BACKSTORY

Τα δύο «Γεφύρια της Άρτας» - Το μήνυμα του Ψάλτη - Καραμολέγκος: Μπαγιάτικες ανακοινώσεις;

Αισίως τα εορταστικά ετελεύτησαν που λέει ο λόγος. Έτσι και με προσανατολισμό το άμεσο μέλλον στις 14 Ιανουαρίου η Fitch που αξιολογεί την οικονομία της Ελληνικής Δημοκρατίας καλείται να δώσει το στίγμα. Όμως οι πιο νουνεχείς θεωρούν πως ο οίκος θα παίξει καθυστέρηση και θα αποτελέσει έκπληξη γι' αυτούς κάτι το διαφορετικό μέσα στην πανδημία.

Βεβαίως κανείς ποτέ δεν ξέρει. Από την άλλη το χρέος παραμένει αμείλικτη μεταβλητή στους δείκτες των οίκων που όσο και να του πραγματοποιούν  μαλάξεις, αυτό παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.

Πάντα έβρισκα ενδιαφέρουσα τις αντιθέσεις, ιδιαίτερα σε κρίσιμα γεγονότα και εξελίξεις. Για παράδειγμα, ο υποδιοικητής ΤτΕ κ. Θεόδωρος Πελαγίδης -πρόσωπο που ασφαλώς χαίρει εκτίμησης - επεσήμανε πρόσφατα  στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, μεταξύ άλλων, πως η αύξηση των τιμών που προέρχεται από το κόστος ενέργειας διεθνώς, θα παραμείνει για αρκετά χρόνια, ειδικά σε προϊόντα όπως τα τρόφιμα. Σε πλείστες ομιλίες του από την άλλη, ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Γιάννης Στουρνάρας επεσήμανε την προσωρινότητα των πληθωριστικών πιέσεων! Να μου πείτε η ιστορία θα δείξει. Να σας πω, θα συμφωνήσω...

Μην περιμένετε τίποτα το επενδυτικό στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Κι ας περάσαμε τις γιορτές. Όλα τα roadshows αναβάλλονται για την άνοιξη και το Capital Link για τον Απρίλιο. Μάλιστα, λένε πως οι συμμετοχές, αν όλα πάνε καλά και η πανδημία δεν δείξει πάλι τα δόντια της, θα είναι πολλές γιατί θα έχει προχωρήσει η χρονιά και τα επιτεύγματά της. 

Αυτές οι μονοθεματικές ειδήσεις με Covid σε όλες του τις εκδοχές μας έχουν μετατρέψει σε επιδημιολόγους τουλάχιστον. Ας είναι! Διευρύνουμε τα γνωστικά μας πεδία. Σε αυτά που κάπως ξέρουμε καλύτερα πάντως και όχι σε όσα νομίζουμε πως ξέρουμε, η βεβαίωση της επιστρεπτέας προκαταβολής στο δεύτερο εξάμηνο αυξάνει και τις δυνατότητες δανεισμού των επιχειρήσεων το α' εξάμηνο. 

Και σε ό, τι αφορά τα υπόλοιπα, από σήμερα οι θεσμοί αρχίζουν το μανιπιουλάρισμα για την τελευταία πιθανόν μεταμνημονιακή αξιολόγηση της χώρας αν και παρά τις πιέσεις τα νέα κονδύλια με τα οποία μας χρηματοδοτεί η Ε.Ε. κάποια μέριμνα εποπτείας θα προβλέψουν... 

Κατά τα λοιπά οι τράπεζες θα ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη νέα προϊόντα και δράσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Της Άρτας το γεφύρι θυμίζει η επιλογή νέου CEO στην ΕΧΑΕ. Πολλοί οι μνηστήρες αλλά εγώ επιμένω πως τελικά ότι η λύση που θα επιλεγεί θα έχει άρωμα γυναίκας. Θα ήθελα πάντως πολύ να μάθω με ποιο τρόπο διενεργεί τη διαδικασία η Egon Zehnder αν και δεν πιστεύω να το καταφέρω καθώς ούτε και οι ίδιοι οι υποψήφιοι δεν το γνωρίζουν. Πάντως τα κριτήρια στοιχηματίζω πως είναι αξιοκρατικά διάφανα όπως και σε άλλους φορείς, απλώς δεν μας είναι γνωστά. Ας είναι.

Και μια και θυμήθηκα το περίφημο Αρτινό γεφύρι, δεν μπορώ να μην σκεφτώ και την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Βεβαίως, μην αγχώνεστε, έχουμε ακόμα καιρό μια και το προσύμφωνο Εθνικής και CVC λήγει στις 21 Απριλίου του (πλέον) τρέχοντος. Θα μου πείτε... ωραία ημερομηνία... Δεν θα διαφωνήσω. Μέχρι τότε πάντως έχει παραταθεί και η θητεία του υφιστάμενου ΔΣ της ασφαλιστικής. Και βλέπουμε... 

Ως γνωστόν ο Μ. Καραμολέγκος προχώρησε σε δημόσια πρόταση για την ομώνυμη εισηγμένη. Δικαίωμά του ασφαλώς. Όμως η δημόσια πρόταση ανέδειξε και  ένα ενδιαφέρον ζήτημα σε σχέση με το πως λειτουργούν οι εποπτικές αρχές. Στις 23 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε ότι «Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., προέβη το 2005 στην άρση ενεχύρου των 782.000 μετοχών που αντιπροσωπεύουν 8.02% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας. Έτσι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε.  δεν κατέχει πλέον δικαιώματα ψήφου ούτε καμία συμμετοχή στην Εταιρεία.  Επιπρόσθετα, η Holdway Limited απέκτησε 7.27% ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου στην Εταιρεία στις 27/02/2001». Δηλαδή μάθαμε 16 χρόνια μετά την ύπαρξη ενός πολύτιμου ενεχύρου και μετά από 20 χρόνια πληροφορηθήκαμε μια στρατηγική συμμετοχή.  Δεν  κατανοήσαμε όμως το νόημα αυτών των ανακοινώσεων...

Ανατρέχοντας σε παλαιότερες οικονομικές καταστάσεις εξάλλου κάποιος βλέπει την Holdway ως μέτοχο με 7,1% με αποτέλεσμα να αρχίζει να μπερδεύεται για το τι ακριβώς ίσχυε. Όπως μπερδεύεται και με τα ποσοστά που δηλώνονταν από τη κα  Μαρία Καραμολέγκου της οποίας αγοράστηκαν οι μετοχές τον  Οκτώβριο. Οπότε το φιλοσοφικό ερώτημα είναι αν υπάρχει τρόπος παρακολούθησης των μεταβολών των δικαιωμάτων ψήφου από τις αρχές και δεν  ισχύει το ότι δηλώσεις.... ή το πάνω κάτω μοίρα μου!

Επιτάχυνση του μετασχηματισμού και επιστροφή σε ισχυρά επίπεδα κερδοφορίας θα πρέπει να αναμένουμε το 2022 από την Alpha Bank σύμφωνα με το μήνυμα του CEO της Β. Ψάλτη προς τους εργαζόμενους...

Και για να χρησιμοποιήσω και τα δικά του λόγια στη σχετική επιστολή ως προς τον ρόλο πλέον των τραπεζών: «οφείλουμε να αναδείξουμε την Alpha Bank σε έναν χρηματοπιστωτικό φορέα που θα είναι πλήρως συντονισμένος με τη δυναμική που αναπτύσσεται στην Κοινωνία και θα στηρίζει ενεργά την πρόοδο των πολιτών και των επιχειρήσεων».

Η αλήθεια πάντως είναι ότι το 2021 έγιναν πολλά. Η κινητικότητα της Alpha ήταν συνεχής. Ο ίδιος ο κ. Ψάλτης επικεντρώνεται στην ολοκλήρωση σύνθετων συναλλαγών για τα κόκκινα δάνεια που μείωσαν τον δείκτη ΜΕΑ κατά 14 δισ. ή 26 μονάδες, την πρώτη αναπτυξιακού χαρακτήρα Αύξηση Κεφαλαίου, Τις επιχειρησιακές αλλαγές που βελτιώνουν την κερδοφορία, τις νέες ομολογιακές εκδόσεις και την επένδυση στην ψηφιακή αναβάθμιση.