INSIDE OUT

Τι συνεργασίες θέλει ο Αλέξης - Το μήνυμα στον γραμματέα, η σφαγή του εκπροσώπου 

Επιτέλους τελείωσε το Φόρουμ. Είχα ησυχάσει τα προηγούμενα χρόνια λόγο κορονοϊού, από τα σούρτα φέρτα, αλλά φέτος δεν το γλίτωσα. Μαζεύτηκαν πάλι όλοι στους Δελφούς ΜΟΥ. Και καλά όσο είναι μέσα και μιλάνε. Τους ανέχομαι. Το πρόβλημα είναι ότι βγαίνουν έξω. Περπατούν στον χώρο μου. Φωτογραφίζονται. Κοιτάζουν την κοιλάδα με βαθυστόχαστο ύφος. Τρελαίνουν τους απλούς εστιάτορες της περιοχής. Ευτυχώς οι φίλοι μου οι φύλακες του αρχαιολογικού χώρου κλείνουν το μεσημέρι, και ησυχάζει λίγο ο ιερός τόπος. Επίσης χάνω οβολούς. Πολλούς οβολούς. Αντί να περιμένουν στην ουρά και να πληρώσουν σ’ εμένα, τα λένε δημόσια.

Για ένα χάρηκα: τη νίκη Μακρόν. Δημόσια το στήριξε ο Φαναράς της Μέτρον, ο επιστήμονας των οριακών καταστάσεων, ο οποίος πριν ανοίξουν οι κάλπες του α’ γύρου σημείωνε: «Εν ολίγοις θα εκπλαγώ αν χάσει ο Μακρόν παρά το ότι λέγεται πως η καμπάνια του ήταν άστοχη και αποτυχημένη (προσωπική άποψη δεν έχω). Ας ελπίσουμε για το καλύτερο για τη Γαλλία και για την Ευρώπη».

Έχει το ownership

Ο Φαναράς τώρα, είναι κάπως χαλαρός με τους Γάλλους. Και καλά κάνει, γιατί σε λίγους μήνες θα τρέχει και δεν θα φτάνει! Μερίμνησε γι’ αυτό ο Αλέξης, ο οποίος μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών περηφανεύτηκε για το εκλογικό σύστημα. «Εγώ έχω το ownership της μεταρρύθμισης αυτής, της αλλαγής του εκλογικού νόμου και της απλής αναλογικής» είπε. Κι εξήγησε ότι το έκανε γιατί «η Ελλάδα μπορεί να είναι σαν τις άλλες σημαντικές, πολιτισμένες, δημοκρατικές, ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν κυβερνήσεις συνεργασίας».

Όχι ευκαιριακές συγκλίσεις

Εξήγησε μάλιστα ότι έφερε την απλή αναλογική γιατί είναι υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας που στηρίζονται στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων. «Όχι ευκαιριακών κι εφήμερων».

Υποθέτω ότι με το τελευταίο εννοούσε την αυθόρμητη συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ τον Γενάρη του ’15.

Ήταν δηλαδή μια αυτοκριτική, μια παραδοχή ενός λάθους που όμως κράτησε στο τιμόνι την χώρα 4 χρόνια. Εκτός αν δεν το εννοούσε. Εκτός εάν η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου ήταν όντως στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων που ξεδιπλώθηκαν την 4ετία σε χώρους, όπως η δικαιοσύνη, η εξωτερική πολιτική και άμυνα, ο τομέας της ενημέρωσης κλπ κλπ. Ο σημερινός Αλέξης τονίζει ότι, «αυτές οι προγραμματικές συγκλίσεις δεν μπορούν να γίνουν με δυο πολιτικές δυνάμεις που είναι εκ διαμέτρου αντίθετες».

Χειρουργικά χτυπήματα

Αυτή θα είναι η βδομάδα του, γιατί την Πέμπτη ξεκινάει το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Ταε Κβο Ντο. Συνέδριο - μαμούθ με 5.000 και συνέδρους. Το τι προηγήθηκε, δύσκολα μπορεί να περιγραφεί καθώς το σκέπασε η εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία. Η σφαγή της Ομπρέλας στην κάλπη για το συνέδριο ήταν χειρουργική. Κολτσίδα, Δουζίνας, Σπουρδαλάκης δεν εξελέγησαν καν σύνεδροι (Πουλατζάς). Τα χτυπήματα ήταν «έξυπνα» και στα «τζανακοπουλάκια», ως μήνυμα στον Γραμματέα που επιχείρησε να σταθεί ανάμεσα σε προεδρικούς και Ομπρέλα.

Η σφαγή του εκπροσώπου

Το αυτό και με την μικρούλα τάση που προσπάθησε να φτιάξει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων Νάσος Ηλιόπουλος. Νομίζω ο ίδιος βγήκε 13ος σε κάλπη της ΟΜ Πατησίων. Πήγε να φτιάξει ένα τασίδιο και τον έριξαν στις μυλόπετρες. Κάτι στελέχη της κυβέρνησης ’15-’19 , όπως π.χ. ο Χρ. Σίμος Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής βγήκε έβδομος στο Περιστέρι.

Από 8, 15 και ίσως 25 Μαΐου ο Πρόεδρος

Εν τω μεταξύ η εκλογή Προέδρου και μελών ΚΕ απευθείας από τα μέλη -και όχι το Συνέδριο-, αντί για 8 Μαΐου πήγε για 15. Και μην προβλέψω ότι θα πάει και στις τέλος του μήνα, για 25. Φοβήθηκε ο Αλέξης την σύγκριση με τις κάλπες που θα στήσει εκείνη την μέρα ο Ανδρουλάκης για αλλαγή ονόματος του κόμματος; Ποια ουρά θα είναι μεγαλύτερη; Μπορεί. Όπως είπε, σήμερα υπάρχουν 61.000 μέλη που είναι και ταμειακώς εντάξει. Έχει ελπίδα, να τον ψηφίσει εξαψήφιος αριθμός. Γι’ αυτό η παράταση, μπας και εγγραφούν κι άλλοι. Ο ίδιος τονίζει πως δεν έχει φιλοδοξίες του τύπου να βγει με πχ το 70% των ψήφων. Λέει ότι είναι χορτασμένος απ’ αυτά. Όμως σε κυβέρνηση συνεργασίας, σαφώς ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι εκλεγμένος.  

Αποστρατείες και ταξίματα

Ετοιμάζονται κι αποστρατείες των βαρόνων. Ίσως να υπάρξει μια Επιτροπή Δεοντολογίας, κατά τα πρότυπα του Παγορόπουλου, την οποία θα στελεχώσουν άνθρωποι όπως ο Αλέκος, ο Γιάννης, ο Νίκος κλπ, με τη σοφία τους. Γενικά ο Αλέξης θέλει να τ’ αλλάξει όλα στην εικόνα του κόμματος και τελευταία έχει αναθαρρήσει από τις δημοσκοπήσεις. Στους Δελφούς αποκάλυψε μάλιστα ότι είχε πάει προεκλογικά σε εκδήλωση του Σολτς που ήταν πίσω 9 μονάδες και στο τέλος κέρδισε. Ξέρω ότι εδώ περιμένετε χρησμό. Η Πυθία θα μιλήσει όταν θα βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Πάντως τα ταξίματα ξεκίνησαν. Για τα χρέη στα ασφαλιστικά Ταμεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ο Αλέξης τάζει ρύθμιση του ιδιωτικού τους χρέους με διαγραφή μέρους ονομαστικής αξίας και αρκετές δόσεις για το υπόλοιπο.

Ευρωσκεπτικισμός και ενεργειακή φτώχεια

Τα μηνύματα δεν τα πιάνει μόνο ο Αλέξης. Τα πιάνουν κι άλλοι. «Κυρία Επίτροπε, το έχουμε πει πολλές φορές και στο Στρασβούργο. Καμία ελεύθερη και ενιαία αγορά δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα, εάν τροφοδοτείται ο ευρωσκεπτικισμός , εάν υπονομεύεται η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στις πολιτικές της ΕΕ, εάν τελικά φτωχοποιηθούμε όλοι μας, οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και διαλυθεί η κοινωνική συνοχή. Γι’ αυτό η ευρωπαϊκή λύση επείγει και πρέπει να έρθει τώρα». Έτσι έκλεισε την ερώτησή της στην Κάντρι Σίμονς, η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη. Στην ερώτηση ζητάει επιτάχυνση των εργασιών της Κομισιόν για  αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά και την ανάγκη να χτυπηθεί η κερδοσκοπία στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου- ζήτημα που έθεσε στην πρότασή του ο  Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σας φιλώ

Η Πυθία 

TAGS: