INSIDE OUT

Ο Αβραμό και οι 2 Κυριάκοι - Άλλος Γένοβα άλλος Μύκονο

Οι δυο Κυριάκοι

Όπως είχα προβλέψει για άλλη μια φορά επιτυχώς, το βοριαδάκι επέστρεψε στις Κυκλάδες. Πήραμε ανάσα λέμε. Τα πρώτα βράδια στη Δήλο πέρασαν ήσυχα χάρις στο Χαρδαλιά. Εμένα δεν μ’ αρέσει. Ησυχία έχει και στους Δελφούς. Στις διακοπές, θες κάτι διαφορετικό. Η ησυχία, από την άλλη κάνει πιο δυνατούς κάτι ψιθύρους που έρχονται από το κέντρο της Αθήνας, γύρω από την Αγορά. Νομίζω τώρα το λένε Α’ Αθήνας- απόλυτα λογικό, γιατί από εκεί ξεκίνησαν όλα. Δηλαδή αν δεν έλεγαν Α’, το κέντρο κάτω από την Ακρόπολη, ποιο θα έλεγαν; Τα Βριλήσσια; Εκεί λοιπόν στην Α’ θέλει πολύ να επιστρέψει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος μετά από μια διαστημική πολιτική καριέρα, (διπλωμάτης, δήμαρχος Αθηναίων, υπουργός, Επίτροπος, παρά τρίχα Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον Αλέξη Τσίπρα), εκτιμά ότι έχει ακόμα πολιτικό καύσιμο. Τα μηνύματα που λαμβάνει ωστόσο  από το Μαξίμου δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά. Τα γιατί τα αφήνω στη ζωηρή σας φαντασία. Μια ιδέα που έχει πέσει από φίλιες δυνάμεις του πρώην Επιτρόπου είναι να «πάρει» πάνω του την υποψηφιότητα του μικρού και άμαθου στα κόλπα της πολιτικής Κυριάκου Πιερρακάκη. Δηλαδή, μια κατά Αβραμόπουλο win win situation. Δεν περίμενα τίποτα λιγότερο από τον μαιτρ. Όμως δεν ξέρω πόσο θα ενθουσιάσει τους δυο Κυριάκους.

Έρχονται τα πόθεν έσχες

Μια μέρα που δεν ενθουσιάζει πάντως καθόλου τους πολιτικούς, ίσως την μοναδική που υπάρχει τέτοια σύμπνοια, είναι η μέρα δημοσιοποίησης των πόθεν έσχες από την Βουλή. Την προηγούμενη χρονιά, ήταν η μέρα που ανέδειξε πρωταθλητή real estate τον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη και τα 18 (;) μικρά διαμερίσματα στα οποία επένδυσε για την στέγαση προσφύγων. Σήμερα θα αποφασιστεί εάν η ημέρα αυτή θα είναι η επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή. Γενικώς η επόμενη βδομάδα θα είναι δύσκολη γιατί έχει και το νομοσχέδιο του Παιδείας, ενώ άνευ απροόπτου την Παρασκευή κυρώνεται το Ταμείο Ανάκαμψης. Οπότε μην είστε σκληροί με τον βουλευτή της γειτονιάς σας που βλέπετε αυτές τις μέρες να παίρνει ανάσες στην εκλογική του περιφέρεια. Θα περάσει πολλές ώρες ρητορεύοντας την επόμενη βδομάδα.

18 κράτη της Λατινικής Αμερικής

Τοπ ρήτορας του Κοινοβουλίου είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ο ποινικολόγος Σπύρος Λάππας. Ο κ. Λάππας μιλώντας σε διαδικτυακή κομματική εκδήλωση τάχθηκε υπέρ της εισαγωγής του όρου «γυναικοκτονία» στο ελληνικό ποινικό δίκαιο. Βασικό επιχείρημα ότι  ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Διακήρυξη της Βιέννης για τις Γυναικοκτονίες, το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων και τα 18 κράτη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής έχουν ήδη εισάγει τις γυναικοκτονίες σαν όρο στα νομικά τους κείμενα. Εάν το έχουν κάνει όλοι αυτοί απορώ γιατί αργείτε. Στην δική μου εποχή πάντως δεν είχαμε προβληματισμούς.  Δεν υπήρχε συνδυασμός φόνου που να μην είχαμε προβλέψει. Τα βλέπετε τώρα κι εσείς στην Επίδαυρο τα καλοκαίρια.

Άλλοι για Γένοβα

Στη Γένοβα, αυτό το υπέροχο λιμάνι της Ιταλίας βρέθηκε στις 19-20 Ιουλίου Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Μπουρνούς. Κατέθεσε στεφάνι, μίλησε και θυμήθηκε τις μεγαλειώδεις στιγμές του κινήματος τον Ιούλιο του 2001με τις διαδηλώσεις εναντίον του καπιταλιστικού συστήματος, της συγκέντρωσης πλούτου από τους λίγους, και την επέλαση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου οικονομίας. Ο Μπουρνούς πολύ συγκινημένος θυμήθηκε ότι ο τότε ΣΥΝ και η νεολαία του περίπου 1800 άτομα (όλα κι όλα), κατάφεραν να περπατήσουν Γένοβα. Άλλοι 150 όμως  αποκλείστηκαν Ανκόνα και τους γύρισαν πίσω οι ιταλικές αρχές. Ανάμεσά τους και ο Αλέξης Τσίπρας, ως Γραμματέας, τότε της Νεολαίας.

Κι άλλοι για Μύκονο

Τα χρόνια πέρασαν. Ο Αλέξης δεν περπάτησε Γένοβα, αλλά κατάφερε να περπατήσει στα ευρωπαϊκά σαλόνια ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας για 4,5 χρόνια. Τα μισά μνημονιακά χρόνια πέρασαν υπό την δική του καθοδήγηση. Ώριμος και σοφός πλέον, και πριν περάσει ανεπιστρεπτί στην μέση ηλικία αποφάσισε να κάνει το μεγάλο άλμα: θα περπατήσει Μύκονο. Φυσικά το είχα προβλέψει κι αυτό. Ο κ. Τσίπρας πηγαίνει σήμερα στο ξερονήσι να δει με τα μάτια του τα αποτελέσματα της πολιτικής σοκ και δέος Χαρδαλιά - Γεραπετρίτη. Τον συμβουλεύω ν’ αφήσει στην άκρη αυτά που λέει συνήθως. Αυτός είναι ο χρησμός μου ειδικά για την Μύκονο. Γιατί αν το πάει όπως η ανακοίνωση του τμήματος Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ (επιρροής Γιώργου Τσίπρα), που καταλήγει «πρέπει να φύγουν!», ας μείνει Κυψέλη.

Τράπεζες οι χειρότεροι εργοδότες

Ενώ ψέγω το τμήμα Μικρομεσαίας  Επιχειρηματικότητας, ξεχνώ ότι ο Πρόεδρος Αλέξης είναι ικανός κι από μόνος του για το... χειρότερο. Χθες συναντήθηκε με συνδικαλιστές μιας εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, της Πειραιώς και έβγαλε ανακοίνωση. Στην ανακοίνωση καταδικάζει τις τράπεζες ως τους χειρότερους εργοδότες. Κάποιος με το μαλακό να του μιλήσει λίγο για τους μισθούς, και για τους όρους με τους οποίους π.χ. θα βγουν σε εθελουσία (το λιγότερο με καμμιά 100.000 ευρώ) τραπεζοϋπάλληλοι. Όσο για το αν έκλεισαν υποκαταστήματα ανά την Ελλάδα επί Κυριάκου, καλύτερα να μην δει πόσα έκλεισαν ’15-’19. Μπορεί να στεναχωρηθεί και δεν είναι σωστό να πάει bad mood στη Μύκονο.

Μια υπέροχη οικογένεια

Ως φόρο τιμής στο παλικάρι που ξεσήκωσε τον θαυμασμό όλων χθες, θέλω απλά να υπογραμμίσω ότι μεγάλωσε σε μια υπέροχη οικογένεια. Τίποτ’ άλλο.

 



Σας φιλώ

Η Πυθία