BACKSTORY

Τι σηματοδοτεί η αλλαγή «καπετάνιου» για το Ιδιωτικό Χρέος

Ο μικρός ανασχηματισμός των γενικών γραμματέων κάποιοι λένε πως μύρισε εκλογές. Όπως και να 'χει αυτή ήταν η ώρα για να γίνει μιας και όσοι ήθελαν να πολιτευτούν  θα 'πρεπε να φύγουν 18 μήνες πριν από τον χρόνο των κανονικών εκλογών δηλαδή το καλοκαίρι του 2023. 

Όμως η σημειολογία των εκλογών όσο και να 'χει ενδιαφέρον, μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε επίπεδο οικονομίας έχουν αυτές καθ' αυτές οι επιλογές.

Π.χ. από τη θέση του Ειδικού Γραμματέα για το Ιδιωτικό χρέος αποχώρησε ο κ. Φώτης Κουρμούσης ο οποίος κατά τις πληροφορίες θα αξιοποιηθεί σε άλλη κυβερνητική θέση. Το που θα πάει ο κ. Κουρμούσης είναι ένα θέμα. Το ποιος τον διαδέχθηκε είναι ένα άλλο θέμα.

Η Μαριαλένα Αθανασοπούλου  είναι αυτή που διαδέχεται το Φώτη Κουρμούση στην Ειδική Γραμματία Ιδιωτικού Χρέους. Η κα Αθανασοπούλου έχει πολυετή εμπειρία ως οικονομολόγος σε διεθνείς οργανισμούς και έχει εργαστεί ως Αναπληρώτρια Επικεφαλής Ανάλυσης Οικονομικού Κινδύνου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας με σημαντικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του Ελληνικού δημοσίου χρέους το 2018.

Αυτό αν θελήσει κάποιος να το ερμηνεύσει θα μπορούσε να πει πως η νέα Γραμματέας θα είναι πιο κοντά στη φιλοσοφία των θεσμών σε ότι αφορά το ιδιωτικό χρέος άρα κάποια συγκεκριμένα θέματα θα τρέξουν πλέον μάλλον γρηγορότερα. Όπως πχ η  ολοκλήρωση των υποθέσεων Κατσέλη, οι πλειστηριασμοί κλπ. Από την άλλη πλευρά γνωρίζοντας πως σκέφτονται οι θεσμοί μπορεί να διαμορφώσει μια ατζέντα που δεν θα επιτρέπει στους θεσμούς να επιβάλουν μέτρα τα οποία συχνά δείχνουν παράλογα ή αλλιώς εκτός τόπου και χρόνου...

Σε ότι αφορά στη Γραμματεία Δασών, καιρός ήταν... Να μην τρέχουμε πάλι καλοκαιριάτικα. Να μην ξεχάσουμε την ΓΓ Αντιεγκληματικής Πολιτικής όπου τοποθετήθηκε ο Υπεύθυνος Εσωτερικού Ελέγχου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Παπαθανασίου. Τον έριξαν στα βαθιά.

Ας αλλάξουμε κλίμα. Από την έκτακτη Γενική Συνέλευση της Jumbo κρατάω ως ενδιαφέρον θέμα την «Εκλογή δύο νέων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας και ορισμός ενός εξ αυτών ως ανεξάρτητου μέλους σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο». Και αναρωτιέμαι, πληροί ή όχι η Jumbo τα κριτήρια εταιρικής διακυβέρνησης με βάση το νόμο που έχει τεθεί σε ισχύ από το καλοκαίρι; Ιδού η απορία την οποία θα σας λύσω λίαν συντόμως.

Έχω όμως μια γενικότερη απορία. Πόσες εισηγμένες δεν τηρούν το νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση και συμμετέχουν σε δείκτες; Θα μας απαντήσει κάποια αρμόδια αρχή; Βέβαια αν έχει χρόνο η… Αρχή θα μπορούσε να μας πει και κάτι. Σε πόσες εταιρίες μπορεί να συμμετέχει κάποιος ως μέλος ή Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου και να μην θεωρηθεί ότι κοροϊδεύει αυτός το σύμπαν και οι αρμόδιες αρχές τον εαυτό τους;

Άσχετο αλλά παρατηρώντας την Ιντρακάτ βλέπω να γυρνούν πακέτα σε θεσμικούς εν όψει αύξησης κεφαλαίου που θα γίνει τον Ιανουάριο. Οι παρουσιάσεις του Σουρέτη από ότι φαίνεται πήγαν καλά.