INSIDE OUT

Inside out: Ο πρίγκιπας του Μονακό και οι Έλληνες πράσινοι - Σουβλάκια και καφέδες

Μέχρι τώρα, μπορούσα να πω πως δεν υπάρχει καλύτερο από μια crepe souzette (μόλις 13 ευρώ πληβείοι), στο Café de Paris. Του Μονακό φυσικά. Κάθε μπουκιά, μια πορτοκαλένια έκρηξη στο στόμα. Πραγματική ηδονή να την απολαμβάνεις χαζεύοντας τα super cars που ανεβαίνουν στο πέταλο. Lambo, Ferrari και Mazerati κυρίως. Δεν είμαστε εκεί. Αλλά γιατί να μην φτάσουμε κάποτε; Εντάξει, μπορεί η δική μας άσφαλτος να μην στραφταλίζει στον ήλιο, αλλά αυτοί δεν έχουν Ακρόπολη. Είμαι απολύτως ανοιχτή σε νέες ιδέες, και από εδώ, τον ομφαλό της γης που έφερε η μοίρα να βλέπω τον κόσμο όλο, επικροτώ την προσπάθεια να δούμε και κάτι διαφορετικό επιτέλους στην πλατεία Συντάγματος. Εμείς και οι τσολιάδες. Κάτι που να μην βγάζει μίσος, μιζέρια και βρωμιά. Να μην μυρίζει δακρυγόνα και θλίψη. Φυσικά, πριν απολαύσω μαζί με το μισό υπουργικό τις σβούρες στα αυτοσχέδια roundabout, αφέθηκα σε ένα μαρτίνι- σοκολάτα στο αγαπημένο μου Alexander's bar. Νομίζω το high tea στη Μεγ. Βρετανία δεν ταιριάζει  με την περίσταση, αν και πέρασε απ’ το μυαλό μου είναι αλήθεια.

Άφησε το γκάζι

Την μέρα που πάτησαν το γκάζι στο Σύνταγμα για το Ράλλυ Ακρόπολις, η φίλη μας η Λαγκάρντ το άφησε. Ευτυχώς, δεν πάτησε φρένο. Απλά άφησε το γκάζι. Διαβάστε δίπλα Αγγέλη-Καδδά για να μάθετε. Όσο η ΕΚΤ παρέχει ρευστότητα με την κατ’ εξαίρεση επιλεξιμότητα των τραπεζικών εχεγγύων πάντως, δεν φοβάμαι. Μετά, έχουν οι θεοί.

Με ποιον θα συνεργαστεί ο Πρίγκιπας του Μονακό;

Μένοντας στο πριγκιπάτο, έχω να σας πω ότι επίκειται συνεργασία του περίφημου Prince Albert II of Monaco Foundation η οποία θα ανακοινωθεί την Τρίτη στη ΔΕΘ. Ναι, τι; ΔΕΘ δεν είναι μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας. Υπάρχουν και άλλοι. Μικροί μεν, αλλά υπαρκτοί. Την Τρίτη λοιπόν οι συμπρόεδροι του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης και Ρία Ακρίβου, θ' ανακοινώσουν συνεργασία με το Ίδρυμα του Πρίγκηπα που χρηματοδοτεί «πράσινα» προγράμματα , για τις αναδασώσεις στην Εύβοια. Η συνέντευξή τους ενδέχεται να έχει και άλλες ειδήσεις, καθώς «ψήνεται» συνεργασία με τη βουλευτή του Μέρα 25 Κωνσταντίνα Αδάμου που ανεξαρτητοποιήθηκε. Αλλά και με την παρ ‘ολίγον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ το ’14, Σαμπιχά Σουλεϊμάν. Ρομά, μουσουλμάνα, Ελληνίδα. Οι Πράσινοι Κινηματίες συζητούν και με την Σοσιαλιστική Προοπτική. Τι να πω; Εμβολιασμένοι να είναι όλοι, και τα υπόλοιπα βρίσκονται. Μεθαύριον τα σπουδαία λοιπόν από τον Καραμπάση, (που έφυγε κι αυτός από το Μέρα υπενθυμίζω).

Θα ‘χει πρόβλημα

Στη Θεσσαλονίκη μεταφέρεται το ενδιαφέρον για το επόμενο δεκαήμερο. Με τον Πρωθυπουργό καταρχήν, και τις εξαγγελίες του και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη συνέχεια. Ειδικά για τις συνεντεύξεις Τύπου και των δύο θυμίζω πασίγνωστο αρχαίο ρητό: Πολάκης ανεμβολίαστος=πρόβλημα για ΣΥΡΙΖΑ. Βουλευτής της ΝΔ ανεμβολίαστος=τεράστιο πρόβλημα για κυβέρνηση. Βρείτε τη διαφορά. Εδώ που ήρθαν τα πράγματα, ο Αλέξης πόνεσε, μάτωσε, αλλά το αγκάθι βγήκε. Τώρα η πληγή μεταφέρθηκε στους «γαλάζιους».

Σουβλάκια και καφέδες

Πληγές που δεν μπορεί να φανταστεί, δημιούργησε και η Κεραμέως, όχι μόνο στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και στους τοπικούς βουλευτές. Αρκετοί είναι ντροπαλοί για να εκφραστούν. Όχι όμως και ο Γιάννης Μπουρνούς, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου. Ο νέος πολιτικός επέκρινε χωρίς έλεος την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου Χρυσή Βιτσιλάκη γιατί τόλμησε να δηλώσει ότι «ο αριθμός των φετινών εισακτέων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι αυτός που χρειάζεται για να ανταποκριθεί το ίδρυμα στις ανάγκες για ποιοτική εκπαίδευση». Πίσω από τη δήλωση ο βουλευτής βρήκε μόνο την κυβερνητική στήριξη, ενώ κατά την γνώμη του, η Πρύτανης προσβάλει εμμέσως πλην σαφώς «τις τοπικές μας κοινωνίες, τους φορείς των νησιών, αλλά και την ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα». Γιατί; Γιατί τόλμησε να πει ότι «η αναπτυξιακή συμβολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου δεν έχει να κάνει με το πόσα σουβλάκια και καφέδες θα πουληθούν, αλλά στην αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας». Θέλει δουλειά πολύ νομίζω να ξεφύγουμε από τα σουβλάκια και τους καφέδες ως μοντέλο ανάπτυξης.

Υγρή εποχή

Τη μία με την Κριστίν, την άλλη με τα σουβλάκια και την ανάπτυξη, είχαμε και τον Σταϊκούρα προχθές με το φουσκωμένο ΑΕΠ του, μπούχτισα λίγο με τα οικονομικά. Κλείνω με κάτι περσινό, αλλά κατά την γνώμη μου απόλυτα ταιριαστό με την εποχή που μόλις ξεκινάει: Τις λέξεις της Δήμητρας Πέτσα για το Wetness project, όπως τις αποτύπωσε η Jenny. «Η θεωρία, που βλέπει πως ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τα σωματικά μας υγρά, έχει άμεση σχέση με το πώς συμπεριφερόμαστε στο νερό γενικότερα. To γεγονός ότι θέλουμε να κρύψουμε ότι κλαίμε ή ότι ιδρώνουμε, ή και τα άλλα υγρά του σώματος μας, σχετίζεται με το αρνητικό μας συναίσθημα απέναντι σε αυτά. Η συμπεριφορά μας απέναντι στο νερό φαίνεται από το γεγονός ότι βάζουμε στο σώμα μας πράγματα που είναι harmful. H ιδέα είναι ότι οτιδήποτε είναι personal είναι political. To γεγονός ότι ντρεπόμαστε να κλάψουμε δημόσια ή ακόμα και να θηλάσουμε, είναι σαν να κρύβουμε το γεγονός ότι ερχόμαστε από το νερό. Η πιο φυσική μας κατάσταση μοιάζει να είναι κάτι που πρέπει να κρυφτεί αντί να αναδειχθεί. Το να είσαι γυναίκα είναι κάτι το οποίο είναι censored με πολλούς τρόπους και συμπεριφορικά και εμφανισιακά. Για αυτό και κάναμε develop και το Wet Look. Η ιδέα είναι να φοράς κάτι που σε κάνει να φαίνεσαι σαν να είσαι βρεγμένη, για να δείξουμε ότι είμαστε περήφανοι που είμαστε φτιαγμένοι από νερό». Έξοχο, ε;! Η Di Petsa κρατάει μυστικό τον τρόπο που τα ρούχα της δείχνουν «βρεγμένα» και καλά κάνει. Περιμένω την πρώτη Ελληνίδα που θα το τολμήσει.

 

Σας φιλώ

Η Πυθία