BACKSTORY

Τα road shows του Νοεμβρίου και το στοίχημα του ΧΑ - Το «Αριάδνη» και οι Κινέζοι

Στοίχημα της νέας διοίκησης του Χρηματιστηρίου θα αποτελέσει το road show στο κρύο Λονδίνο  μιας και οι ημερομηνίες επιλογής είναι 28 και 29 Νοεμβρίου στην καρδιά δηλαδή του χειμώνα ενός δύσκολου χειμώνα για το Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα και με τις προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

Το στοίχημα είναι εάν και κατά πόσον η νέα διοίκηση του Χρηματιστηρίου θα μπορέσει να αναβαθμίσει το θεσμό προς όφελος των ελληνικών εισηγμένων,  ο  οποίος υπέστη καθίζηση τα προηγούμενα χρόνια τόσο λόγω Covid,  όσο και λόγω του τρόπου διαχείρισης του show που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και διεκπεραιωτικός. Tα στοιχήματα είναι για να παίζονται....

Άρχισαν οι γκρίνιες για το διαγωνισμό πώλησης του 20% της Αριάδνη από τον ΑΔΜΗΕ. Συγκεκριμένα κάποιοι διαμαρτύρονται για την προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος η οποία λήγει στις 28 Σεπτεμβρίου. Ειδικός δεν είμαι για να ξέρω από προθεσμίες αλλά γνωρίζω ότι το ποσοστό θέλει να το πάρει η State Grid η εταιρία των Κινέζων στρατηγικών εταίρων του ΑΔΜΗΕ. Θέλω να πιστεύω ως εκ τούτου ότι δεν θα δούμε ενδιαφέρον από μια και μόνη εταιρία και γκρίνιες από άλλους ότι δεν πρόλαβαν.

Κατά τα λοιπά υπάρχει κάποιος να δώσει ορίζοντα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαγωγής του τελικού λογαριασμού για την πώληση του Πόρτο Καρράς από Τεχνική Ολυμπιακή; Γιατί το αν γράφονται στοιχεία υπό αίρεση σε οικονομικές καταστάσεις εισηγμένων εταιριών δεν φαντάζομαι ότι είναι και ιδιαίτερα πρέπον.

Όχι πως δεν είναι γνωστά αλλά ας τα δούμε πάλι λίγο. Αναμένεται σημαντική άνοδος των επιτοκίων το Σεπτέμβριο και ίσως να πρόκειται για την τελευταία ανέξοδη άνοδο για τις τράπεζες αφού από εδώ και πέρα θα αναγκαστούν να πληρώσουν. Τι θα πληρώσουν; Τόκους στους καταθέτες και προβλέψεις.

Η Eurostat είδε μια μικρή πτώση του πληθωρισμού στην χώρα μας ενώ εκτιμά έκρηξη στην Ευρώπη. Το που θα κάτσει η μπίλια μένει να το δούμε αλλά να ξέρετε πως τα πράγματα ήταν και παραμένουν δύσκολα.

Πάντως όσο και να το υποστηρίζουμε, μέσα από μια τέτοια κρίση που διαφαίνεται ο τουρισμός δεν πρόκειται να γιατρέψει όλες τις πληγές που έχουν ανοίξει...

Παρά πάντως την έκρηξη των τιμών η καταναλωτική δαπάνη ενισχύθηκε το α τρίμηνο και τούτο οφείλεται σύμφωνα με την Alpha Bank τόσο στην άνοδο της απασχόλησης όσο και στην ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω των αυξημένων καταθέσεων.

TAGS: