BACKSTORY

Η JP Morgan, η Goldman, οι πελάτες - Τι ψάχνει η META στην Ελλάδα - Τράπεζες και ακριβά δάνεια

Αυτή η αντιπαράθεση επιχειρημάτων στη Βουλή με άφησε και πάλι άναυδο. Το χειρότερο είναι πως τόσο η κοινοβουλευτική πλειοψηφία όσο και η αντίστοιχη μειοψηφία αδυνατούν να καταλάβουν πως οι θεατρικές παραστάσεις από τα έδρανα του Κοινοβουλίου δεν είναι της μοδός βρε αδελφέ. Να μην πω για τα επεισόδια στο καφενείο, γιατί όσο να πεις εκεί καφενείο είναι και τέτοιο θα μείνει. Αλλά να μην κάνουμε καφενείο και τις άλλες αίθουσες...

Ήλθαν είδαν και απήλθαν οι τράπεζες σε ό, τι αφορά τις εκδόσεις. Τα πάντα όλα πάνε για το δεύτερο εξάμηνο εκτός από την Εθνική η οποία επιθυμεί να βγάλει στην αγορά την έκδοσή της ενός tier II. Θα μπορούσε η τράπεζα να διαλέξει κάτι φθηνότερο όμως προτιμάει η έκδοση να μετρήσει στα κεφάλαιά της και όχι να πάει υπέρ πίστεως στη γενικότερη δεξαμενή των MREL. 

Μην περιμένετε όμως φθήνια. Μιλάμε για επιτόκιο το οποίο ενδέχεται και να ξεπεράσει το 5%. Σε πρώτη ευκαιρία λοιπόν και το ύψος της έκδοσης δεν θα είναι μεγάλο.

Οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να προσφέρουν τα πιο ακριβά δάνεια στο μπλοκ (της ΕΕ), αυξάνοντας το κόστος κεφαλαίου για τις επιχειρήσεις. Οχι πως αποτελεί κάτι που δεν γνωρίζαμε, αλλά αυτό αναφέρουν οι FT σε δημοσίευμα για την Ελλάδα και το RRF αλλά και για τις ευκαιρίες που δίδονται στη χώρα μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στόχος να γίνει η χώρα ανταγωνιστική.

Η Sunlight, σύμφωνα με το δημοσίευμα, σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση για δάνειο RRF. Αν και η εταιρεία μπορεί πλέον να δανείζεται με πιο ανταγωνιστικά επιτόκια από ό,τι στα χρόνια της κρίσης, τα χαμηλότερα επιτόκια του προγράμματος και η μακροζωία των δανείων, τα οποία θα καλύπτουν έως και 12 χρόνια, θα μειώσουν περαιτέρω το κόστος χρηματοδότησης.

Και μέσα σε όλα, ο σοβαρός τραπεζίτης και με άποψη, ο κ. Φωκίων Καραβίας CEO της Eurobank, αναγνώρισε ότι το σχέδιο απευθυνόταν κυρίως σε μεγαλύτερες εταιρείες που θεωρούνται φερέγγυες και κερδοφόρες. Μόνο το 2,5% των εκτιμώμενων 900.000 επιχειρήσεων στην Ελλάδα ταξινομούνται ως μεσαίες ή μεγάλες. 

Ορισμένες επιτυχημένες μικρότερες εταιρείες θα πληρούν τις προϋποθέσεις, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των μικρότερων εταιρειών δεν είναι επιλέξιμες επειδή έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και δεν παρουσιάζουν κέρδη. Η άποψη του κυρίου Καραβία για το θέμα εκφράζει ολόκληρη την αλήθεια.

Σχετικά με το νομοσχέδιο του ΤΧΣ που αναμένεται μέσα στο Φεβρουάριο το θέμα που βρίσκεται υπό συζήτηση και που τυγχάνει σημαντικό για τις τράπεζες δεν είναι άλλο από τις αρμοδιότητες του Ταμείου για τις ίδιες τις τράπεζες. Και είναι φανερό πως δεν μπορεί και δεν γίνεται οι αρμοδιότητες του Ταμείου να είναι ίδιες για όλους...

Στο 98,85% έφτασε το ποσοστό Θεοδωρόπουλου στη Νίκας. Φανταστείτε να μην είχε πρόθεση να τη βγάλει και από το ΧΑ... Στην ΚΡΙ-ΚΡΙ ετοιμάζεται η διάδοχη κατάσταση με το διορισμό του υιού του Παναγιώτη Τσινάβου στη θέση του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου. Οικογενειακά δηλαδή η διαδοχή. Βεβαίως ο άνθρωπος μπορεί να είναι ικανότατος αλλά αυτό αναμένεται να διαπιστωθεί στην πράξη.

Για την ΕΕΣΥΠ (Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας) ακούω κάτι ψιθύρους περί αυξημένων δαπανών. Δεν ξέρω μπορεί η αύξηση των δαπανών να έχει το σκοπό της. Ωστόσο κάτι τέτοιο οι ίδιες φήμες δεν το υποστηρίζουν. Όμως επειδή δεν προκύπτει αυτό από τους ψιθύρους το θέμα θέλει περαιτέρω διερεύνηση. Υπενθυμίζεται πως η Εταιρεία περιλαμβάνει στο χαρτοφυλάκιό της σημαντικά περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, μέσω των άμεσων θυγατρικών της, ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ και ΤΧΣ, καθώς και των συμμετοχών της σε αριθμό δημόσιων επιχειρήσεων.

Θα επιμείνω και σήμερα. Η επένδυση της JP Morgan στη Viva Wallet μάλλον δεν θα είναι η μοναδική μεγάλη αμερικανική επένδυση στη χώρα αυτές τις μέρες. Μαθαίνουμε και μένει να επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται να ανακοινωθεί ακόμα μια μεγάλη επένδυση αμερικανικής εταιρίας. 

Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι η επένδυση αφορά κίνηση από από τη Meta, του Facebook, η οποία θα αφορά τη συμμετοχή - εξαγορά σε τεχνολογική startup που έχει αναπτύξει λύσεις στο χώρο του ήχου. Πάντως φαίνεται ότι η Meta, μητρική του Facebook, έχει βάλει στο στόχαστρο κάποια ελληνική startup με παρουσία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η οποία έχει λάβει στο παρελθόν και ψήφο εμπιστοσύνης από VCs του Equifund. 

Να θυμίσουμε ότι σε tweet του στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού ο κ. Αλέξης Πατέλης, είχε κάνει λόγο για δύο μεγάλες επενδύσεις στη χώρα… Η μία προφανώς ήταν της JP Morgan... 

Μια όμως και είπα JP Morgan. Μου είπαν ότι αρχικά ο κ. Dimon είχε ακόμα πιο στοχευμένες επαφές από τους 22 επιχειρηματίες με τους οποίους συνέφαγε με φόντο την Ακρόπολη. Και αυτές αφορούσαν μεγάλους επιχειρηματίες που δεν κάνουν ή δεν έχει τύχει να κάνουν δουλειές με την Goldman Sachs. Προς αυτούς είχε στοχεύσει, αυτοί ενδιέφεραν το αφεντικό του επενδυτικού - τραπεζικού οίκου. Με αυτούς έγιναν οι τετ α τετ συναντήσεις. Όμως επειδή θεωρήθηκε ότι αυτή η περιορισμένη επιλογή μπορεί να επιφέρει γκρίνιες - όχι προς τον Dimon, προς το Μαξίμου- ζητήθηκε να ανοίξει ο κύκλος. Γι' αυτό και το τραπέζι...