BACKSTORY

To ελβετικό φράγκο - Σήμερα Wood και MSCI - Μαρμάρινες προσδοκίες

To ελβετικό φράγκο

Θέλω να πιστεύω και να ελπίζω πως αυτή η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αφορά υπόθεση στην Πολωνία για δάνειο σε ελβετικό φράγκο, και η οποία μπορεί να αποτελέσει μπούσουλα για όλη την Ε.Ε., να είναι καλή και να απελευθερώσει χιλιάδες νοικοκυριά από το συγκεκριμένο άλγος.

Να τους απελευθερώσει και από τους δικηγόρους στους οποίους μοιραία καταλήγουν με την ελπίδα να σώσουν το σπίτι τους. Οι δικαστικές αποφάσεις ωστόσο προάγουν την απαραίτητη καθυστέρηση χωρίς να οδηγούν στην επιθυμητή δικαίωση.

Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη και αυτοί που δεν είναι κόκκινοι μολονότι πληρώνουν και πληρώνουν και πληρώνουν το δάνειο αυξάνεται αντί να μειώνεται. Μια πραγματική τρέλα. Ίσως μια απόφαση του Δικαστηρίου οδηγήσει και σε μια απόφαση της ΕΚΤ για συνολική ανάληψη δράσης επί του θέματος.

Δεν γνωρίζω αν αυτό το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του Κεντρικού Τραπεζίτη και των Εταιριών Διαχείρισης Προβληματικών Πιστώσεων, συνάντηση προγραμματισμένη για την Παρασκευή.

Σήμερα Wood και MSCI

Σήμερα το συνέδριο της Wood, σήμερα και ο δείκτης MSCI. Διακυβεύεται η είσοδος της Τράπεζας Πειραιώς η οποία είναι πιθανόν να μην εισέλθει σε αυτήν την αναθεώρηση του δείκτη παρά το γεγονός πως εκπληρώνει όλους τους όρους. Το γιατί έχει να κάνει με τους νέους κανόνες που με κάποιο τρόπο έχουν μειώσει την «ύλη» του δείκτη.

Όμως τόσο η Τράπεζα Πειραιώς όσο και η Eurobank είναι οι κορυφαίες προτιμήσεις της Morgan Stanley ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες που ούτως ή άλλως είναι προτιμητέοι  τίτλοι για τον οίκο.

Eξαγγελίες stop προτείνει ο Γιάννης Στουρνάρας

Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για εξαγγελίες λέει ο διοικητής και καλά κάνει. Αλίμονο. Τι πιστεύει πως τα οικονομικά επιτελεία των κομμάτων δεν το γνωρίζουν; Αν εξαιρέσεις τις Δήμητρες και τα τοπικά νομίσματα οι λοιποί το γνωρίζουν. Απλώς εκλογές έχουμε...

Κι ας μην ανησυχούν οι θεσμοί, δεν θα καταλήξουμε στη μνα.

Ιστορίες για... αγρίους

Όποιος διαβάσει την έκθεση ελέγχου της Βαρβαρέσος (της οποίας ανεστάλη η διαπραγμάτευση) ευλόγως θα αναρωτηθεί τι άλλο θέλει ένας ορκωτός από την καταγγελία δανείων, τη διακοπή της προστασίας της εταιρίας από τους πιστωτές, τα τεράστια φέσια σε προμηθευτές και ιδίως τη ΔΕΗ για να πει ότι δεν μπορεί ο ισολογισμός να συνταχθεί με την αρχή συνέχισης της δραστηριότητας. Βέβαια θα μου πείτε ότι ο Βαρβαρέσος στον ισολογισμό γράφει ότι συζητά με ξένο στρατηγικό. Τον είδε όμως ο ορκωτός, του μίλησε, είδε κανένα συμφωνητικό; Πολύ αμφιβάλλουμε γιατί κανένας που βρίσκεται στην κατάσταση του Βαρβαρέσου που έχει σωθεί κάμποσες φορές για το καλό των εργαζομένων της Νάουσας δεν ανακοινώνει απλά ενδιαφέρον από ξένο στρατηγικό. Τον βρίσκει, συμφωνεί και τον ανακοινώνει.

Μαρμάρινες προσδοκίες

Αγορές μετοχών πραγματοποιούν σταθερά οι μέτοχοι της Ικτίνος. Δεν ξέρω αν αυτό έχει κάποιο στόχο και αν περιμένουν κάτι. Προς το παρόν πάντως το τουριστικό project στην Κρήτη που έχει βαλτώσει εδώ και χρόνια πολλοί το έχουν δει αλλά κανένας στο τέλος δεν έφτασε να υποβάλλει προσφορά. Μπορεί να έχουν προσδοκίες από τα Μάρμαρα που φέτος έχουν προοπτική να ανακάμψουν ή να θεωρούν ότι το τίμημα που κυκλοφόρησε για την εξαγορά Μάρμαρα Παυλίδη βάζει επίπεδο αποτίμησης. Για το τελευταίο ας κρατήσουμε μικρό καλάθι γιατί αυτά που ακούστηκαν για τον Παυλίδη μάλλον δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

ΑΕΕΑΠ: Το χρονοδιάγραμμα για το deal των ICI - BriQ 

Η συμφωνία συγχώνευσης της Intercontinental-Intrernational (ICI) ΑΕΕΑΠ, της οικογένειας Χαλικιά, με την επίσης εισηγμένη BriQ Properties, συμφερόντων Θ. Φέσσα, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2024, τουλάχιστον ως προ το τρίτο και τελικό στάδιο , ενώ έως το τέλος του 2023 εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι φάσεις μεταβίβασης ακινήτων και μείωσης ιδίων κεφαλαίων. Όπως ειπώθηκε στη χτεσινή Γ.Σ., από τα 60,5 εκατ. ευρώ του τιμήματος για τα 17 ακίνητα που θα μεταβιβασθούν στην BriQ θα αποπληρωθεί υφιστάμενο δάνειο της ICI προς την Alpha Bank, ενώ θα απομείνουν περίπου 38 εκατ. ευρώ, ποσό που θα διανεμηθεί σε όλους τους μετόχους της εταιρείας μέσω διαδικασίας μείωσης των ιδίων κεφαλαίων. Η ΑΕΕΑΠ θα μοιράσει και μέρισμα 0,3 ευρώ ανά μετοχή στους μετόχους της.

TAGS: