BACKSTORY

Περί επενδυτικής βαθμίδας... - Οι έλεγχοι, διακυβέρνηση ο celebrity και τα μικρομάγαζα

Αυτή η επενδυτική βαθμίδα φαίνεται να αποτελεί πια Τον στόχο. Όχι επειδή το λέει η έκθεση της ΤτΕ αλλά επειδή χωρίς αυτήν τα προβλήματα θα συνεχιστούν και θα είναι πολλά και δύσκολα. 

Επομένως πράγματι απαιτείται συμμαχία τραπεζών με πολιτεία προκειμένου να αποδειχθεί πως τα κόκκινα δάνεια μειώνονται και δεν θα ενισχυθούν περαιτέρω και πως το χρέος μας αν και μεγάλο εξυπηρετείται και υπάρχει και σημαντικό περαιτέρω απόθεμα για την εξυπηρέτησή του.

Ας ελπίσουμε πως η ΤτΕ θα διαψευσθεί σε ότι αφορά τους κινδύνους δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων.

Κουίζ: Ποιο συγγενικό πρόσωπο τραπεζίτη έχει συνάψει μεγάλη, αλλά μεγάλη, σύμβαση με «συγγενική» της τράπεζας εταιρία;

Μπήκαν οι νέες κοινές μετοχές της Attica Bank και ησυχάσαμε.....

Όταν η Επιτροπή Ανταγωνισμού διενεργεί κλαδική έρευνα αναμένουμε συμπεράσματα. Όχι ήξεις αφήξεις.

Κλαδική έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις χρηματοοικονομικές τεχνολογίες. Fintech δηλαδή, το αντικείμενο. Και το συμπέρασμα:

Από την έρευνα της Υπηρεσίας... συνάγεται ότι η τρέχουσα κατάσταση των αγορών εξακολουθεί να είναι ρευστή και υπό διαμόρφωση. Για το λόγο αυτό, είναι ενδεχομένως πρώιμο να διατυπωθούν με ασφάλεια οριστικά συμπεράσματα σχετικά με την ύπαρξη περιορισμών ή στρεβλώσεων του ανταγωνισμού πέραν των όσων ζητημάτων καταγράφονται ανωτέρω σε αυτό το στάδιο της κλαδικής έρευνας.

Oι έλεγχοι από την Κεφαλαιαγορά για την εφαρμογή των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης ξεκίνησαν. Αλλά ξεκίνησαν από εταιρίες που βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας ή που περιμένουν αποφάσεις από αιτήσεις που έχουν υποβάλλει για την ένταξή τους σε πτωχευτικούς νόμους. Λέγεται μάλιστα ότι γνωστός και παλαιότερα celebrity επιχειρηματίας είχε μια έντονη ανταλλαγή επιχειρημάτων με το θεσμό η οποία κατέληξε στο…  κάντε ότι θέλετε, εγώ δεν έχω σκοπό να κάνω τίποτα.

Βέβαια την ίδια στιγμή οι υπηρεσίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν  δείχνουν αντίστοιχο ενδιαφέρον για το αν και κατά πόσο τηρούνται οι κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης στην ΕΧΑΕ και ασφαλώς δεν μπαίνουν στη διαδικασία να εξετάσουν τα conflicts που υφίστανται.

Γενικότερα ωστόσο οι μικρές εταιρίες του Χρηματιστηρίου έχουν αρχίσει να αντιδρούν για τις υποχρεώσεις εταιρικής διακυβέρνησης προβάλλοντας το επιχείρημα ότι το κόστος είναι δυσβάστακτο. Από την άλλη πλευρά βέβαια το έχουν παρακάνει καθώς σε πολλές περιπτώσεις η εταιρική διακυβέρνηση είναι του τύπου «δικό μου είναι το μαγαζί». Φυσικά ξέχασαν ότι πούλησαν μετοχές και σε κάποιους άλλους  τρίτους επενδυτές και πρέπει να δίνουν λόγο και σε αυτούς για τη διαχείριση που κάνουν.