INSIDE OUT

Το timing του ραντεβού Κυριάκου-Πούτιν, το πάρε-δώσε και ο Μπάιντεν

No news για debate μεταξύ Γιώργου Παπανδρέου και Νίκου Ανδρουλάκη. Στην περίπτωση αυτή βέβαια, δεν ισχύει το good news, γιατί σημαίνει πως δεν θα γίνει το debate της ΕΡΤ. Αληθινά κρίμα. Όμως αυτή είναι περίπου η κατάσταση. Οι εντυπώσεις από την προσωπική επίθεση του πρώην Πρωθυπουργού στο συνυποψήφιό του, «φρέναραν» τον αυθορμητισμό που τον διακρίνει. Έτσι η χθεσινή μέρα κύλησε ειρηνικά που θα έλεγε και ο Ανδρουλάκης. Από δηλώσεις υποστήριξης προς ΓΑΠ, αίσθηση προκάλεσε του Γιάννη Σγουρού ότι «οι ενεργοί πολίτες δεν θα καθίσουμε φρόνιμα».

Στον αυτόματο η ΚΟ

Εν τω μεταξύ, κι ενώ η κορυφή φλέγεται λόγω των εσωκομματικών εκλογών, είναι άξια θαυμασμού η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής η οποία λειτουργεί κανονικά. Οι εκλογές στο ΚΙΝΑΛ, δεν σημαίνουν πάγωμα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας όπου και το ΚΙΝΑΛ πρέπει να έχει φωνή και να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις.  Χθες για παράδειγμα, ψηφίστηκε η τροπολογία Κεραμέως για ποινή έως δύο χρόνια σε όσους γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο. Υπενθυμίζω ότι ποινή υπήρχε, (πταίσμα) , αλλά καταργήθηκε με την ψήφιση των Ποινικών Κωδίκων από τον ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου ‘19. Με το σκεπτικό, ότι δεν επιτρέπεται σε κανέναν να στερήσει από ένα παιδί την μόρφωση, η Κεραμέως υπερασπίστηκε την τροπολογία που ήρθε με αφορμή γονείς-αρνητές, οι οποίοι κρατούσαν τα παιδιά τους στο σπίτι. Την ψήφισε μόνο ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.

Κάνει τηλέφωνα

Οι βουλευτές κάνουν υπομονή και αυτό-οργανώνονται. Ο γραμματέας της ΚΟ, Βασίλης Κεγκέρογλου, παρ’ ολίγον υποψήφιος Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, και στην συνέχεια στο πλευρό του Παπανδρέου, τα δίνει όλα για τον β’ γύρο. Η εκλογή Ανδρουλάκη ίσως του αλλάξει την ζωή. Πάντως, αν σταθώ στον χρησμό του Νίκου ότι ο αντ’ αυτού, στην Βουλή, επειδή δεν είναι ο ίδιος βουλευτής, πρέπει να εκφράζει την ανανέωση, την ενότητα και την πολιτική αυτονομία, ένας μου έρχεται στο νου, (κι αυτός δεν είναι ο Σκανδαλίδης): ο Μιχάλης Κατρίνης.

Ο Πούτιν

Το μικρό κενό στα Κιναλικά χθες κάλυψε άριστα ο Πούτιν. Το εξαιρετικό timing της  επίσκεψης του Κυριάκου στην Ρωσία, βοήθησε ώστε η συνάντηση να λάμψει διεθνώς. Μια μέρα μετά την ανταλλαγή ωμών απόψεων μεταξύ Μπάιντεν-Πούτιν, ο Μητσοτάκης βρέθηκε στο στόμα του λύκου. Δεν χρειάστηκε τελικά να πέσει κανείς στα παγωμένα νερά. Ο Πρόεδρος Πούτιν χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να στείλει τα δικά του μηνύματα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ πάνω από το κεφάλι του Κυριάκου. Εμείς πάλι, καταφέραμε να πάρουμε πίσω τα αρχεία των Εβραϊκών Οικογενειών της Θεσσαλονίκης, να διασφαλίσουμε τις ροές φυσικού αερίου, (ελπίζω σε μια καλή τιμή), και ποιος ξέρει, μπορεί και καμιά ρωσική επένδυση. Κατά τα λοιπά, οι Ρώσοι είναι μαζί μας στο Κυπριακό. Ίσως και κάπως να γλύκαναν μαζί μας, γενικά μιλώντας. Τα μυστικά της συνάντησης είναι καλά φυλαγμένα από την σκιά του Πρωθυπουργού, Κύρα Κάπη.

Η αποστολή εκτίμησε το μίνιμαλ σκηνικό και την ωραία θερμοκρασία της θερινής κατοικίας Πούτιν στο Σότσι- αν και μερικοί γκρίνιαξαν για το ψέκασμα με αντισηπτικό κατά την είσοδο στο κτίριο.

Νουθεσίες Σρέντερ

Λίγα χιλιόμετρα μακριά, η Άνγκελα Μέρκελ αποχαιρετούσε την Μπούντεσταγκ, μάλλον ανακουφισμένη. Ο Σολτς της έδωσε και μια φουντωτή ανθοδέσμη, σε μια αμήχανη στιγμή γερμανικής αβρότητας. Η ορκωμοσία του σοσιαλδημοκράτη , -δεν φαίνεται με τη μία, γι’ αυτό καλό είναι να το υπενθυμίζουμε-, Σολτς,  προκάλεσε μια ανάγκη στον πρώην Καγκελάριο, –επίσης του SPD-, Σρέντερ ν’ αρχίσει της νουθεσίες. «Συμβούλεψε» λοιπόν τον Σολτς να ξαναδεί τα γεωπολιτικά και ειδικά τα ενεργειακά γιατί δεν του αρέσει καθόλου η τοποθέτηση της Πράσινης Ανναλένα Μπέρμποκ κατά του αγωγού Nordstream2 και το φυσικό αέριο γενικώς. Ο Σρέντερ, που μετά  την Καγκελαρία ανέλαβε Πρόεδρος της Gazprom, στο ΔΣ της οποίας παραμένει, στέλνει μηνύματα στον Όλαφ Σολτς ότι η πολιτική δεν έχει ηθική. Η Μπέρμποκ από την άλλη, ως νέα υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, δεν έχει κρύψει τις θέσεις της για , όχι πολλά πολλά με δημοκρατίες τύπου Ρωσίας, Τουρκίας και Κίνας.

Η δημοκρατία του Μπάιντεν

Το timing τον ήθελε τον Κυριάκο λέμε. Είδε Πούτιν, μια μέρα αφού μίλησε με Μπάιντεν. Και σήμερα το απόγευμα μετέχει διαδικτυακά στην Σύνοδο Κορυφής για την Δημοκρατία που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Στην  Σύνοδο, ΔΕΝ προσκλήθηκαν Ρωσία, Τουρκία και Κίνα. Ο Μπάιντεν τραβάει μια χοντρή γραμμή προς «δημοκρατίες», κι αυτό ενοχλεί. Οι Ρώσοι εκτιμούν ότι η Μπέρμποκ, και ίσως και η Γερμανία με τη νέα κυβέρνηση, ‘βλέπουν’ περισσότερο προς τις ΗΠΑ, απ’ ότι προστάζει η γεωγραφία. Οι δηλώσεις Πούτιν χθες με αφορμή την συνάντηση με Κυριάκο, ήταν μια σύνθετη κίνηση στην σκακιέρα για ενεργειακό, οικονομία και Ουκρανία (γεωπολιτική επιρροή, ΝΑΤΟ). Τα υπόλοιπα τα ξέρει η Κύρα. Εγώ πάλι δεν θέλω να προσθέσω τίποτα. Διαβάστε μόνο τι ήταν η πρώτη Δημοκρατία του κόσμου που καθιέρωσε ο Κλεισθένης, και τι συνέβαινε πριν, επί Πεισίστρατου. Δεν χρειάζεται τίποτ’ άλλο.

Σας φιλώ

Η Πυθία