BACKSTORY

Παίζει και μίνι ανασχηματισμός μαζί με τις παραιτήσεις των γενικών γραμματέων

Σπιντάρουν όλοι για την έκδοση ομολογιακών δανείων γιατί όποιος προλάβει... Γιατί να είστε σίγουροι πως με αυτόν τον πληθωρισμό τα επιτόκια δεν θα μείνουν σε αυτά τα επίπεδα αλλά θα χοροπηδήξουν σε λίγο υψηλότερα. Το θέμα των επιτοκίων φαίνεται πως απασχολεί σοβαρά την ΕΚΤ που έχει ρίξει τα σήματά της εκεί που πρέπει. Αλλιώς η Commission δεν θα προχωρούσε σε απόφαση ευελιξίας καθορισμού του ΦΠΑ.

Επί της ουσίας η ΕΚΤ ζητά και από τις κυβερνήσεις να συμβάλουν στην κρίση. Πέρα από τα επιτόκια ήρθε η ώρα ρόλο να παίξει και η δημοσιονομική πολιτική. Βεβαίως η απόφαση θα προωθήσει την πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη αλλά θα βοηθήσει και τη διαχείριση της υγείας και της πανδημίας. Δηλαδή άλλα χρήματα ίσως να μην δοθούν αλλά θα είναι δυνατή η επιβολή χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ.

Για να ξέρετε η ιδιωτική ασφάλιση εκπροσωπεί το 4,1% του ΑΕΠ στην αγορά της Κύπρου, ενώ στην ελληνική αγορά το αντίστοιχο ποσοστό είναι 2%. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Σημαντική δυνατότητα ανάπτυξης αν οι ασφαλιστικές αποφασίσουν να αναλάβουν κινδύνους και φυσικά αν πείσουν τους πελάτες ότι είναι αξιόπιστες και αποζημιώνουν χωρίς τερτίπια. 

Oι κεραίες μου πιάνουν ότι υπάρχει μια αυξημένη κινητικότητα τις τελευταίες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου. Κινητικότητα που έχει να κάνει με αλλαγές, όχι πάντως μεγάλης έκτασης που παίζει να γίνουν στην κυβέρνηση. Πώς το λέμε αυτό συνήθως; Μίνι ανασχηματισμό; Έστω... Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου και αν δεν υπάρξει θεαματική ανατροπή στο σχεδιασμό ίσως και την επόμενη εβδομάδα να έχουμε νέα. 

Θα τα έχουμε πάντως μαζί με τις αποχωρήσεις των Γενικών Γραμματέων που θέλουν να πολιτευτούν καθώς αυτό πρέπει να συμβεί 18 μήνες πριν τις εκλογές. Και μια και αναφέρομαι στις εκλογές, εγώ δεν θα απέκλεια βέβαια και εκλογές πριν το καλοκαίρι. Ναι; Ξέρω, ξέρω, ο πρωθυπουργός έχει πει κατ’ επανάληψη ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Όμως μην υποτιμάτε το ποντάρισμα ότι με τη φόρα που έχει πάρει το ΠΑΣΟΚ λόγω εκλογής αρχηγού, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πλαγιοκοπηθεί... 

Βεβαίως σε αυτό το ενδεχόμενο δεν είναι και πολύ ένθερμοι οι θεσμοί, οι οποίοι βλέπουν μόνον πολιτική σταθερότητα και εκταμιεύσεις. Χωρίς πολιτική σταθερότητα οι εκταμιεύσεις θα καθυστερήσουν. Όπως και να 'χει πάντως σε μνημόνια δεν είμαστε και η αυξημένη εποπτεία διαρκεί μέχρι το καλοκαίρι. Οπότε οι γκρίνιες των ξένων δεν μπορεί παρά να έχουν περιορισμό.

Διαβάζω κάθε μήνα την πορεία πωλήσεων που ανακοινώνει η Jumbo. Ασχέτως του τρόπου που ορισμένες φορές προσεγγίζει τα θέματα η εταιρεία διερωτώμαι γιατί η Jumbo μπορεί και ανακοινώνει πωλήσεις ανά μήνα, ενώ πρέπει να περιμένω μήνες πολλούς  για να πληροφορηθώ βασικές οικονομικές επιδόσεις, όπως οι πωλήσεις  εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών. Βεβαίως δεν περιμένω απάντηση... 

Καταπληκτική η ανακοίνωση του ΤΧΣ. Γίναμε περίπου σοφοί. Ούτε με τι ποσοστό θα εισέλθει στην Attica Bank μάθαμε, ούτε τα ποσοστά των ιδιωτών μάθαμε.

Εν τω μεταξύ αναζητείται διοίκηση προς κάθε κατεύθυνση και προς τούτο προσέρχονται στα κέντρα αποφάσεων υποψήφιοι και δυνητικοί υποψήφιοι.