INSIDE OUT

Inside Out: Το πανούργο σχέδιο Αυγενάκη, ο μπλε οικοδόμος και ο Καβάφης

Η αντιπολίτευση δίνει την μάχη των μαχών για το εργασιακό Χατζηδάκη, όλοι το ξέρουν αυτό. Την περασμένη εβδομάδα έγινε μια κινητοποίηση συνδικάτων την οποία στήριξαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Μερα25, αλλά ο σκληρά εργαζόμενος κόσμος του ιδιωτικού τομέα δεν συμμετείχε. Την ώρα όμως  που σύσσωμη η αντιπολίτευση εστιάζει στο εργασιακό, η κυβέρνηση επιχειρεί να κυκλώσει τον κόσμο της εργασίας μέσω άλλης οδού, την οποία ανοίγει αθόρυβα ο Λευτέρης Αυγενάκης. Ναι, σωστά διαβάσατε. Ο υφυπουργός Αθλητισμού. Το σχέδιο είναι πανούργο. Όσοι με παρακολουθούν γνωρίζουν ήδη ότι στην Αθήνα από τις 6 έως 10 Οκτωβρίου 2021, θα γίνουν οι 3οι Παγκόσμιοι Αγώνες Εργασιακού Αθλητισμού με 28 συνολικά αθλήματα και πάνω από 5.000 συμμετέχοντες από 35 χώρες. Τώρα τι ακριβώς θα κάνουν, ποιες θα είναι οι ομάδες, κλπ. κλπ. δεν το αγνοώ μόνο εγώ κι εσείς, αλλά και οι απλοί βουλευτές.

Όπως ο Κώστας Μάρκου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ,  γνωστός για τις ιστορικές φράσεις που εκστόμισε στο Κοινοβούλιο:  «σας το κάναμε τον κ@@@ να" , και "τι να πείτε εσείς στο ΚΙΝΑΛ που έχετε την κωλ@@@ σας ανοιχτή, να". Ο κ. Μάρκου  υπέβαλε ευθέως ερώτημα στον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των Παγκόσμιων Αγώνων Εργασιακού Αθλητισμού, Σπύρο Καραβούλη. Το ερώτημα ήταν σεμνό και κατάλληλο για το επίπεδό μου, και γι’ αυτό το αναπαράγω ελεύθερα. «Ομολογώ ότι το αντικείμενο «εργασιακή άθληση» δεν το καταλαβαίνω, ούτε ως γιατρός, ούτε -αν θέλετε- επί δεκαετίες, γιατρός αθλητών. Ποιο είναι  το αντικείμενό σας;»

Το πανούργο σχέδιο Αυγενάκη

Ο γιατρός έγινε αφορμή να ξεδιπλωθεί το πραγματικό σχέδιο της κυβέρνησης για τους εργαζομένους. «Ο εργασιακός αθλητισμός έχει να κάνει με την προαγωγή της υγείας και ευεξίας των εργαζομένων, οι οποίοι αποτελούν και την πολυπληθέστερη ομάδα δυνητικά αθλούμενων πολιτών. Είναι όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα» είπε ο κ. Καραβούλης. «Σίγουρα έχει να κάνει και με την πρόληψη. Οι υγιείς εργαζόμενοι είναι πιο αποδοτικοί, πιο συνεργάσιμοι, και χάνουν λιγότερες εργατοημέρες λόγω ασθενειών. Και αυτό, βέβαια, επιτυγχάνεται μέσα από τη συμμετοχή τους σε διάφορες αθλητικές δράσεις, τόσο σε εθνικό, όσο και διεθνές επίπεδο». Μην κουράζεστε λοιπόν με τον Χατζηδάκη. Ο Αυγενάκης έχει το σχέδιο για να γίνουν αποδοτικότεροι, πιο συνεργάσιμοι και να απουσιάζουν λιγότερες εργατοημέρες οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Ο οικοδόμος της ΝΔ

Την ώρα που ο υφυπουργός Αθλητισμού επεξεργάζεται με τον κ. Καραβούλη πως θα κατεβάσουμε εθνική ομάδα σε 28 αθλήματα από εργασιακούς χώρους ιδιωτικού και δημοσίου τομέα σε στυλ, «ΕΦΚΑ-Χειροσφαίριση», και «ΔΕΗ-Ταε Κβο-Ντο» με προφανείς στόχους, ο πολλά υποσχόμενος νεαρός βουλευτής ΒΠ του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, ασχολείται κι αυτός με το εργασιακό. «Δεν είπατε όμως στον οικοδόμο που σας ψήφισε, που αν δουλέψει σήμερα, με τις σημερινές υπερωρίες, θα πάρει 9 ευρώ ανά ώρα με προσαύξηση 20%, ότι με το νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη δεν θα πάρει τίποτα. Δεν τα είπατε αυτά προεκλογικά. Αυτό είναι μείωση μισθού», ανάφερε, αποκαλύπτοντας άθελά του ότι υπάρχει οικοδόμος που ψήφισε Νέα Δημοκρατία. ΕΑΝ ισχύει η πληροφορία Ζαχαριάδη, ότι οικοδόμοι ψήφισαν ΝΔ, τότε το πράγμα δεν πάει καλά νομίζω. Βέβαια στην εποχή μου αυτά ήταν ξεκαθαρισμένα. Όσους ήθελαν να έρθουν στην πολύτιμη και ακριβή μας Δημοκρατία τους κάναμε δούλους και ξεμπερδεύαμε.

Γέφυρες και τείχη

Βέβαια οι εποχές αλλάζουν και μαζί τους και η πάλη των τάξεων ακολουθεί.  Μια χρήσιμη σύνοψη έκαναν σε κοινό τους άρθρο η κ. Μυρσίνη Ζορμπά και ο Αντώνης Λιάκος. Επειδή μάλλον έχουν καιρό να δουν από κοντά τον Πρόεδρο , αποφάσισαν να του στείλουν κάτι σαν ανοιχτή επιστολή. Ξεκίνησαν απαλά: «Το κόμμα δεν είναι η λύση του προβλήματος, είναι το ίδιο το πρόβλημα». Συνέχισαν κλιμακώνοντας: «Τι είδους «καθοδήγηση» μπορεί να προσφέρουν σε μια σύγχρονη κοινωνία κόμματα του παλαιάς κοπής «δημοκρατικού συγκεντρωτισμού»; Όταν ιδρύθηκαν αυτού του τύπου τα κόμματα χρειάζονταν για να εμφυσήσουν ταξική συνείδηση, ώστε η εργατική τάξη να αναλάβει τα ιστορικά της καθήκοντα, να ανατρέψει την αστική τάξη και να φέρει τον σοσιαλισμό. Τα αποτελέσματα, όπου η οργάνωση νέων κοινωνιών πέρασε από την κομματική δίοδο, δυστυχώς τα είδαμε». Και σε άλλο σημείο για την σύγχρονη Αριστερά: «Δεν μπορεί η κομματική να είναι η μόνη γλώσσα που μιλάει. Δεν μπορεί το κόμμα να είναι το μόνο της σώμα. Πρέπει να απελευθερωθεί από αυτό». Και στο τέλος έμπηξαν το μαχαίρι αποφασιστικά: «η Αριστερά ή θα είναι ανοιχτή και δημοκρατική ή θα αντιληφθεί ξαφνικά (και επώδυνα) τι εννοούσε ο Καβάφης στο ποίημα «Τείχη». Αχ Πρόεδρε, εσύ που τους έκανες υπουργούς και έστηνες γέφυρες για χάρη τους, να σου λένε τώρα τέτοια καβαφικά... 

«Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ μεγάλα κ’ υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη.

Και κάθομαι και απελπίζομαι τώρα εδώ.

Άλλο δεν σκέπτομαι: τον νουν μου τρώγει αυτή η τύχη·

διότι πράγματα πολλά έξω να κάμω είχον.
A όταν έκτιζαν τα τείχη πώς να μην προσέξω.

Aλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον.
Aνεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω.»

Σας φιλώ

Η Πυθία