INSIDE OUT

Ο Μακρόν άφησε τον Ερντογάν εκτός - Ο ήλιος της Χάλκης και οι Κιναλομαχίες

Ηλιόλουστος συνεχίζει ο Νοέμβρης στην Ελλάδα, με αραιές νεφώσεις και ντεμί θερμοκρασία. Η εβδομάδα θα καταλήξει ηλιόλουστα, με τη Διάσκεψη του Παρισιού για την Λιβύη την Παρασκευή. Μια σημαντική πρωτοβουλία του φίλου Μακρόν. Στη Διάσκεψη θα συμπροεδρεύουν Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και ΟΗΕ. Θα γίνει σε επίπεδο αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων και έχουν προσκληθεί όσοι συμμετείχαν στην διάσκεψη του Βερολίνου, (όπου εμάς μας είχαν αγνοήσει), αλλά και Κύπρος, Ελλάδα, Ιορδανία, Μάλτα, Κατάρ και η Ισπανία. Δεν έχει κληθεί η Τουρκία, η οποία αποτελεί μέρος του «μενού»: ένας από τους στόχους είναι η απομάκρυνση ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων που βρίσκονται στο λιβυκό έδαφος, εκμεταλλευόμενοι τα μπάχαλο των τελευταίων ετών, τον εμφύλιο και την πολιτική αστάθεια. Η Τουρκία θυμίζω είχε προσκληθεί στο Βερολίνο δισ., αλλά τότε οικοδέσποινα ήταν η κ. Μέρκελ.

Φθηνό ρεύμα στη Χάλκη

Ηλιόλουστο ήταν και το σαββατοκύριακο του Πρωθυπουργού στη Χάλκη, στην οποία σκέφτομαι σοβαρά να μετακομίσω. Αγαπημένοι οι Δελφοί, δεν λέω, αλλά από GR - eco islands , γιοκ. Ενώ η Χάλκη! Και ηλεκτρικά οχήματα, και 5G, και γρήγορο ίντερνετ, και το βασικό, φθηνό ρεύμα.

«Έχω, εδώ στα χέρια μου λογαριασμούς των επόμενων μηνών των κατοίκων του νησιού, που δείχνουν πρακτικά το μηδενισμό του σκέλους των ανταγωνιστικών χρεώσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, χάρη στον συμψηφισμό που έχει πραγματοποιηθεί. Ένας ενδεικτικός λογαριασμός, από τα 407 ευρώ θα πέσει στα 157 ευρώ», όπως είπε μπροστά σε όλο τον κόσμο ο Κυριάκος, οπότε εικάζω πως λέει αλήθεια.

Όπως Μονακό

Αυτό που ζήλεψα όμως περισσότερο ήταν το ηλεκτρικό σκαφάκι, δωρεά στη Χάλκη για μετακινήσεις και τουρισμό. Ναι, αυτό που φωτογραφήθηκε με την Μαρέβα και λύσσαξαν απ’ την ζήλια τους στην Κουμουνδούρου. Μου θύμισε τα ηλεκτρικά σκαφάκια που έχει καθιερώσει ο Πρίγκιπας του Μονακό, Αλβέρτος, γνωστός για τις περιβαλλοντικές ανησυχίες, που κάνουν το δρομολόγιο από την μαρίνα, έως απέναντι στο λόφο που Παλατιού και το Ωκεανογραφικό Μουσείο. Αθόρυβα, με την δύναμη του ήλιου, σίγουρα ένα plus για μια νησιωτική χώρα όπως η Ελλάδα. Εύχομαι σύντομα πολλά περισσότερα.

Παραιτήσεις

Σε κλίμα παραίτησης συνεχίζει η πάλαι ποτέ Χαριλάου Τρικούπη, καθώς ένα-ένα τα παιδιά της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά σπεύδουν να τοποθετηθούν στην εσωκομματική σκακιέρα. «Στρατιώτης» στις δυνάμεις του Νίκου Ανδρουλάκη δήλωσε χθες, ο γενικώς χαμηλών τόνων Πάνος Βλάχος δημιουργώντας έκπληξη στον χώρο. Ο Πάνος προέρχεται από το Ποτάμι, μετά έφτιαξε με το Νικόλα Γιατρομανωλάκη το «Μπροστά», αλλά στην πορεία ο Νικόλας έστριψε προς Κυριάκο και έγινε υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, ενώ ο Πάνος πήγε ΚΙΝΑΛ. Σήμερα θα υποβάλλει επισήμως παραίτηση από τα καθήκοντά του. Θυμίζω πως πριν τα θλιβερά με τον αιφνιδιαστικό χαμό της Προέδρου, είχε παραιτηθεί και ο Σπύρος Καρανικόλας από γραφείο τύπου ΚΟ για να πάει στο επιτελείο του Ανδρέα Λοβέρδου. Εικάζω πως ο Πάνος θα εκπροσωπεί Ανδρουλάκη στα μέσα.

Τελικά θέλουν debate;

Προσπαθώ να μάθω πότε θα αποφασίσει ο Καπετανάκης και η ομάδα του στην οποία εκπροσωπούνται όλοι οι υποψήφιοι, πότε θα αποφασιστεί, πόσα, που, και τι είδους, debate θα γίνουν. Ευκολότερα δίνω χρησμό για την τιμή του φυσικού αερίου. Έχω την υποψία ότι υπάρχουν αυτοί που θέλουν πολλά, αυτοί που θέλουν ελάχιστα, κι αυτοί που δεν θα τους πείραζε να μην γίνει κανένα. Το κάνω εικόνα και θέλω να με παρακολουθήσετε. Βάλτε δίπλα- δίπλα, Γιώργο, Ανδρέα, Νίκο, Γερουλάνο, Χρηστίδη, και Χάρη. Ποιος έχει προεδρικό αέρα; Ποιος στέκεται; Ποιος μπορεί να κοντράρει τον Τσίπρα στην ευρω-σοσιαλιστική ομάδα; Ποιος μπορεί να αντιπαρατεθεί με Κυριάκο και Αλέξη;

Η τράπουλα

Κι ενώ, όταν υπήρχε η Φώφη, η εξίσωση ήταν Λοβέρδος-Ανδρουλάκης, τώρα ξαφνικά η τράπουλα ανακατεύεται χοντρά. Άλλαξαν και τα δεδομένα και τα αφηγήματα. Ας πούμε, ο ευρωβουλευτής που παίζει το χαρτί της ανανέωσης, ξαφνικά βρέθηκε με αντίπαλο έναν ακόμα πιο φρέσκο και νεότερο, που δεν υπολόγιζε. Ο ΓΑΠ, που ίσως εκτιμούσε ότι η αναμέτρηση θα ήταν περίπατος, βλέπει ξαφνικά μια δυναμική στον Λοβέρδο- τον μόνο μέχρι στιγμής που βάζει σκληρές και καθαρές γραμμές. Και ο άμοιρος ο αγαπημένος μου Χάρης, ζει ένα δράμα, γιατί όλοι οι δικοί του έχουν φύγει για να πάνε στον Γιώργο και έχει περίπου εγκλωβιστεί. Μόνο και μόνο γι’ αυτό στηρίζω με δύναμη Χάρη. Να σου την φέρνουν οι εχθροί καταπίνεται. Οι φίλοι όμως;

Ερημιά στη Χαριλάου

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, το κλίμα είναι πολύ βαρύ στην Χαριλάου Τρικούπη, όπου ξέμειναν ο Μανώλης ο Χριστοδουλάκης και η Ζέφη η Δημαδάμα. Υπάρχουν και οι Όθωνας, Πρωτόπαπας, αλλά σε υπερδιέγερση, αφού «ψάχνονται» να πάνε στου πρώην Πρωθυπουργού. Όμως διαπιστώνουν πως ο δρόμος δεν είναι ακριβώς στρωμένος με βάγια. Από τα πέτρινα χρόνια του ΚΙΔΗΣΟ, ο Γιώργος έχει τους δικούς του «κύκλους» , οι οποίοι δεν πρόκειται να κάνουν χώρο για τα ορφανά της Φώφης. Ο μόνος που ζει μοναχικά το δράμα της απουσίας της, είναι ο Νίκος Βοσδογάνης που δεν ψάχνεται για τίποτα.

Σκρέκας shine

Θέλω να κλείσω όπως άρχισα: ηλιόλουστα. Τι καλύτερο από το χαμόγελο του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα στη Χάλκη;

Σας φιλώ

Η Πυθία