INSIDE OUT

Inside Out:Ακόμα… χασμουριόνται οι Ολυμπιονίκες - Ο Κυριάκος για το μεταναστευτικό

Στην εποχή μου υπήρχαν πόλεις που γκρέμιζαν τείχη για να υποδεχτούν τους ολυμπιονίκες. Στην σύγχρονη πάλι,  τους βάζουν ν’ ακούσουν ένα διωράκι την Άννα Καραμανλή, την Καλλιόπη Βέττα, τον Μανώλη Συντυχάκη, τον Βασίλη Βιλιάρδο και την Σοφία Σακοράφα (η μόνη που τους ξύπνησε κάπως), να μιλούν για την σημασία που είχε η νίκη τους.   Ενώ είχαν προηγηθεί ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Πρόεδρος της ΕΟΕ. Κι όμως. Οι ολυμπιονίκες μας στο Τόκιο, άντεξαν. Υπέμειναν με καρτερία το τρίωρο καθισμένοι στα έδρανα. Η ειδική ημέρα προς τιμήν τους, στο Κοινοβούλιο, εξελίχθηκε σε ένα βαρετό θέαμα, με τους ίδιους τους πρωταγωνιστές σε ρόλο κομπάρσου, ν’ ακούν τους εκπροσώπους των κομμάτων να μιλούν για το πόσο σημαντικά ήταν τα επιτεύγματά τους. Κρίμα για το ολυμπιακό πνεύμα. Ούτε στεφάνια ελιάς, ούτε επινίκια, ούτε πομπές, ούτε φαγοπότι. Μόνο μια αναμνηστική φωτογραφία στο εσωτερικό της Βουλής.  

 Ρεαλισμός

Στο τέλος μιας από τις πιο βαρετές συνεδριάσεις της Ολομέλειας, τα πνεύματα ζωήρεψαν κάπως. Στο βήμα ανέβηκε μια θαρραλέα μικρή, η  Ελισάβετ Τελτσίδου αθλήτρια του Τζούντο. Η μικρή έχει τσαγανό. Και τα είπε έξω απ’ τα δόντια.  «Είμαι 25 ετών εν ενεργεία αθλήτρια και δεν έχω επαγγελματική αποκατάσταση. Αυτό δεν βοηθά τους αθλητές να κάνουν πρωταθλητισμό. Είναι αναγκαίες οι αλλαγές στον αθλητισμό, να επανέλθουν τα προνόμια για να επιβραβεύονται. Ακόμα και εγώ που έχω δυνάμεις να συνεχίσω και στους επόμενους Ολυμπιακούς, οι σκέψεις για το μέλλον μου με απομακρύνουν από αυτούς τους στόχους». Οι λέξεις της ήταν μετρημένες, αλλά βρήκαν τον στόχο πιστεύω.

Έβγαλε ειδήσεις

Καθόλου βαρετή πάλι ήταν η συνομιλία που είχε ο Πρωθυπουργός με τον δημοσιογράφο Steven Erlanger, της εφημερίδας «The New York Times», στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum. Ο Erlanger δεν χαρίστηκε σε καμία ερώτηση. Ούτε ακκισμοί, ούτε κολακείες, ούτε σπατάλη λέξεων. Σαν καρφιά έπεφταν οι ερωτήσεις και οι επισημάνσεις, χάρμα να το παρακολουθεις. Γρήγορο και ουσιαστικό. Ειδικά για την ελληνο-γαλλική συμφωνία, το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την Τουρκία. Όμως για μένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μια σημαντική είδηση απαντώντας για το μεταναστευτικό. Όπως είπε, το τοίχος έχει και μια πόρτα. Και αναφέρθηκε να υπάρχει οργανωμένη μετανάστευση από τρίτες χώρες, με τρόπο που δεν θέτει σε κίνδυνο τους ανθρώπους και που εξυπηρετεί τις ανάγκες μας.

Ποια ήταν η είδηση; Ότι η Ελλάδα συζητά με την Αίγυπτο για να θέσει σε εφαρμογή ένα  πιλοτικό πρόγραμμα που θα επιτρέψει να καλύψουμε τις ανάγκες μας στον αγροτικό τομέα. Can´t wait. Ελπίζω να προλάβουμε τις ελιές.

13 πρωτοπόροι ταξιτζήδες

Ειδήσεις όμως έβγαλε και η Σδούκου, αυτή η περίεργη Γραμματέας στο υπουργείο Περιβάλλοντος που κάνει βόλτα να δει αν έχουν κλείσει τα φώτα και τα air condition στους ορόφους. Όπως είπε, πέρα από τις  11.800 αιτήσεις για ηλεκτρικά ποδήλατα, τις  1.300 αιτήσεις επιδότηση  ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τις περίπου 3.500 αιτήσεις για ηλεκτρικά δίκυκλα, κυρίως από εταιρίες ντελίβερι, υπάρχουν και 13 αιτήσεις για ηλεκτρικά ταξί!  Καταρχήν λατρεύω τα ταξί. Ελπίζω σύντομα να πετύχω οδηγό ηλεκτρικού ταξί, για μια απολαυστική συζήτηση περί κλιματικής αλλαγής και sustainability.

Αθέατο το Κιναλ στο λιμάνι

Σε πιο μπανάλ θέματα, με αφορμή την παρουσία του υπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Γιώργου Γεραπετρίτη στο Βεάκειο, φούντωσαν ξανά οι φήμες περί καθόδου του στο ψηφοδέλτιο της Α’ Πειραιά. Εγώ πάλι, δεν το βλέπω. Παρ’ ότι βέρος Πειραιώτης και Καρπάθιος, αγαπητός στον κόσμο, νομίζω πως δεν θα κατέλθει στον ευγενή κόσμο της άγρας σταυρού. Μιλώντας για τις πιθανότητες  Γεραπετρίτη με λιμανίσιο φίλο πάντως, έμαθα εξωδίκως ότι το Κιναλ είναι αθέατο στο λιμάνι. Όταν λέμε αθέατο, εννοούμε ανύπαρκτο για όσους δεν το κατάλαβαν. Πάνε οι εποχές που έβγαζε με το τσουβάλι βουλευτές το Πασοκ στην Α’ και Β’ Πειραιά. Ειδικά η Β’ που ήταν πράσινο προπύργιο.

Ξαναγύρισε στην Βουλή

Ήταν η εποχή που ο Σταύρος Μπένος ήταν βουλευτής του Πασοκ. Το θυμήθηκε ο ίδιος πολύ συγκινημένος , όταν κλήθηκε να ενημερώσει την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής για την Εύβοια. « Θέλω να υποδεχθείτε με κατανόηση τη συγκίνησή μου. Έχω αποχωρήσει 14 χρόνια από αυτές τις αίθουσες, που πέρασα ένα πολύ μεγάλο και δημιουργικό κομμάτι της ζωής μου. Θέλω να είστε επιεικής, λοιπόν, μαζί μου, ως προς αυτό, όχι όσο στα άλλα. Στα άλλα να είστε σκληροί, ως προς το καθήκον που έχω αναλάβει» , είπε ο μεσσήνιος πολιτικός που έδωσε σάρκα και οστά στα ΚΕΠ, και με σύστημα και όραμα αναμόρφωσε την Καλαμάτα μετά τον σεισμό που την ισοπέδωσε το 1986. Είπε πολλά και πολύ ενδιαφέροντα στην Επιτροπή. Αποκάλυψε επίσης ότι στη ομάδα του θα δουλέψει εθελοντικά ο καθηγητής Δημήτρης Οικονόμου, από τους πιο σοβαρους επιστημονες στα πολεοδομικά-χωροταξικά. Ο κ. Οικονόμου, είναι και σύμβουλος του Πρωθυπουργού. Εύχομαι καλή τύχη.

Σας φιλώ

Η Πυθία