INSIDE OUT

Inside out: Αρχίζουν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ - Τι θα γίνει με τους πρώην ΠΑΣΟΚους

Ο νους μου είναι στον Σόιμπλε. Σε όλα χαμένος. Από τη Μέρκελ έχασε την αρχηγία του κόμματος. Από τους Έλληνες, την ευκαιρία να βγάλει τη χώρα από την ΕΕ. Και χθες έχασε και την Προεδρία της Βουλής. Πάλι από γυναίκα. Αυτή τη φορά σοσιαλδημοκράτισσα. Την λένε Μπέρμπελ Μπας και είναι η επιλογή του Όλαφ Σολτς. Μόλις 53 ετών. Την φαντάζομαι να επαναφέρει σε τάξη τον Βόλφγκανγκ όταν ξεπερνά τον χρόνο. Κατά τα λοιπά, αυτοί που έτρωγαν βελανίδια, έχουν σήμερα στη Βουλή τους μέσο όρο ηλικίας βουλευτών 47,5 έτη, ενώ το ένα τρίτο είναι κάτω των 40 ετών. Οι δε γυναίκες βουλευτές, είναι το 34,8% του συνόλου. Μάλιστα ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά δύο μονάδες συγκριτικά με την προηγούμενη σύνθεση.

Τελευταίο αντίο

Πως λέμε καμία σχέση με τα καθ’ ημάς; Ελπίζω το σύνολο του πολιτικού κόσμου που θα βρεθεί σήμερα στο τελευταίο αντίο της Φώφης Γεννηματά, να τα σκεφτεί επιτέλους όλα αυτά. Των αριστερών συμπεριλαμβανομένων, γιατί κι αυτοί, στα λόγια παίρνουν άριστα.

Έλειπε

Ο ξαφνικός θάνατος της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, σκέπασε τα πάντα και λογικά. Ειλικρινά δεν ξέρω πόσοι θα στέκονταν π.χ. στο γεγονός της απουσίας του Ευκλείδη από τη Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Ο ισχυρός εσωκομματικά Τσακαλώτος είχε κάτι υποχρεώσεις στην Πρέβεζα τις προηγούμενες μέρες και είπε να μείνει και το σαββατοκύριακο. Αισθητή η απουσία του. Τόσο που αναγκάστηκε να κατέβει στο κέντρο άρον άρον και ο Νίκος Βούτσης γιατί διάφοροι σχολίαζαν ότι απουσίαζαν και οι δύο. Ο μετρ περί των πολιτικών τακτικισμών της Κουμουνδούρου έκανε late εμφάνιση κατά τις πεντέμιση το απόγευμα σε στυλ, «τι έγινε ρε παιδιά»;

Τα όργανα

Θυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει μπει σε τροχιά κανονικού συνεδρίου. Κι όταν λέμε κανονικό, εννοούμε κανονικό, δηλαδή με εκλογή συνέδρων από τη βάση, όργανα και διαδικασίες. Όχι μαϊμουδέ διαρκή κλπ. Το Σάββατο λοιπόν εξελέγησαν οι συνθέσεις τριών κρίσιμων οργάνων: Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (μηχανισμοί, συσχετισμοί ίντριγκες και φράξιες), Επιτροπή Θέσεων (φυσιογνωμία του κόμματος, δηλαδή πόσο σοσιαλδημοκρατικό, ριζοσπαστικό, κλπ θα είναι), και Επιτροπή Καταστατικού (λειτουργία του κόμματος).

Ποιος-Που

Στην ΚΟΕΣ επικεφαλής είναι εκ της θέσης του ο Γραμματέας του κόμματος, δηλαδή ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Του πάει γάντι. Ο άνθρωπος που θα φροντίσει τους συσχετισμούς στο όργανο των 5.200 περίπου συνέδρων, που θα συνεδριάσουν σε σώμα τέλος Φλεβάρη. Στο Καταστατικό πάει ο Δραγασάκης, που είναι σε φάση τιμητικής αποστρατείας. Και στην Επιτροπή Θέσεων, ένας γνώριμος από τα παλιά, ο Αριστείδης Μπαλτάς.

Οι πασόκοι του ΣΥΡΙΖΑ

Στην Επιτροπή Θέσεων θα δοθούν οι μεγάλες ιδεολογικές μάχες για την φυσιογνωμία και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Σε αυτή την Επιτροπή βλέπουμε και βαριά πασοκικά ονόματα, (της προεδρικής- παπανδρεϊκής πτέρυγας), όπως της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, του Στέφανου Τζουμάκα, του Παν Παν, Νίκου Μαδεμλή, και της πρώην, εξ απορρήτων, του Γιώργου Παπανδρέου, Ρεγγίνας Βάρτζελη. «Απέναντι», (σε ιδεολογικές αποχρώσεις πάντα για να μην παρεξηγηθούμε, γιατί στα βασικά συμφωνούν), είναι επίσης βαρύ, αμιγώς συριζαίικο πυροβολικό: Τσακαλώτος, Φίλης, Φλαμπουράρης.

Ο Πολάκης

Στην ίδια Επιτροπή μετέχει και ο Παύλος Πολάκης. Η συμμετοχή του με μπερδεύει κάπως. Θα είναι ο καταλύτης, που θα ομογενοποιήσει τους πασοκικής προέλευσης, με τους καθαρόαιμους συριζαίους; Θα κατεβάσει δική του διακριτή ιδεολογική πλατφόρμα ή θα συνταχθεί πχ με τους πασόκους; Θα μιλά, θα σιωπά, ή θα απουσιάζει; Ελπίζω μέχρι το Φλεβάρη που θα γίνει το Συνέδριο, να μάθουμε τουλάχιστον τις δικές του θέσεις.

Σας φιλώ

Η Πυθία