BACKSTORY

Της… τάσης στη βιομηχανία - Οι τάσεις και ο ΣΕΒ - Ένας τραπεζικός δείκτης την ημέρα…

Της… τάσης γίνεται στον χώρο της βιομηχανίας. Και τάση και… τάσεις. Ακούει ο ΣΕΒ; Της τάσης ρεύματος, όπου οι βιομήχανοι είναι πυρ και μανία με τον μποναμά της κυβέρνησης στη μεσαία τάση και την παντελή απουσία στήριξης στο λεγόμενο βιομηχανικό ρεύμα. Τα μέτρα αφορούν μόνο τις βιοτεχνίες και τους... φουρναραίους λένε και για τις ενεργοβόρες μονάδες της παραγωγής ουδέν...

Και η απουσία στήριξης της τάσης στη βιομηχανία έφερε τάσεις που διαμορφώνουν νέα δεδομένα στην εκπροσώπηση του βιομηχανικού κόσμου. Στον ΣΕΒ δεν πρέπει να νιώθουν πλέον και πολύ άνετα. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι είναι δύσκολο το έργο του προέδρου Παπαλεξόπουλου να τους έχει πάντα όλους ευχαριστημένους. Και τον σούπερ ενεργό Άκη (ποιον Άκη; Ελάτε τώρα...) και τους βιομήχανους. Και άρχισαν να βαρούν τα τέλια...

Μία ισχυρή ομάδα έχει αναλάβει ενεργό ρόλο με συναντήσεις με αρμόδιους υπουργούς, αντιπολίτευση και κόμματα να βγάλει φωνή απόγνωσης προς τα έξω με σειρά αιτημάτων που θεωρούν προφανώς ότι δεν προωθεί επαρκώς ο ΣΕΒ. Και μαθαίνω ότι η υπουργική και πολιτική λίστα όσων πλέον επιδιώκουν επαφή διευρύνεται. Ομάδα αποτελούμενη από την Ελληνική Παραγωγή (την κίνηση Στασινόπουλου), τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Αττικής Πειραιώς, τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας, τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδος  και την Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας.

Τώρα, εκτός από αυτή την ισχυρή ομάδα που αντανακλά σχεδόν τα δύο τρίτα του βιομηχανικού κόσμου, σημειώσετε και ότι οι Βορειοελλαδίτες του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος ακολουθούν τον δικό τους παράλληλο δρόμο, καθίσταται εμφανές ότι ο ΣΕΒ κινδυνεύει να χάσει κυριαρχία και αίγλη. Βεβαίως οι τάσεις δεν είναι αποσχιστικές. Αλλά όσο τα προβλήματα διογκώνονται και στον χώρο της παραγωγής αισθάνονται ότι δεν ακούγονται επαρκώς από το Μαξίμου και την κυβέρνηση δια του ΣΕΒ, ουδείς μπορεί να προφητέψει τι ξημερώνει…

Σε non paper τράπεζας διάβασα για την Ολιστική Διαδικασία Συμπερίληψης την οποία να σας πως την αλήθεια δεν πολυκατάλαβα. Δεν ξέρω μπορεί να φταίω και εγώ αλλά αν κάποιος είναι διαθέσιμος να μου εξηγήσει το Ο.Δ.Σ. (Oλιστική Διαδικασία Συμπερίληψης)  πολύ θα το εκτιμούσα.

Κατά τα λοιπά ένα τραπεζικός δείκτης την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα!!!!! Σε λίγο όπως κάποιος μας λέει θα υπάρξουν δείκτες τύπου τόσες καρέκλες ανά κεφάλαια και τόσα γραφεία ανά καρέκλες...

Και πάμε στα συνδικαλιστικά μας:

Πέντε επαναλαμβανόμενες απεργίες προκήρυξαν οι εργαζόμενοι της Εθνικής Ασφαλιστικής. Όχι δεν έχω κάτι με τους εργαζόμενους. Αμφιβάλω μάλιστα παρά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αν ήθελαν και αυτήν την εξέλιξη. Παρ' όλα αυτά οι 24ωρες απεργίες θα πραγματοποιηθούν  στο διάστημα 28 Μάρτη μέχρι και 1η Απρίλη 2022. Νταν, Νταν, Νταν, Νταν και Νταν. Και μια και η 25η που είναι αργία είναι Παρασκευή και η παραμονή ψιλοημιαργία, μια χαρά! 10ήμερες διακοπές...

Και όλα αυτά σε μια εταιρία που ουσιαστικά εισέρχεται σε νέα ιδιοκτησία και που οι αποδοχές των υπαλλήλων  που θα απεργήσουν  διαμορφώνονται σε 14 μισθούς plus bonus που αφορά την κερδοφορία της επιχείρησης.

Δεν ξέρω αν είναι υπερβολικό.... Ας το κρίνουν οι αρμοδιότεροι εμού που λένε κάποιοι.

Στον πόλεμο κατά της ενεργειακής ακρίβειας δυστυχώς  οι Ευρωπαίοι δε φαίνεται να ομονοούν. Πρόβλημα…

Διαβάζω στην ανακοίνωση της Lavipharm για τα αποτελέσματα του 2021 τα εξής «Αύξηση Πωλήσεων, βελτίωση Καθαρής Θέσης και μείωση του τραπεζικού δανεισμού παρουσιάζει ο Όμιλος Lavipharm κατά το έτος 2021, παρά τις συνεχείς προκλήσεις λόγω της πανδημίας». Και αναρωτιέμαι πόσο μεγάλες προσκλήσεις μπορεί να αντιμετωπίζει μια εταιρία του κλάδου του φαρμάκου λόγω της πανδημίας.

Όπως επίσης αναρωτιέμαι τι νόημα έχει η αναφορά πως βελτιώθηκε η ενοποιημένη καθαρή θέση κατά 1,7 εκατ. ευρώ όταν την ίδια στιγμή στο δελτίο τύπου η εισηγμένη ξεχνά να πει ότι η ενοποιημένη καθαρή θέση ήταν και παραμένει αρνητική. Επίσης τα ίδια κεφάλαια της μητρικής έπεσαν κάτω από το 50% του μετοχικού κεφαλαίου και οι συσσωρευμένες ζημίες έφτασαν τα 127 εκατ. ευρώ.

Η Ιντεάλ τελικά το έριξε στην εξωστρέφεια και έφτασε μέχρι Νότια Αφρική κάνοντας εξαγορά προφανώς βλέποντας ευκαιρίες. Μακάρι να αποδειχτεί ότι βρήκε κελεπούρι αν και δεν πιάνω τα περί συνεργειών που αναφέρει η ανακοίνωση της εισηγμένης. Άσχετο αλλά θυμάμαι ότι η τελευταία ελληνική εισηγμένη που είχε κάνει εξαγορά στη Νότια Αφρική ήταν η Πετζετάκις.

TAGS: