INSIDE OUT

Οι αλλαγές στις εκλογικές έδρες, πότε θα ξέρουμε - Οι 25.000 διορισμοί που έταξε και δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ

Ήρθε η ώρα. Ο κολλητός μου ο Τειρεσίας έφτασε Δελφούς χθες βράδυ – προτιμά το βουνό από την θάλασσα, και κρατά και το Μαντείο ανοιχτό για έκτακτα. Του άφησα κάτι φύλλα μήπως και τυχόν και τα χρειαστεί αν και η τεχνική του είναι διαφορετική. Επίσης του άφησα ένα υπέροχο outfit της φίλης μου Maria Grazia Chiuri απευθείας από το μέλλον.

Dior Summer 2023. Ελπίζω να του αρέσει, αν και δεν υποκύπτει σε φιλαρέσκειες. Καθώς χαζεύω το Αιγαίο που βάφεται σκούρο μπλε όταν δύσει ήλιος, μου έρχονται γλαρόνια με τα τελευταία νέα.

Οι νέες έδρες

Καθώς ολοκληρώθηκε η απογραφή του πληθυσμού, αρχίζει το πολιτικό ενδιαφέρον με τις έδρες. Η μείωση του πληθυσμού σε ορισμένους νομούς, η αύξηση σε άλλους επιφέρει αλλαγές και στην κατανομή των εδρών γεγονός που ενδιαφέρει κόμματα και υποψήφιους. Όλοι ησύχασαν αρκετά και θα περάσουν έναν ήρεμο Αύγουστο καθώς η πιθανότητα πρόωρων εκλογών απομακρύνθηκε, όμως ούτως η άλλως μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα ξεκινήσει από Σεπτέμβριο.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα

Η εικόνα θα ξεκαθαρίσει λίγο πριν τις γιορτές καθώς το Δεκέμβριο η ΕΛΣΤΑΤ θα βγάλει τον αριθμό των δημοτών. Ο αριθμός των δημοτών – προσοχή, όχι των κατοίκων-, ανά εκλογική περιφέρεια, θα βγάλει τις τυχόν αλλαγές. Τότε θα ξέρουμε, εάν πχ μια σημερινή 4εδρική περιφέρεια μειωθεί, ή αυξηθεί.

Διορισμοί

Αυτοί που ξέρουν από τώρα που θα εργαστούν τον Σεπτέμβριο είναι οι διορισμένοι εκπαιδευτικοί. Φέτος διορίστηκαν επιπλέον 8.487 εκπαιδευτικοί και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως το γιόρτασε μ’ ένα διθυραμβικό post. Η ίδια ευχαρίστησε τα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και το ΑΣΕΠ και τους Ζέττα Μακρή και Αλέξανδρο Κόπτση. Θύμισε επίσης ότι επί 12 χρόνια δεν είχε γίνει κανένας διορισμός στην εκπαίδευση, ενώ έφευγαν χιλιάδες με σύνταξη.

Δικό τους έργο

Το γεγονός φυσικά δεν πέρασε απαρατήρητο από τον πρώην υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη ο οποίος έβγαλε ανακοίνωση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως κυβέρνηση, βγάζοντας τη χώρα από τα Μνημόνια, ψηφίζοντας το νόμο με τον οποίο διενεργούνται σήμερα οι διορισμοί και εγγράφοντας τα απαιτούμενα κονδύλια στον προϋπολογισμό, άνοιξε το δρόμο να μπει τέλος στην αδιοριστία 10 ολόκληρων ετών. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αισθάνεται σήμερα όπως και πέρυσι δικαιωμένος για αυτές του τις προσπάθειες. Κυρίως γιατί κατάφερε να επιβάλλει τον κανόνα "1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση", αντί του "1προς 5"  που ήθελαν η τρόικα και η ΝΔ».

Θυμούνται

Όμως τον τελικό λόγο τον έχουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί. Μια εξ αυτών η Λία Χολέβα, παρενέβη στον δημόσιο διάλογο ως εξής : «Θυμάστε τότε που θα ερχόταν ο Σύριζα να μας διορίσει όλους τους εκπαιδευτικούς; Βρέθηκα στο Καστελόριζο αναπληρώτρια κ έφαγα άλλα πέντε χρόνια αναπλήρωση στα εννιά που είχα. Σύνολο 14 γιατί ο Αλέξης κ οι φίλοι του έκαναν περήφανη διαπραγμάτευση».

Και η σκληρή αλήθεια είναι πως εάν δεν υπήρχε το τρίτο μνημόνιο, οι 25.000 διορισμοί που έκανε σε τρία χρόνια ο Κυριάκος, θα είχαν γίνει από το ’15. Τόσους είχε τάξει ο Φίλης πριν το ’15. Αρκετοί τον πίστεψαν.

Σας φιλώ έως τέλος του Αυγούστου

Η Πυθία

TAGS: