BACKSTORY

Οι επιχειρηματίες θέλουν αλλαγή εκλογικού νόμου - Τράπεζες και επιτροπές ελέγχου

Δεν ξέρω τι θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός τόσο σε σχέση με τον χρόνο των εκλογών, όσο και με το ζήτημα του εκλογικού νόμου. Για το πρώτο ίσως θα πρέπει κάποια στιγμή να… τον πιστέψουμε. Το έχει πει τόσες φορές ότι θα τις κάνει το 2023 που όσο και αν αυτό δεν βγάζει ίντριγκα, όσο και αν δέχεται βροχή εισηγήσεων περί του αντιθέτου, στο τέλος της ημέρας αυτός αποφασίζει. Και επειδή πολλοί το ξεχνούν θα θυμίσω τη ρήση του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου ότι «η πρωθυπουργία δεν είναι συλλογικός θεσμός». 

Αυτό όμως που ξέρω, είναι τι υποστηρίζουν, τι θέλουν οι επιχειρηματίες σε σχέση με τον εκλογικό νόμο. Για τις κάλπες οι απόψεις άλλαξαν λόγω της ακρίβειας και του πολέμου. Η αρχική θέση για ταχύτερες κάλπες, ώστε να μην υπάρξει περιθώριο αύξησης μίας εύλογης κυβερνητικής φθοράς, έχει διαφοροποιηθεί. Αν και σε κάθε περίπτωση η επικρατούσα άποψη είναι να κάνει εκλογές ο πρωθυπουργούς «στον χρόνο που θα είναι πιο εύκολο να τις κερδίσει». Τις δεύτερες εννοούσαν…

Πλέον όμως, με όσα έχουν μεσολαβήσει και με όσα ακόμα πιο απρόοπτα ενδέχεται να ακολουθήσουν, το μείζον θέμα για τους επιχειρηματίες δεν είναι πλέον ο χρόνος των εκλογών, αλλά ο εκλογικός νόμος. Η άποψη που επικρατεί στα κορυφαία επιχειρηματικά γραφεία και την υποστηρίζουν οι πλέον επιδραστικοί επιχειρηματίες που συνδέονται και με τις μεγάλες αναπτυξιακές δουλειές, είναι υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Καθώς θεωρούν πρωταρχικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι δεν θα μπει η χώρα σε περιπέτειες μη ισχυρών κυβερνήσεων. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θεωρούν νικητή των εκλογών τον πρωθυπουργό. Όμως με τον εκλογικό νόμο που κακώς κατά την άποψή τους ψήφισε η τρέχουσα κυβέρνηση, η αυτοδυναμία δεν είναι διασφαλισμένη. Έτσι επιθυμώντας και την αποφυγή εκπλήξεων διαμηνύουν σε κάθε ευκαιρία προς το Μαξίμου ότι πρέπει να αλλάξει εκ νέου ο εκλογικός νόμος. Και ότι τα οφέλη που διασφαλίζονται είναι πολλαπλά απέναντι σε μία ενδεχόμενη πολιτικά άβολη θέση. Άλλωστε ορισμένοι φέρονται να υποστηρίζουν ότι είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι ο νέος εκλογικός νόμος είναι ήδη στο συρτάρι του πρωθυπουργού και περιμένει τις αποφάσεις του. Ο χρόνος μόνο θα δείξει αν θα δικαιωθούν…

Καλπάζει η ακρίβεια και γίνεται όλο και πιο έντονη και στο… καλάθι της νοικοκυράς! Με την ευκαιρία όμως μια και ο λόγος για τα - ακριβά- ψώνια της οικογένειας, θυμήθηκα το εξής:

  • Α. Εκείνο το πρόστιμο των 140 χιλιάδων που είχε μπει σε σούπερ μάρκετ πέρασε τελικά στα ψιλά…
  • Β. Αλήθεια όταν ανακοινώθηκε το πρόστιμο δεν θα ήταν πιο σωστό να μας ενημέρωναν και ποιος το έφαγε; Για να ξέρουμε ποιοι κερδοσκοπούν;

Άσχετο. Καταλάβατε;

Αυτό με τα μέτρα στήριξης είναι περίπου το θέατρο του παραλόγου. Από τη μία η κυβέρνηση δίνει, δίνει, δίνει. Από την άλλη η αντιπολίτευση λέει πως δίδονται ψίχουλα, ψίχουλα, ψίχουλα. Σε ότι αφορά τους θεσμούς παρακολουθούν τον πινκ πονκ μέχρι να επέμβουν και μάλιστα κατά τρόπο άκομψο.

Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο της Εθνικής κο Γκίκα Χαρδούβελη:

Στη συζήτηση αυτή υπάρχουν τρεις σχολές σκέψης: 

- Οι χώρες που επιθυμούν σχεδόν ολική επιστροφή στους προ πανδημίας αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες του 2019, 

- Οι χώρες που είδαν την πανδημία ως ευκαιρία για μια ριζική αλλαγή του Συμφώνου ώστε να γίνει πιο ευέλικτο, και  (σ.σ. εμάς εδώ μας βλέπω)

- Οι χώρες που υποστηρίζουν μια μέση λύση, δηλαδή την προσαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων εντός του τρέχοντος πλαισίου. 

Ο πόλεμος  λέει ο κ. Χαρδούβελης γέρνει την πλάστιγγα προς τα επιχειρήματα των χωρών που επιθυμούν σημαντικές αλλαγές στο Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας. 

Ομως πού αυτό θα καταλήξει δεν είναι τόσο ευκρινές. Ο ίδιος επισημαίνει πως το Σύμφωνο Σταθερότητας μπορεί να εξελιχθεί σαν ένα σύνολο κανόνων διακρικτικής ευχέρειας. 

Αλήθεια σας λέω, κάτι τέτοιο δεν το βλέπω..

Στο πνεύμα των βαθύτατων αναθεωρήσεων η Ευρώπη θέλει να δει όλα εξ' αρχής ως φαίνεται.

Ετσι μπορώ να δικαιολογήσω μόνον το γεγονός πως θα εξετάσει το πλαίσιο για τις προβληματικές τράπεζες.

Θυμίζω πως το προηγούμενο οδήγησε σε βίαιη προσαρμογή τα τραπεζικά συστήματα της χώρας μας που αποστερήθηκαν σημαντικό κομμάτι του πλούτου τους και σε ακόμη βιαιότερη εκείνα της Κύπρου.

Tο υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας ξεκινά έρευνα για να αναζητήσει το λόγο που οι τιμές της βενζίνης παρέμειναν υψηλές παρά την πτώση των τιμών του πετρελαίου, μετά από κατηγορίες για συμφωνίες τιμών μεταξύ των εταιρειών πετρελαιοειδών. Απλά το αναφέρω.

Καταλαβαίνω καλά  ή είναι  ιδέα μου είναι ότι πιστωτικό΄ίδρυμα δεν έχει τηρήσει τα προβλεπόμενα εκ του νόμου σε σχέση με την Επιτροπή Ελέγχου τους προηγούμενους μήνες; Το διερευνώ και επανέρχομαι 

Με την ευκαιρία αναρωτιέμαι πόσο μετράει η εμπειρία στη  Folli Follie για να λάβει κάποιος μια θέση σε ΔΣ τράπεζας και στην Επιτροπή Ελέγχου. Προφανώς πολύ.

TAGS: