INSIDE OUT

InsideOut: Η Νίκη της Σαμοθράκης και οι Γαλλίδες του… κυρ Φώτη - Ο Στέλιος και το υπόλοιπο Αττικής

Κούκλα την έκαναν, κι ας της λείπει το κεφάλι. Την θαύμαζα να στέκεται με το λευκό παριανό της μάρμαρο να λάμπει, 2,75 μέτρα κοπελάρα μαζί με τα φτερά, 29 τόνους βάρος μαζί με το μάρμαρο της βάσης. Για την λεύκανση και συντήρησή της, 6.700 Γάλλοι πολίτες έβαλαν το χέρι στην τσέπη πριν επτά χρόνια, και συγκεντρώθηκαν περίπου 4 εκατ. ευρώ μετά από έκκληση του Μουσείου του Λούβρου. Συγκινητικό. Σαν δική τους την έχουν τη Νίκη μας που βρήκε ένας Έλληνας εργάτης το 1863 φωνάζοντας «Κύριε, εύραμεν μια γυναίκα!», στον Κάρολο Σαμπουαζό, επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής στην Σαμοθράκη. Ο Σαμπουαζό, που ήταν υποπρόξενος της Γαλλίας ενημέρωσε τον πρέσβη στην Κωνσταντινούπολη, κι εκείνος πήρε ειδική άδεια από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ώστε γαλλικό πολεμικό να μεταφέρει τη Νίκη. Η Σαμοθράκη ανήκε ακόμα στους Οθωμανούς βλέπετε. Περασμένα ξεχασμένα όμως. Κοιτάζω μπροστά και μακριά και συνιστώ το ίδιο και σε εσάς. Ξεκουράζει το βλέμμα και την σκέψη.

Μπροστά στη Νίκη

Τη Νίκη διάλεξε ο Πρωθυπουργός να δώσει συνέντευξη και να μιλήσει προχθές το βράδυ για την μεγάλη αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας. Έξοχος ο συμβολισμός. Την έφτιαξαν μάλλον το 190 π.Χ, ενώ υπάρχουν δύο διαφορετικές εκδοχές για ποιο λόγο. Και στις δύο, υπάρχει μια νίκη ελλήνων εναντίων βαρβάρων στην περιοχή της Μεσογείου (Κύπρος και Σίδη, η δεύτερη στην περιοχή της Αττάλειας). Δίνω άριστα με τόνο σε όποιον σκέφτηκε να γίνει με φόντο τη Νίκη της Σαμοθράκης η συνέντευξη του Κυριάκου. Και άριστα με τόνο στην «λεπτομέρεια» της αμυντικής συμφωνίας, ότι θα υπάρξει στρατιωτική συνδρομή,  ακόμα κι αν η απειλή προέλθει από μέλος της συμμαχίας. Γιατί οι γαλλίδες, δεν θα φτάσουν άμεσα στο Αιγαίο, θέλουν και κανά-δυο χρονάκια ναυπήγησης.

Έργο Φώτη

Όμως κι ο Πρωθυπουργός, θα μπορούσε να δείξει λίγη ανθρωπιά και να μνημονεύσει με κάποιο τρόπο ότι οι διαπραγματεύσεις για τις γαλλίδες Belharra γίνονταν από το ’18, υπό το άγρυπνο μάτι του Φώτη Κουβέλη. Ναι, σωστά ξεχάσατε όλοι ότι ο Φώτης Κουβέλης διατέλεσε αναπληρωτής υπουργός Άμυνας αυτής της χώρας. Ήταν ιδιαίτερα αθόρυβος. Όμως μια ωραία μέρα αποκάλυψε ότι «είναι ακριβές ότι η Γαλλία μας δίνει δύο φρεγάτες με leasing, υπήρξε συνομιλία του πρωθυπουργού με τον Εμανουέλ Μακρόν, επόμενο βήμα θα είναι άλλες δυο φρεγάτες. Οι δυο φρεγάτες δεν είναι χθεσινή απόφαση, είναι έτοιμες, είναι δυνατόν να πλεύσουν μέσα στο καλοκαίρι», με το γνωστό μειλίχιο ύφος.  Είμαι σίγουρη ότι ο ίδιος χαίρεται ειλικρινά με το σημερινό deal , καθώς αναβαθμίζεται το Πολεμικό Ναυτικό και η χώρα μπαίνει υπό γαλλική ομπρέλα ασφαλείας. Άλλωστε ως θιασώτης του Σουν Τζου, γνωρίζει καλά πως οι αρχές της στρατηγικής είναι να ξέρεις το πεδίο μάχης, να ξέρεις τις δυνάμεις του αντιπάλου σου και να κάνεις κάτι που ο αντίπαλος σου δεν περιμένει. Και την γαλλοελληνική συμμαχία είναι αλήθεια πως πολλοί δεν τη περίμεναν σε αυτό το επίπεδο. Και κατά βάθος ξέρει, πως δεν θα υπήρχε συμφωνία σε τέτοιο βάθος με leasing.

Πως γίνεται η δουλειά

Κινήσεις που πολλοί δεν περιμένουν πάντως, γίνονται συνεχώς στο ευγενικό πεδίο της πολιτικής. Επειδή μου λένε συνέχεια για παράδειγμα ότι ο Στέλιος Πέτσας ετοιμάζεται για το υπόλοιπο Αττικής, τον προειδοποιώ. Το παιγνίδι είναι πολύ σκληρό. Να προχθές που πήγα για παϊδάκια στην Σταμάτα, βρήκα ενθουσιασμένους κατοίκους με βουλευτή της ΝΔ ονόματι Γεωργία Μαρτίνου. Που μπορεί ως βάση μεν να έχει τα νότια προάστια και ιδιαίτερα την Βάρη-Βουλιαγμένη, όμως το άγρυπνο μάτι της φτάνει μέχρι τον ταπεινό Άγιο Στέφανο. Ειλικρινά όταν μου είπαν ότι έδωσε 3 εκ για την ανακατασκευή του Ιερού Ναού, σκέφτηκα αμέσως τον Πέτσα: Που πας να μπλέξεις;

Το χωριό του Νίκου

Ξέρω σήμερα είμαι ένας ύμνος για την κυβέρνηση, αλλά ποιος μπορεί να πει κάτι, οτιδήποτε για την απόκριση το μηχανισμού στο σεισμό της Κρήτης; Ποιος; Ούτε καν οι Παππάς, Ζαχαριάδης, του ΣΥΡΙΖΑ που πήγαν κι αυτοί αμέσως στο Αρκαλοχώρι. Η πρεμιέρα Στυλιανίδη σε θέση Χαρδαλιά μας έδειξε έναν άλλο Επίτροπο, αυτόν στο πεδίο. Ευχόμαστε να τον βλέπουμε όσο το δυνατόν λιγότερο. Και ο Πρωθυπουργός, μετά τα δείπνα στο Ελιζέ με το ζεύγος Μακρόν, έσπευσε κατευθείαν στην Κρήτη. Στο χωριό του Νίκου του Ανδρουλάκη, υποψηφίου Προέδρου του ΚΙΝΑΛ, καθώς, όπως αποκάλυψε ο ίδιος εκεί είναι το σπίτι του πατέρα του, που έπαθε μεγάλες ζημιές. Σε χρόνο dt και η ανακοίνωση των μέτρων ανακούφισης των πληγέντων. Αν δεν ήταν μια απλή Τετάρτη, θα έλεγα ότι είμαστε στο μέσω προεκλογικής περιόδου. Σίγουρα ο πήχης έχει ανέβει πολύ ψηλά.

Σας φιλώ,

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT