BACKSTORY

Tραπεζικές κορώνες Τσίπρα με άρωμα Κεντρικού - Οταν ο Αλέξης ανακάλυψε τον Ηρακλή 

Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο απ' όλα στη συνέντευξη του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι εκτός ασφαλώς από την κρατικοποίηση της ΔΕΗ - για λόγους ειδικούς, εθνικούς κλπ κλπ- και η κρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας. Γιατί; Μα επειδή ανακεφαλαιοποιήθηκε με χρήματα του ελληνικού λαού. Σα να μην πέρασε μια μέρα λοιπόν.... σε ό,τι αφορά τις τράπεζες!!!

Ψέματα! Πέρασε.... Ο κ. Τσίπρας οψίμως ανακάλυψε και τον Ηρακλή και είπε πως οι αρχές θα μας φορτώσουν στο χρέος τις εγγυήσεις και το χρέος θα μεγαλώσει κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό είπε…!

Για να επανέλθω όμως στη ΔΕΗ. Μοιράζει όνειρα ο Αλέξης στους… εργατοπατέρες… Ρε παιδιά όμως, δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος να τον ρωτήσει. Πώς θα την κρατικοποιήσεις άνθρωπέ μου; Θα αγοράσεις μετοχές από το ταμπλό, θα κατασχέσεις μετοχές, θα κάνεις αύξηση με παραίτηση των παλιών μετόχων ή θα το κάνεις με ένα άρθρο κι ένα νόμο; Δεν έχει κανέναν εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ να τους κάμνει μάθημα πως λειτουργούν οι αγορές και αν δεν τα πιάνει να του γράψει;

Για τον Ηρακλή βεβαίως όλο τούτο  να πούμε πως βασίζεται σε μια μόχλευση που διενεργείται κεντρικά. Πιο κεντρικά δεν γίνεται. Τι εννοούμε κεντρικά; Θα τα πούμε… θα τα πούμε… Για να αποκαταστήσουμε τα γεγονότα, η αλήθεια δεν είναι ακριβώς αυτή που ευαγγελίζονται κάποιοι στη Eurostat, η οποία και έχει ανακινήσει το θέμα. Αποφάσεις λαμβάνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι εγγυήσεις που δεν αποκλείεται τελικώς να βαρύνουν σε κάποιο βαθμό το χρέος θα είναι πολύ μικρότερες. Αν υπάρξει αλλαγή πλεύσης θα μιλάμε για επιβάρυνση του χρέους με τμήμα όσων εγγυήσεων καταπέσουν από τις τιτλοποιήσεις του Ηρακλή μιας και αυτό έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Επειδή όμως το θέμα δεν αφορά μόνον τη χώρα μας, το πεδίο διαπραγμάτευσης ακόμη και για αυτήν την επιβάρυνση είναι μεγάλο.

Τώρα πως ο κ. Τσίπρας ασχολήθηκε με το τόσο τεχνικό ζήτημα, φαντάζομαι πως επιχειρεί να ανανεώσει την ατζέντα του για τις τράπεζες, χωρίς ωστόσο ιδιαίτερη επιτυχία.

Για να ολοκληρώσουμε τις παρατηρήσεις μας, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης  ασχολήθηκε και με ένα ακόμη ζήτημα: Την αναβαλλόμενη φορολογία των τραπεζών. Είτε διάβαζα την τελευταία έκθεση της ΤτΕ, είτε τον άκουγα... ένα και το αυτό. Τόση ταύτιση…

Δεν θέλω να οδεύσω στις συνωμοσιολογίες περί ενός μη πολιτικού αρχηγού σε περίπτωση πολιτικού αδιεξόδου... Μακριά από εμένα αυτή η ατζέντα. Όμως δεν μπορώ να αγνοήσω την εκπληκτική ταύτιση απόψεων σε ορισμένα ζητήματα του κ. Τσίπρα με τον κεντρικό τραπεζίτη. Πώς; Ξεχνώ τον υποδιοικητή; Καθόλου, μόνο που δεν μας ενδιαφέρει ο ταχυδρόμος, αλλά ο αποστολέας…

Πάντως εφόσον ο Ηρακλής σταματήσει τη λειτουργία του, μια είναι η τράπεζα που θα τα βρει μπαστούνια με τα NPEs της και ακούει εις το όνομα Attica Bank όπου αναμένεται να κριθεί εν πάση περιπτώσει το μέγεθος της αύξησης. 

Σε ό,τι αφορά το ΤΧΣ θέλω να δω μετά τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας θα επιβραδύνει τους ρυθμούς των αποκρατικοποιήσεων που προγραμματίζει και ας είναι ο νόμος σαφής.

Για να ξέρετε πάντως, πέντε είναι οι σύμβουλοι που ξιφουλκούν για να αναδειχθεί ο σύμβουλος διάθεσης των μετοχών (κατ' αρχήν της Εθνικής) και άλλοι τόσοι που ξιφουλκούν για να αναδειχθεί ο ένας, ο σύμβουλος στρατηγικής. Ας σημειωθεί πως η εκτίμηση μιλάει για αποτελέσματα περί το τέλος του μήνα.

Κατά τα λοιπά μια ερώτηση θέλω να κάνω. Όταν έχουμε αποχώρηση στελεχών από μια εισηγμένη αυτό αποτελεί σημαντική πληροφορία με υποχρέωση ανακοίνωσης; Αν ναι, υποθέτω ότι κάποιοι το… ξέχασαν.

TAGS: