INSIDE OUT

Πόσο έγραψε το κοντέρ του debate - Kastanidis for ever! - Το... βούτυρο στη σούπα

Όλη μέρα σπάω το κεφάλι μου. Προσπαθώ να θυμηθώ τι τηλεθέαση είχε κάνει το Σαμαράς-Ντόρα-Αβραμο-Ψωμιάδης. Ή, το, Μεϊμαράκης-Άδωνις-Τζιτζικώστας-Κυριάκος. Ή το, Αλαβάνος-Κωνσταντόπουλος-Κουβέλης-Παπαγιαννάκης. Ή, το Αλέξης-Κουβέλης. (Το Δαμανάκη-Δαμανάκη και το Αλέξης-Αλέξης, δεν τα υπολογίζω καν). Μάταιος κόπος. Μάλλον πρέπει να ήταν εντελώς αδιάφορα για να μην τα θυμάμαι αυτά τα debate. Του ΠΑΣΟΚ, είναι αλλιώς. Όπως και οι εσωκομματικές. Πολύ πιο ερωτικά όπως σωστά επισήμανε ο φέρελπις Χρηστίδης που έβαλε και το θέμα, κάτι πρέπει να κάνουμε που δεν έχει γεννήσεις στην μεθόριο.

Η σούπα τρώγεται

Ήταν σούπα. Αλλά είχε και βούτυρο. Οι follow up ερωτήσεις πρόσθεσαν γεύση. Και οι φιλότιμες προσπάθειες της συντονίστριας Ανδριάνας Παρασκευοπούλου να ξεφύγουν από το στυλιζαρισμένο ύφος οι υποψήφιοι, έδωσαν δυο-τρεις καλές στιγμές μέσα στη γενικά «ακίνητη» εικόνα. Καταρχήν όλοι καθιστοί. Νομίζω λάθος. Η όρθια στάση θα βοηθούσε, και υποψήφιους και δημοσιογράφους, (Τσίμας, Παππάς, Κουβαράς), να μείνουν εντός χρόνου. Όμως αυτά είναι τεχνικές λεπτομέρειες. Στο ουσιαστικό, οι πέντε παρουσίασαν τις απόψεις τους και προσπάθησαν ν’ αποφύγουν το λάθος. Ο πιο σφιγμένος ήταν ο Ανδρουλάκης. Ο πιο χαλαρός, ο αγαπημένος μου Χάρης Καστανίδης, που έδωσε ρεσιτάλ.

Ο ίσαλος της ζωής του

Εντελώς ακομπλεξάριστος, ο αυθεντικός πασόκος της παρέας Καστανίδης, είχε την καλύτερη σκηνική παρουσία. Οι παύσεις, το ύφος, η κίνηση των χεριών του με μάγεψαν. Κάτι μεταξύ Κώστα Πρέκα και Κίμωνα Κουλούρη. Άσε που κάποια στιγμή μπήκε και ο Χυτήρης μέσα του. Είχα σχεδόν αποφασίσει να τον ψηφίσω, μέχρι που είπε για τον ίσαλο της ζωής του. Τότε θυμήθηκα πως είναι βουλευτής από το ’81.

Έλαμψε ο Παύλος

Μένοντας στις λεπτομέρειες, την πιο ολιστική προσέγγιση την είχε ο κοσμοπολίτης Γερουλάνος. Οι επισημάνσεις του για τα διεθνή, και τα ελληνοτουρκικά έδειξαν πως ξεφεύγει απ’ τη συνήθη κομματική ατζέντα και έχει πλατύτερη θεώρηση των πραγμάτων. Παρ’ ότι ξεκίνησε υποτονικά, είχε δυνατό φινάλε απαντώντας στην πάσα Λοβέρδου για την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Οι οριζόντιες «εστίες μούχλας» στο κόμμα που εμπόδισαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν εξ αποστάσεως οι πολίτες, ήταν το δια ταύτα της υπόθεσης.

Πόσοι θα πάνε

382.434 είδαν το debate. Θα πάνε άραγε όλοι αυτοί να ψηφίσουν την Κυριακή; Από πλευράς τηλεθέασης ήταν θρίαμβος. «Απέναντι» ο ανταγωνισμός, είχε την πιο δυνατή μυθοπλασία. Οπότε αυτοί οι 382.434 που είδαν τους πέντε –από τους έξι-, υποψήφιους, ενός μικρού κόμματος, είναι αυτοί που ενδιαφέρονται για το χώρο. Εάν πάνε και στην κάλπη, θα είναι ήδη μια τεράστια επιτυχία. Οι εστίες μούχλας πάντως, έκαναν ότι μπορούσαν για να μικρύνουν την συμμετοχή που θα έδινε και η δυνατότητα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας (πρόταση Γερουλάνου, Λοβέρδου). Ιδιαίτερα στη γενιά του brain drain.

Και ποιοι θα πάνε

Η έκταση της «μούχλας» είναι μεγάλη και φοβάμαι πως αγγίζει και υποψήφιους που δεν θα περίμενε κανείς. Όπως π.χ. το Νίκο Ανδρουλάκη, που θέλει λέει να οργανώσει ψηφιακά το κόμμα αν γίνει Πρόεδρος. (Για να μην αδικώ το Νίκο πάντως, μπορεί να ποντάρει στο μηχανισμό, αλλά την πρόταση για υποχρεωτικό εμβολιασμό των δημοσίων υπαλλήλων την έκανε. Απλά δεν επιμένει και πολύ). Κατά τα λοιπά, το ερώτημα, δεν είναι μόνο πόσοι, αλλά και ποιοι θα πάνε την Κυριακή στη «μικρή» κάλπη του ΚΙΝΑΛ. Γενικά μιλώντας δεν θα είναι σίγουρα το πάλαι ποτέ 1 εκατομμύριο που έδωσε ο Γιώργος το 2004 (τότε που ψήφιζε όποιος πέρναγε). Καιρός, και κορονοϊός θα καθορίσουν την προσέλευση.  

Ο ΓΑΠ εκκλησιάστηκε

Ο Παπανδρέου, μπορεί να μην πήγε debate, πήγε όμως στον πολιούχο Άγιο Ανδρέα της Πάτρας να προσευχηθεί. Εκεί, τον συνέλαβε ο φωτογραφικός φακός, μαζί με την Σία Αναγνωστοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Πραγματικά προοδευτικό δίδυμο.

Σας φιλώ

Η Πυθία