BACKSTORY

Το lifestyle δεν ευνοεί τα τραπεζικά στελέχη - Αμερικανοί και Γερμανοί δουλεύουν στο τέλος μόνοι

Η πανδημία ανασύρει από τα συρτάρια τα πιο σκούρα εκ νέου σενάρια για την οικονομία. Ωστόσο, πάντα στο σκοτάδι υπάρχει ένα φως. Αυτό το φως λοιπόν αφορά το γεγονός πως η πανδημία εκφυλίζεται και θεωρητικά αυτό θα μας οδηγήσει σε μια covid free περίοδο.

Το πώς θα μπούμε σε επενδυτική βαθμίδα παραμένει μείζον θέμα καθώς αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι τότε το χρέος δύσκολα θα μαζευτεί. Και όπως όλοι ξέρουμε αυτή είναι η δεύτερη σοβαρή μεταβλητή για το θέμα.

Κοινούς δείκτες αξιολόγησης και ευκολότερες διαδικασίες σε ό, τι αφορά το πράσινο χρήμα φαίνεται να ζητούν οι τράπεζες καθώς οι διαδικασίες που έχουν επιβληθεί και εύκολες δεν φαίνονται.

Πάντως οι τράπεζες βρίσκονται σε έξαρση. Το πόσο σημαντικές είναι οι δραστηριότητες στο εξωτερικό για τα πιστωτικά ιδρύματα θα φανεί εντός των προσεχών καιρών. Και σε αυτές πρωταγωνιστεί η Eurobank, ακολουθεί η Alpha Bank. Οι λοιποί δεν διαθέτουν πια ασημικά.

Κάτι μου λέει πως από εδώ και πέρα τα τραπεζικά στελέχη θα προσέχουν κάπως περισσότερο τις lifestyle εμφανίσεις τους στον Τύπο αλλά και στην πραγματική ζωή μιας και αυτές συχνά αποτελούν το επίκεντρο για να ξετυλιχτεί ένα κουβάρι αρνητικού κουτσομπολιού και δημοσιότητας. Η οποία δεν μένει συνήθως χωρίς συνέπειες...

Σε κάθε περίπτωση η Πίστη χρειάζεται μέτρο και σοβαρότητα που σαν εκλείψει, εκλείπουν και οι λόγοι της τραπεζικής ταυτότητας. Και για να είμαι δίκαιος φαινόμενα παρόμοια συναντάς σε όλον τον τραπεζικό χάρτη. Ωστόσο είμαστε σε άλλη εποχή που τέλος πάντων παρόμοιες συμπεριφορές δεν είναι καν στη μόδα βρε αδελφέ. Kαι τα ντεμοντέ όπως φαίνεται αποσύρονται από το χάρτη σιγά σιγά!

Το ΤΧΣ θα βρεθεί στο επίκεντρο πολύ σύντομα των κυβερνητικών αναζητήσεων μιας και η παράταση ζωής του Ταμείου θα εξαρτηθεί από μια σειρά μεταβλητών. Κάποιες πηγές μου είπαν πως οι σκέψεις στο οικονομικό επιτελείο δεν είναι ακριβώς ταυτόσημες και μια μελέτη κόστους οφέλους για την πορεία του Ταμείου δεν θα πρέπει να αποκλείεται πριν τελικώς αποφασιστεί ο ακριβής χρόνος περαιτέρω παράτασης της ζωής του.

Και μέχρι όλα αυτά να ξεκαθαρίσουν, στο Ταμείο θέλουν να έχουν λόγο και η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος που ίσως ένοιωσε πως έχασε λίγο τον έλεγχο το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών (EBF) να συνεισφέρει σε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης απαραίτητο για την διευκόλυνση της πρόσβασης των ιδιωτών επενδυτών στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με διασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας των επενδυτών. Η Ομοσπονδία με τη σειρά της χαιρέτισε την πρωτοβουλία, ζήτησε ωστόσο στον αντίποδα χαλάρωση των απαιτήσεων πληροφόρησης για τους επαγγελματίες επενδυτές και το κυριότερο ζήτησε η πληροφόρηση για ομοειδή προϊόντα να είναι η ίδια. Κάτι τέτοιο βέβαια θα βοηθούσε πολύ την προώθηση των προϊόντων των μεγάλων τραπεζών της Ευρώπης σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. «σαρώνοντας» τον όποιο εγχώριο ανταγωνισμό υπάρχει και υφίσταται.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο χώρος της Ενέργειας όπως και αυτός των Υποδομών κρύβει πολύ ενδιαφέρον μέλλον για τους εμπλεκόμενους ομίλους. Δουλειές υπάρχουν και είναι και αρκετές και μεγάλες. Ωστόσο, επειδή πολλά θα ειπωθούν και θα γραφούν τους επόμενους μήνες και αρκετά από αυτά θα είναι δικαίως διθυραμβικά για τους μεγάλους παίκτες, νιώθω την υποχρέωση να μεταφέρω και την άποψη που μου έχει μεταφέρει παράγοντας της αγοράς εξαιρετικά έμπειρος και με ισχυρές διασυνδέσεις κυρίως εκτός συνόρων.

«Ψωμί και μάλιστα πολύ υπάρχει μπροστά, με μία όμως επισήμανση για να ξέρουμε τα όρια. Αμερικανοί και Γερμανοί, τις στρατηγικές δουλειές για τις οποίες πραγματικά ενδιαφέρονται, θα τις πάρουν στο τέλος μόνοι τους. Χωρίς ισότιμους εταίρους. Με άλλο ρόλο θα μπουν όσοι μπουν, στις δουλειές αυτές. Ο νοών νοείτο...». Αν θα έχει δίκιο, το μέλλον θα δείξει. Γιατί είναι κάποια στρατηγικά project σε εξέλιξη...