INSIDE OUT

Inside out: O θυμός Δένδια, οι αρχηγικοί πόντοι του Κυριάκου, ο Αλέξης και το Σαχέλ

Πρώτη φορά είδα Δένδια πραγματικά θυμωμένο. «Δεν βρισκόμαστε εδώ για να επιστρέψουμε στο κακό παρελθόν της χώρας. Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε την επιβίωση της πατρίδας μας στο μέλλον... Οποιαδήποτε προσπάθεια προβολής στη σύγχρονη πολιτική ζωή των οδυνηρών στιγμών της χώρας στο παρελθόν για αποκόμιση μικροπολιτικού οφέλους είναι απαράδεκτη... Είναι ώρα σοβαρευτούμε γιατί η χώρα αντιμετωπίζει αυτή την ώρα εθνική απειλή». 

Χτύπησε το χέρι

Ο υπουργός Εξωτερικών άκουσε ήρεμος την θλιβερή κουβέντα που άνοιξε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μπογδάνος για το Γράμμο, το Βίτσι, τις επιστολές του Ζαχαριάδη, το όνειρο των κομμουνιστών και πολλά ακόμα, και συνέχισαν απαντώντας  του, ο Θανάσης Παφίλης, η Σία Αναγνωστοπούλου και ο Θοδωρής Δρίτσας. Το «εύρημα» Μπογδάνου να «επιστρέψει» στον Ζαχαριάδη και τον εμφύλιο, για να πει ότι η Αριστερά κατά βάθος θέλει την χώρα ανυπεράσπιστη, ούτως ώστε να συντριβεί η αστική τάξη και  τα συμφέροντα, ώστε να καταλάβουν την εξουσία, τίναξε στον αέρα την συνεδρίαση για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία. Είναι η πρώτη φορά που υπήρξε δημόσια σύσπαση μυών στο πρόσωπο του Νίκου Δένδια αν δεν με απατά η τερατώδης μνήμη μου. Και το χρωστάει σε βουλευτή της ΝΔ. Η σύσπαση έφτασε μέχρι Σλοβενία, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Αρχηγική κίνηση

Η ανακοίνωση της διαγραφής Μπογδάνου έφτασε λίγα λεπτά αφού ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Πλέον η κυβέρνηση αριθμοί 157 βουλευτές, αλλά ο Κυριάκος πήρε αρχηγικούς πόντους. Ότι δεν πήρε ο Τσίπρας που δείλιασε για Κούλογλου, όπως σχολίασε σκεπτικός σύντροφος της Κουμουνδούρου.

Σοσιαλιστικό δείπνο

Μακριά από τις χαρές του ελληνικού κοινοβουλίου, μικρή ομάδα Ελλήνων σοσιαλιστών αναγκάστηκε να συνυπάρξει χθες βράδυ σε δείπνο στη Σλοβενία. Το ότι θα παρευρεθεί στο δείπνο που παραθέτουν οι Ευρωσοσιαλιστές σε αρχηγούς σοσιαλιστικών κομμάτων των Δυτικών Βαλκανίων, έκανε πρώτος γνωστό προχθές ο Αλέξης Τσίπρας. Η Φώφη Γεννηματά κάπως άργησε. Το ανακοίνωσε μόλις χθες το μεσημέρι. Φυσικά και οι δύο τρώνε την σκόνη του ΓΑΠ, ο οποίος την περασμένη Πέμπτη ορίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης υπεύθυνος για την σύνταξη έκθεσης αναφορικά με την πορεία της δημοκρατίας και το ρόλο του Συμβουλίου στα Δυτικά Βαλκάνια. Λογικά θα καθίσουν όλοι σε διαφορετικά τραπέζια.

Αντάρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεχαστεί λιγάκι με τους ευρωσοσιαλιστές, αλλά το πικρό ποτήρι της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ιστορική ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία θα το πιεί έως τέλους την Πέμπτη. Άντε, να υπάρχουν και λίγα «παγάκια Μπογδάνου», να αραιώσει η πίκρα. Την Πέμπτη στη Βουλή θα τοποθετηθούν οι Πολιτικοί Αρχηγοί επί της Συμφωνίας με Γαλλία και θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία. Αν ο Αλέξης έβλεπε την ικανοποίηση στο πρόσωπο του Φίλη, (βράχος από τον Συν του 3%), όταν έλεγε χθες πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την σωστή θέση (καταψηφίζει), μπορεί και να άλλαζε γνώμη, έστω και την τελευταία στιγμή. Η αντάρα στην βάση του από πασοκογενείς, αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολύ μεγάλη.

Η έκκληση Grandi

Για το ίδιο το Σαχέλ, αναγκάστηκα να δω πέρα από την Αίγυπτο και την Τυνησία, στα βάθη της Αφρικής, νότια της ερήμου Σαχάρας. Πρόκειται για μια ζώνη που διατρέχει οριζόντια την Αφρική, από τον Ατλαντικό μέχρι την Ερυθρά θάλασσα, από την βόρεια Σενεγάλη, Μαυριτανία, Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο, Νιγηρία, νότιο Σουδάν και καταλήγει βόρεια Ερυθραία. Στέπα. Στις 23 Ιουνίου ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Fillippo Grandi απηύθυνε ανατριχιαστική έκκληση: «Η επείγουσα κατάσταση στο Σαχέλ είναι μία ανθρωπιστική κρίση τεράστιων διαστάσεων, όπου η φρικιαστική βία κατά των ευάλωτων πληθυσμών έχει ενδημικό χαρακτήρα. Πρέπει να αντιδράσουμε γρήγορα με ένα περιεκτικό και συνολικό πλάνο το οποίο στην καρδιά του θα έχει την εξασφάλιση των δικαιωμάτων και της ευημερίας των εκατομμυρίων εκτοπισμένων ανθρώπων».

Οι θέσεις Τσίπρα

Στη ζώνη Σαχέλ, οι επιθέσεις σε άμαχο πληθυσμό, οι μαζικές εκτελέσεις, οι βιασμοί και οι καταστροφές δημόσιων χώρων και κτηρίων είναι μια σκληρή καθημερινότητα. Μετά την πτώση Καντάφι, που κρατούσε ισορροπίες στην περιοχή, φυλές που ζούσαν στο περιθώριο και έχουν ασπαστεί το ακραίο Ισλάμ (Τουαρέγκ,  Χάουσα,  Πελ,  Φούλα) έχουν δημιουργήσει τρομοκρατικές ομάδες, με έσοδα από ναρκωτικά και λαθρεμπόριο όπλων. Η ένταξη της περιοχής, (η οποία είναι πρώην γαλλική αποικιοκρατική ζώνη, αλλά και χώρος εξαγωγής  προσφύγων, μεταναστών και τρομοκρατών στην Γαλλία και όχι μόνο), στην ελληνογαλλική συμφωνία, προκάλεσε τη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που καταψηφίζει. Ωστόσο ο ίδιος, ως πρωθυπουργός, από το 2018, αναγνώριζε ότι για την ΕΕ είναι στρατηγική προτεραιότητα το Σαχέλ. Και μάλιστα πολύ προτού απλώσει χέρι η Τουρκία στην Λιβύη.

Με κοντομάνικο

Μετά το φανελάκι, για το εμβόλιο, όλοι θαυμάζουμε τον Σωτήρη Τσιόδρα στο Ηρώδειο με κοντομάνικο. Τελικά είναι ο άνθρωπος που αντέχει στα δύσκολα.



Σας φιλώ

Η Πυθία