INSIDE OUT

Έβαλαν δύσκολα στον Κυριάκο Τσιόδρας-Λύτρας - Ποιος ζητά δωρεάν σκι στην Αράχωβα

Με το μυαλό αλλού πέταξε προς Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός, ενόψει της χθεσινής Συνόδου Κορυφής με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, - αυτές που επιθυμούν να έχουν σχέσεις με την ΕΕ εννοείται. Και σήμερα, Σύνοδος Κορυφής με βαριά ατζέντα: Πανδημία, τιμές ενέργειας, Ουκρανία και μεταναστευτικό. Η πρεμιέρα Σολτς στο κορυφαίο όργανο της ΕΕ με τη νέα του ιδιότητα, σίγουρα θα δώσει χρώμα στο τραπέζι. Όμως είπαμε, το μυαλό του Κυριάκου είναι αλλού. «Υπάρχουν σήμερα ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Ναι, υπάρχουν. Είναι σε κρεβάτι με κανονική φροντίδα; Είναι. Έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας; Δεν έχω τέτοια ένδειξη. Όχι δεν έχω, έχετε εσείς; Φέρτε την». Προσπαθεί να θυμηθεί ποιοι του έδωσαν την βεβαιότητα, να εκστομίσει αυτή την φράση. Γιατί, μπορεί την στιγμή που την εκστόμιζε πράγματι, να μην είχαμε ενδείξεις, όμως χθες ήρθε η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα, κι αποκτήσαμε. Το άλλο στο μυαλό του, θα ήταν η είδηση που βγήκε αργά το βράδυ από τις ΗΠΑ (Επιτροπή Μενέντεζ): με χαρά θα μας δώσουν F-35 αν τα θέλουμε. Τα θέλουμε;  

ΣΥΡΙΖΑ λάτρεψε Τσιόδρα

Ο Σωτήρης Τσιόδρας χθες έγινε κεντρικό πρόσωπο στην πολιτική αντιπαράθεση. Από πλευράς Κουμουνδούρου, εκεί που τον χτυπούσαν αλύπητα ως σύμβουλο της κυβέρνησης κλπ. κλπ., αίφνης μεταβλήθηκε σε ακέραιο κι έντιμο επιστήμονα που δεν διστάζει να πει τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη. Από πλευράς κυβέρνησης, απάντησαν σε υψηλούς τόνους στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έβγαλαν έξω από το «κάδρο» τον λαμπρό επιστήμονα.

Ετοιμάζουν επίθεση

Η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα έπεσε σαν μάννα εξ ουρανού στον ουρανό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έδωσε όπλα στη φαρέτρα, εν όψει της μονομαχίας του Σαββάτου στη Βουλή. Κι όχι μόνο. Ήδη υπάρχουν σκέψεις να αξιοποιηθεί περαιτέρω. Ορισμένοι μιλούν ακόμα και για πρόταση μομφής κατά του υπουργού Υγείας, ή εξεταστική επιτροπής για το θάνατο 1.500 που πέθαναν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, σύμφωνα με όσα λέει η μελέτη.

Τα προβλήματα της Αυγής

Η συζήτηση του προϋπολογισμού που ξεκίνησε χθες, είναι η ώρα του βουλευτή κατά κάποιο τρόπο. Η παρουσία, τα ευρήματα, τα επιχειρήματα, ο τόνος της φωνής, τα κοσμήματα, το χτένισμα. Όλα αξιολογούνται. Υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις. Οι βουλευτές που λάμπουν όλο τον χρόνο και δεν χρειάζεται να περιμένουν αυτό το πενθήμερο για να τοποθετηθούν εφ’ όλης της ύλης. Τέτοιο παράδειγμα είναι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην δημοσιογράφος της ΕΡΤ-3 Χρήστος Γιαννούλης, (ο άνθρωπος που εμπιστεύονταν ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας για τις συνεντεύξεις του στην Βόρεια Ελλάδα). Με ρητορική μαεστρία έβαλε σε μια άλλη διάσταση το πρόβλημα βιωσιμότητας της ιστορικής εφημερίδας «Αυγή», συνδέοντάς την με τη «λίστα Πέτσα». Γι’ αυτό έχουν προβλήματα τα Μέσα της Αυγής, γιατί μοιράζατε τη λίστα Πέτσα στο Φουρθιώτη, είπε με το πάθος που τον διακρίνει. Η «Αυγή» τώρα πάει από απεργία σε απεργία, γιατί ουδείς δέχεται να βγει με εθελουσία.

Α-συντόνιστοι

Κατά τα λοιπά, η συζήτηση ξεκίνησε κάπως ασυντόνιστα για την αξιωματική αντιπολίτευση το πρωί. Κάποια στιγμή ζητάει τον λόγο ο Σωκράτης Φάμελλος ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Μα δεν είστε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, είναι ο κ. Τσακαλώτος, του απαντά από την έδρα ο Μπάμπης Αθανασίου. Όχι είμαι. Όχι, δεν είσαι. Μετά από λίγα λεπτά έγινε γνωστό, ότι το βράδυ η αξιωματική αντιπολίτευση είχε αλλάξει τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, αλλά …ξέχασε να ενημερώσει και τις υπηρεσίες.

Με PCR

Αντιθέτως, φορτσάτοι και έτοιμοι εμφανίστηκαν οι γαλάζιοι, ενώ οι πρωτοκλασάτοι υπουργοί δεν δίστασαν να πάρουν το ‘υποτονικό’ της πρώτης μέρας, αντί να περιμένουν την τελευταία. Έτσι χθες μίλησαν Κώστας Σκρέκας, Κυριάκος Πιερρακάκης και Κωστής Χατζηδάκης. Ο τελευταίος μάλιστα είπε ότι αν και εμβολιασμένος έκανε PCR πριν τρεις ώρες, γιατί όπως είπε, πρέπει να είμαστε προσεχτικοί και να προστατεύουμε τους γύρω μας. Επίσης ότι βγήκαν 200.000 συντάξεις τελευταία, όσες δεν είχαν βγει είχαν βγει σε ολόκληρο χρόνο παλαιότερα.

Για σκι στην Αράχωβα

Στο στρατόπεδο του ΚΙΝΑΛ πάλι είναι ακόμα ελαφρώς αποσυντονισμένοι μετά την αλλαγή Προέδρου κόμματος, Προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας και άλλων κομβικών ρόλων. Οπότε λογικό να ψάχνονται να βρουν τα πατήματά τους τόσο στην ενημέρωση, όσο και γενικότερα. Ενώ η κορυφή είναι σε φάση οργάνωσης, η βάση, τουλάχιστον σε ό, τι αφορά τους βουλευτές, συνεχίζει ακάθεκτη. Από τις ωραιότερες ερωτήσεις ever, αυτή του βουλευτή Βοιωτίας Γιώργου Μουλκιώτη του ΚΙΝΑΛ που ζητά από την κυβέρνηση ν’ ανοίξει δωρεάν στο λαό του Δήμου Διστόμου, Αράχωβας, και Αντίκυρας καθώς και στους δύο τοπικούς συλλόγους χιονοδρόμων, το γνωστό χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού. Ο βουλευτής είναι εγκρατής, γιατί αν άκουγε και τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ στους γειτονικούς νομούς, θα ζητούσε να πηγαίνουν τζάμπα στο χιονοδρομικό όλοι οι δημότες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Γι’ αυτό όλοι λατρεύουν το ΠΑΣΟΚ. Αφουγκράζεται τις βαθύτερες επιθυμίες.

Σας φιλώ

Η Πυθία