BACKSTORY

Ποια τράπεζα προβληματίζει και ποιους - Τα περίεργα σε ΠΛΑΘ και Ικτίνο - Άλλος για ΑΣΕΠ

Δεν ξέρω αν το έχετε αντιληφθεί αλλά οι διοικήσεις στις Ανεξάρτητες Αρχές (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ΕΛΤΕ κλπ.) δεν θα τυγχάνουν της έγκρισης της Βουλής των Ελλήνων αλλά του ΑΣΕΠ. Κάτι δηλαδή σαν τις διαδικασίες κάποιου που θέλει να διοριστεί στο δημόσιο. Μόνο που εδώ μιλάμε για διοικήσεις με ορισμένη θητεία και όχι δημοσίους υπαλλήλους. Εκτός και αν κάποιοι αποσκοπούν στην ταύτιση... Το πρώτο πρόβλημα αναμένεται να δημιουργηθεί αν προκηρυχθούν θέσεις και δεν υπάρχουν υποψήφιοι που να έχουν τα προσόντα.

Στον ΟΑΣΑ  λοιπόν διορίστηκε μεταβατική CEO λόγω παραίτησης του κυρίου Αθανασόπουλου. Μαθαίνω ότι μετά τις γιορτές θα τρέξουν διαδικασίες για επίλυση του ζητήματος. Μάλιστα υπάρχει και φαβορί. Πρόκειται για άνθρωπο που έχει θητεύσει σε θέση ευθύνης στις αστικές συγκοινωνίες κατά το παρελθόν και έχει και κομματικές περγαμηνές στο κυβερνών κόμμα. Δεν το δένω κόμπο γιατί μπορεί να προκύψουν στο μεταξύ καλύτερες επιλογές για τον ίδιο.

Δραστήριες είναι εσχάτως οι τρεις κυρίες μέτοχοι και μέλη του ΔΣ της Ικτίνος οι Αναστασία, Ιουλία και Λυδία και αγοράζουν μετοχές. Συγκεκριμένα αγόρασαν 165.000 μετοχές από 55.000 η κάθε μία σε δύο συνεδριάσεις. Μπορεί το γεγονός να είναι και τυχαίο αλλά ως γνωστόν τίποτα δεν γίνονται τυχαία ειδικά όταν μιλάμε για βασικούς μετόχους.

Μερικές φορές είναι να απορείς με τη συμπεριφορά ορισμένων μετοχών στο Χρηματιστήριο. Κλασσικό παράδειγμα η μετοχή των Πλαστικών Θράκης που έχουν κεφαλαιοποίηση 300 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές που γίνονται είναι για κλάματα ενώ η εταιρεία ευνοείται από την εκτίναξη της ζήτησης για μάσκες FFP λόγω έξαρσης του κορονοϊού. Γιατί για κλάματα είναι μια μετοχή να κάνει 20.000 με 30.000 κομμάτια την ημέρα εκ των οποίων ένα κομμάτι προέρχεται από αγορά ιδίων. Μήπως συμβαίνει κάτι στις σχέσεις με τους θεσμικούς επενδυτές

Συνεχίζονται οι εκτιμήσεις πως οι εξελίξεις δεν θα είναι καλές σε ό, τι αφορά την Κέκροψ, εξού και η μετοχή δε σηκώνει κεφάλι μετά τις βουτιές που πραγματοποίησε τη μεταχριστουγεννιάτικη περίοδο. Οι φήμες θέλουν το Δημόσιο να είναι πιο κοντά στη νίκη για την επίμαχη έκταση φιλέτο.

Τις αλλαγές στο σχέδιο νόμου για την Κεφαλαιαγορά θα ακολουθήσουν εκείνες για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στο νόμο αυτό θα πρέπει να δούμε αν και κατά πόσον αλλάζουν τα δεδομένα για τη συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια των πιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία βρίσκονται- όχι όλα- σε φάση αναδιοργάνωσης.

Αν τελικώς, όπως έχει πολλάκοις ειπωθεί, το ΤΧΣ προχωρήσει σε πωλήσεις συμμετοχών αυτές θα ξεκινήσουν από την Εθνική Τράπεζα. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα μεγάλα τζάκια που δεν τα κατάφεραν και τόσο σπουδαία, μπορεί να χρειαστεί να αποχωρήσουν. Και η αλήθεια είναι ότι ακόμα και σε κυβερνητικό επίπεδο, δεν τη νιώθουν την Εθνική ως μία τράπεζα... συνεννοήσιμη και αρωγό. Δεν ξέρω αν φταίει η χημεία με τον Paul. Αλλά δεν την αντιλαμβάνονται και ως μία τράπεζα που πάει μπροστά. Εκτός αν πιστέψει κανείς τον χαρούμενο Γκίκα (που μια χαρά βολεύτηκε) που τη βλέπει να γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική... Τα συζητούν οι δυο τους με τον Paul και αλληλοσυγχαίρονται.   

Και υπάρχει πάντα -λένε κάποιοι καλά γνωρίζοντες - και μία γκρίζα ζώνη για κάποιες διοικητικές επιλογές που έχουν γίνει στην Εθνική, ιδιαίτερα αν κάποια στιγμή τύχει και αλλάξουν τα πράγματα. Επιλογές που θα μπορούσαν αν θελήσει κάποιος να το τραβήξει να προκαλέσουν έρευνες. Όπως οι συνθήκες πίσω από την πώληση περιουσιακών στοιχείων. Ενός κυρίως... Του χαρακτηριζόμενος πλέον και ως... Γεφυριού της Άρτας της Εθνικής σε σχέση με την ολοκλήρωση του deal. Για το μικρό τίμημα, τις χαμηλές αποτιμήσεις, το ποιος τις έκανε, αν μπορεί να θεωρηθεί ότι υπήρξε κάποιο conflict κλπ. Βέβαια, κάποιες εποχή έχει τις παραμέτρους και τις δυνατότητές της. Ορθά ίσως, αλλά δεν το βλέπουν όλοι έτσι... 

Βεβαίως οι αλλαγές στις τράπεζες δεν είναι απλό πράγμα. Ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά τις εκτελεστικές θέσεις δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση... 

TAGS: