BACKSTORY

20 χρόνια ευρώ. Σε καλή μεριά.... - Εθνική: Πόσο... συμφέρει το δάνειο εξπρές της; 

Καλή χρονιά να έχουμε όλοι! Με υγεία πάνω από όλα. Ξέρω βέβαια ότι μετά την υγεία οι περισσότεροι εύχεστε και για λεφτά... Κατανοητό. Ανθρώπινο. Εγώ όμως θα συμπλήρωνα... και τύχη... Γιατί όπως λέει και το γνωστό μίνι ανεκδοτάκι, «στον Τιτανικό είχαν και υγεία και λεφτά. Τύχη δεν είχαν...».

Ειδικό αφιέρωμα για τα 20 χρόνια από την υιοθέτηση του ευρώ ως νόμισμα της Ε.Ε. πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πριν από 20 χρόνια, την 1η Ιανουαρίου 2002, 12 χώρες της ΕΕ παρουσίαζαν τραπεζογραμμάτια και κέρματα ευρώ. Τρία χρόνια νωρίτερα, οι πρώτες χώρες είχαν καθορίσει τις συναλλαγματικές τους ισοτιμίες, και υιοθετούσαν μια κοινή νομισματική πολιτική υπό την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ κυκλοφόρησαν το νέο κοινό τους νόμισμα στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Να θυμίσουμε πως η χώρα μας που πιέστηκε βάναυσα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στην οικονομική κρίση του 2010 ήταν από εκείνες που πρωταγωνίστησε στην προσπάθεια υιοθέτησης του ευρώ. Μάλιστα, το Μάρτιο του 1998, προκειμένου να προετοιμαστεί και να ευθυγραμμιστεί με τα νέα δεδομένα, προχώρησε σε υποτίμηση του εθνικού νομίσματος κατά 14%. Μετά από αυτό ξεκίνησε μια ξέφρενη πορεία στο Χρηματιστήριο- 1999 ωραία χρόνια- που έκανε κάποιους πολύ πλούσιους και κάποιους άλλους - τους περισσότερους τελικά... - αρκετά φτωχούς. Οχι όμως χωρίς και προσωπική τους ευθύνη.

Σήμερα, το ευρώ είναι το νόμισμα 19 χωρών της ΕΕ με περισσότερους από 340 εκατομμύρια ανθρώπους και το δεύτερο πιο σημαντικό νόμισμα στον κόσμο. Τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα ευρώ είναι μια απτή, καθημερινή υπενθύμιση της ελευθερίας, της ευκολίας και των ευκαιριών που κάνει δυνατές η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει  η ΕΚΤ σε ειδική σελίδα στον ιστότοπό της για το θέμα αυτό.

Να θυμίσουμε πως την άλλη εβδομάδα οι θεσμοί θα δουν τις τράπεζες και όχι μόνον. Συναντήσεις θα γίνουν και με τα επιτελεία της κυβέρνησης. Πρόκειται για τις τελευταίες συναντήσεις που θα έχουν κάποιοι γραμματείς, οι οποίοι θα παραδώσουν σκυτάλη και ενημέρωση στους διαδόχους τους μιας και σε επίπεδο γενικών γραμματέων συντελέσθηκε μίνι ανασχηματισμός για εκείνους που θα πολιτευτούν.

Επιχείρησα να δω αυτό το δάνειο εξπρές της Εθνικής. Η αλήθεια είναι πως δεν κατάλαβα πλήρως τι θα μου κοστίσει αν τύχαινε και το διεκδικούσα. Εφάπαξ λειτουργική και διαχειριστική δαπάνη μέσω δικτύου: 185 ευρώ. Δηλαδή για ένα δάνειο 1.000 ευρώ ας πούμε, 185 ευρώ δαπάνη. Αν είναι προσωπικό δάνειο δεν εισπράττεται η αξιολόγηση του αιτήματος άλλα 22 ευρώ. Και για να μη γίνομαι άδικος κάπου διαφημίζεται και μια έκπτωση 65% στα έξοδα του δανείου. Και σε ό, τι αφορά το κυμαινόμενο επιτόκιο, αυτό διαμορφώνεται σε τρίμηνο Εuribor που είναι αρνητικό -0,573% στο τέλος του έτους και σταθερό επιτόκιο 14,20%, δηλαδή το φθάνουμε στο 13,6%. Υποθέτω πως η ΕΤΕ δεν διαφοροποιείται από τις άλλες τράπεζες. Αλλά αλήθεια υπάρχει περίπτωση κάποιος που δεν έχει σημαντικό πρόβλημα να πάει να δανειστεί σε αυτές τις τιμές; Και εάν έχει τόσο μεγάλη ανάγκη για 1.000 και για 2.000 ευρώ και επομένως έχει πραγματικό πρόβλημα, οι τράπεζες εξαιτίας του προβλήματος είναι απίθανο να τον δανείσουν... 

Αυτή η Αttica Bank μου θυμίζει το υπέροχο τραγούδι του Παπάζογλου σε στίχους Ρασούλη «Μπαίνουμε στον Υδροχόο», το οποίο καταλήγει: Όλα τριγύρω αλλάζουνε,  κι όλα τα ίδια μένουν, και μένα τα χεράκια της με λύνουν και με δένουν (σ.σ. ξέρει αυτή).

Όμως τα ίδια και τα ίδια αντιμετωπίζουμε όχι μόνον στην Τράπεζα Αττικής. Χάζευα τα stock options και τα αποτελέσματα που αυτά παράγουν. Διαβάζω για παράδειγμα ότι λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης ο κ. Χαράλαμπος Στασινόπουλος της Profile κατέχει πλέον 46,476% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Ασφαλώς δεν είναι το μόνο μέλος του Δ.Σ. που πήρε δικαιώματα προαίρεσης. Υποθέτω πάντως βασίμως πως και ως βασικός μέτοχος της εισηγμένης χρειάζεται κάποιο κίνητρο ώστε να να εντείνει τις προσπάθειές του για να πάρει ακόμη καλύτερα η εταιρεία.