BACKSTORY

Attica Bank: Μπαμπούσκα! - Με τα ΕΛΤΑ ή καλύτερα με... περιστέρι; - Η ώρα της Ιντρακάτ;

Αυτή η Attica Bank είναι μια περιπέτεια από μόνη της! Η σωστότερα είναι μια μπαμπούσκα. Ξέρετε αυτές οι χοντρές ξύλινες ρώσικες κούκλες που η κάθε μία κρύβει μια άλλη μέσα της.

Ανακοίνωσε λοιπόν αποτελέσματα τριμήνου, δηλαδή ζημιές ύψους 8,5 εκατ. ευρώ, για το πρώτο τρίμηνο 2022, έναντι ζημιών 5,8 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οχι κάτι πρωτότυπο για τη συγκεκριμένη τράπεζα. Ψεύτης να βγω αλλά νομίζω πως το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και οδηγεί σε ολοένα και μεγαλύτερη εσωστρέφεια.

Θέλω να σας πω γι' αυτά τα ΕΛΤΑ. Ξέρετε τα γράμματα μένουν 5-6 ημέρες στο κέντρο διαλογής στο Κρυονέρι διότι λέει υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο. Πού είναι η υψηλή ρομποτική που διαφήμιζε με ταρατατζούμ η διοίκηση της επιχείρησης τον Σεπτέμβριο του 2021. Όχι! Δεν υπάρχει. Τα γράμματα είναι σαν το ζυμάρι. Αφού τα πλάσεις κάθονται για να ξεκουραστούν στο Κρυονέρι και να πάρουν τον δρόμο τους αν τον πάρουν. Και όσο να πεις οι τιμές.... Στα ύψη. Αλλά και καμία επίσημη πληροφόρηση γιατί συμβαίνει τούτο. Να θυμίσω πάντως ότι υπάρχει και ένα επιχειρηματικό σχέδιο της PwC που παρακολουθούν οι Ευρωπαίοι. Μήπως τελικά θα ήταν πιο γρήγορο να γυρίσουμε μερικούς αιώνες πίσω στα… ταχυδρομικά περιστέρια; Πιο αξιόπιστα φαντάζουν... 

Αφήνουμε τα ΕΛΤΑ και τα γράμματα που ξεκουράζονται και πηγαίνουμε στην Εθνική όπου έσπασε το κακό ποδαρικό του Ηρακλή. Το Frontier II μια χαρά κατατέθηκε και έτσι σταμάτησε η πολύ φιλολογία βάσει της οποίας οι εγγυήσεις πρέπει να βαρύνουν το χρέος κλπ κλπ.

Ξεπέρασε την κάλυψη της μιας φοράς η Dimand, ενώ φαίνεται πως τις ανακοινώσεις τις κρατά για την εισαγωγή της μετοχής ώστε να γίνει και το αντίστοιχο pushing.

Επειδή όλο και επανέρχεται στο προσκήνιο περίπτωση του ενδιαφέροντος των Μπάκου και Καϋμενάκη για την Ιντρακάτ, πρέπει να υπολογιστεί ότι υπάρχουν διάφορες παράμετροι. Κατ' αρχήν μην ξεχνάτε ότι υπάρχει και η BC Partners που κρατά χαμηλούς τόνους και δεν λέει πολλά λόγια και τίποτα για τιμήματα. Επειδή κάποιοι μιλούν για 50% και 55% καλό θα είναι να ξαναδούν προσεκτικά τη μετοχική σύνθεση της Ιντρακάτ... 

Εδώ σημειώστε ότι πιθανότατα Μπάκος και Καϋμενάκης δεν προτιμούν -ως γενικό προσανατολισμό- να ξαναμπλέξουν με μειοψηφικές συμμετοχές. Κατά την ταπεινή μου άποψη θα έβλεπα περισσότερο, αν είναι να προχωρήσουν, ένα σύνθετο deal στις ΑΠΕ της Intrakat και μόνο υπό αυτή την προϋπόθεση απόκτηση ενός μειοψηφικού κομματιού του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης. Πάντως η χθεσινή απογείωση της μετοχής δείχνει ότι επίκεινται εξελίξεις.

Ο Γιώργος Στάσσης είπε μια μεγάλη αλήθεια χθες. Ότι αν η ΔΕΗ δεν είχε εξυγιανθεί δεν θα άντεχε σήμερα. Και αλήθεια για θυμηθείτε τη ΔΕΗ, όχι ως σύγχρονο όμιλο όπως έχει πλέον εξελιχθεί, αλλά ως άντρο συνδικαλιστοπατέρων και έρμαιο συμφερόντων, όπως κάποτε ήταν...

Παρεμπιπτόντως μιας και μιλάμε για χάλια αναρωτιέμαι αν έπρεπε να πάρει μαστίγιο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να απαντήσει ο Σαράντης τι έγινε με την Estee Lauder. Εγώ πάντως τις απορίες μου συνεχίζω να τις έχω και θα επανέλθω.

Ένας υφέρπων προβληματισμός υπήρξε στο συνέδριο της Κεφαλαιαγοράς μην βαφτιστούν καφέ δράσεις ως πράσινες. Κάποιος φορέας μάλλον πρέπει να δημιουργήσει δικλίδες ασφαλείας και ελέγχου. Γιατί τα φαινόμενα του green washing όλο και πολλαπλασιάζονται. 

TAGS: