο του Πρωθυπουργού - Ποιος έχει την ευθύνη για τις Φοιτητικές Εστίες;

Την ώρα που η Κουμουνδούρου προσπαθεί να ξυπνήσει την οργή στον μέσο Έλληνα για κυβερνητικές επιλογές στον τομέα της πανδημίας, (θάνατοι εκτός ΜΕΘ), και να πείσει ότι πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει, για να «αποκατασταθεί η Δημοκρατία» όπως είπε ο Αλέξης στις Βρυξέλλες, στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συνειδητοποιούν ότι η απόπειρα παρακολούθησης του κινητού από το predator και η παρακολούθησή του από την ΕΥΠ, μάλλον αφήνουν αδιάφορους τους ψηφοφόρους. Η Metron του Φαναρά χθες δίνει ένα 15% στο Νίκο, αλλά κι ένα 35,8  κι ένα 25,4 σε Κυριάκο και Αλέξη, με 70% θηριώδη παράσταση νίκης υπέρ Μητσοτάκη. Πάλι διψήφια η διαφορά.  Άρα;

Αμηχανία

Ίσως είναι η ατυχία του Προέδρου με το σοβαρό ατύχημα της ρήξης χιαστού την 3η του Σεπτέμβρη, ίσως η αδυναμία να συνυπάρχει η νέα ηγεσία με τους παλιούς, ίσως να είναι ο τυφώνας Ιαν, αλλά είναι φανερό πως η ανοιχτή περπατησιά στο διψήφιο έχει επιβραδύνει για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Η ελπίδα ότι η αποδεδειγμένη επισύνδεση του ευρωβουλευτή, -τότε-, θα προκαλούσε πολιτικό σεισμό, σβήνει, ενώ ο μέσος Έλληνας ψηφοφόρος μάλλον δεν έχει καταλάβει, και υποψιάζομαι πως δεν  ενδιαφέρεται καν, να μάθει, τί είναι η Γιούροβα.

Αντιθέτως, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να εκπέμπει από την Αθήνα μήνυμα ενότητας για να διασφαλιστεί η Δημοκρατία , σίγουρα την αναγνωρίζουν περισσότεροι. Θα ρίσκαρε άραγε να τα λέει αυτά η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από μια χώρα στην οποία ο κόσμος περιμένει να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για την «αποκατάσταση της Δημοκρατίας»;

Προσωπικό στοίχημα

Σημαντικά όλα αυτά αλλά ο Κυριάκος , χθες τουλάχιστον ήταν αλλού. Τον είδα πολύ ευτυχισμένο να πετάει στα σύννεφα της πρώτης Google Cloud Region (περιοχή παροχής προηγμένων υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους) της Google στην Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Πρόκειται για μια επένδυση η οποία υπολογίζεται ότι θα εισφέρει στο ΑΕΠ περισσότερα από 2 δισ. ευρώ έως το 2030 και θα δημιουργήσει στο ίδιο διάστημα περίπου 20.000 καλοπληρωμένες νέες θέσεις εργασίας. Η απόφαση για την επένδυση είναι προϊόν της στενής συνεργασίας του Κυριάκου και του επιτελείου του με τον Πρόεδρο της Google για δραστηριότητες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (EMEA), Matt Brittin. Οι δύο άντρες είχαν μακρά συνάντηση στο Νταβός που έγινε τον περασμένο Μάιο. Αν κρίνω απ’ το αποτέλεσμα, ο Πρωθυπουργός έκανε καλή δουλειά.

Που θα μείνουν;

Καλή δουλειά, (σ’ αυτά), κάνει η Νίκη Κεραμέως η οποία παρουσίασε νέα αγγλόφωνα τμήματα στο ΕΚΠΑ. Η υπουργός Παιδείας καλωσόρισε 104 φοιτητές από 26 χώρες του αγγλόφωνου Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών σε Αρχαιολογία, Ιστορία και Αρχαία Ελληνική Γραμματεία. Έχω μια εύλογη απορία: Πού στο καλό μένουν αυτοί οι φοιτητές που έρχονται ανυποψίαστοι στην Αθήνα; Στις πρεσβείες τους;

Ποιος έχει την ευθύνη;

Α btw, σύμφωνα με τον ομ. Καθ. του ΕΜΠ, Ν. Ανδριανόπουλο, «η διοίκηση ΟΛΩΝ των Φοιτητικών Εστιών ανήκει στο Ίδρυμα Νεολαίας και διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), που υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας. Τα ΑΕΙ ουδεμία ευθύνη φέρουν για την εύρυθμη λειτουργία τους, πέραν της επιλογής των στεγασμένων φοιτητών, παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ‘’πάσο»  κλπ.».

Αναβολή λόγω covid

Πρωθυπουργός και Ούρσουλα πάντως, θα δειπνούσαν μαζί Πέμπτη βράδυ για να μεταβούν στη συνέχεια στο Alicante όπου θα λάμβανε χώρα η σύνοδος του Med 9: Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Κύπρος, Μάλτα, Σλοβενία και  Κροατία. Δηλαδή Μακρόν, Ντράγκι, Κόστα, Κυριάκος, και φυσικά φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ θα είχαν την ευκαιρία ασχοληθούν με την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική. Όμως ο Σάντσεθ κόλλησε covid στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κι ακόμα βγαίνει θετικός, οπότε αναβλήθηκαν όλα. Ελπίζω να μην πάρει κι άλλους στον λαιμό του.

Σας φιλώ

Η Πυθία

TAGS: