BACKSTORY

Wind: Οι ζημιές, ο ορκωτός, οι παχυλές αμοιβές - ΤτΕ: Ποιο Μέλλον; - Το CVC πίνει Lipton

Μπορεί η Wind να παρουσιάζεται ως το μεγάλο τεφαρίκι λόγω της εξαγοράς της αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Άλλωστε αυτό το ξέρει και ο νέος της ιδιοκτήτης και οι κινήσεις που έρχονται προσεχώς δεν είναι άσχετες με τη συνειδητοποίηση αυτή. 

Το 2020 λοιπόν η εταιρεία έμεινε στάσιμη, ενώ έγραψε μεγάλες ζημίες της τάξεως των 48 εκατ. ευρώ από 11,8 εκατ. ευρώ το 2019. Και αυτό βέβαια πέρασε χαλαρά καθώς οι φακοί στράφηκαν στα καλά EBITDA.

Τα παραπάνω βεβαίως έλαβαν χώρα σε μια χρονιά όπου διενεργήθηκαν και οι συναλλαγές των κεραιών, οι οποίες θα έπρεπε να σημαίνουν έσοδα για την επιχείρηση. Να προσθέσω μάλιστα πως το 2020 υπήρξε η κρίση του κορονοϊού που μάλλον ευνόησε τις τηλεπικοινωνίες. Ας είναι!

Ψάχνοντας πάντως κάποιος, θα διαπιστώσει πως πριν την πώλησή της, η εταιρεία πλήρωσε το 2020 περί τα 40 εκατ. ευρώ στη μητρική της. Έτσι προέκυψαν και οι ζημιές τουλάχιστον κατά ένα μεγαλύτερο τμήμα τους.

Έχουμε και λέμε λοιπόν, από κέρδη μηδέν εις το πηλίκον αλλά οι μέτοχοι ικανοποιημένοι. Έτσι μάλλον δικαιολογείται πως τα διευθυντικά στελέχη, δηλαδή ο κ. Ζαρκαλής και η ομάδα του, επειδή... έκαναν καλά τη δουλειά τους έλαβαν αμοιβές 4,2 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 5% σε σχέση με το 2019!

Τέλος όσο κι αν ψάξαμε στις οικονομικές καταστάσεις της Wind, που δημοσιεύτηκαν στο ΓΕΜΗ, πουθενά δεν βρέθηκε η έκθεση ορκωτού. Χάθηκε; Δεν δημοσιεύτηκε εκ παραδρομής; Ή έχει πράγματα που δεν είναι ευχάριστα; Πάντως από τη συνοπτική κατάσταση το πιστοποιητικό εμφανίζεται να έχει δοθεί με σύμφωνη γνώμη του ορκωτού. Εδώ θα είμαστε να τα δούμε όλα. Και είναι αρκετά... 

Τώρα βέβαια θα πείτε, μέσα από τις οικονομίες κλίμακος της εξαγοράς θα συμβούν πολλά. Δεν θα μείνουν όλες οι καρέκλες στη θέση τους. Έτσι γίνεται συνήθως. Δεν βλέπετε στη Nova - Forthnet τι μαχαίρι πέφτει... Πάντως, σε ό, τι αφορά στα νέα δεδομένα μετά την απόκτηση της Wind από τη United, έ, όσο να 'ναι ο κ. Π. Γεωργιόπουλος ένα πάνω χέρι θα το έχει σε σχέση με την Wind. Το λέω αυτό διότι όταν έφυγε από την Wind για να αναλάβει CEO στη Forthnet μια μικρή ενόχληση -έως μεγάλη- την εξεδήλωσε ο κ. Ζαρκαλής... Και αυτά συνήθως δεν ξεχνιούνται, ακόμη και εάν φαίνεται πως ξεχνιούνται...

Εξελίξεις στην Τράπεζα Ελλάδος! Τους νεότατους κ. κ. Σπύρο Παντελιά και Γεώργιο Πάσχα επέλεξε το Γενικό Συμβούλιο της ΤτΕ για την αναδιοργάνωση της Τράπεζας της Ελλάδος μια αναδιοργάνωση που φέρει τον κωδικό «Μέλλον», όνομα και πράγμα όπως καταγράφουν οι επιλογές.

Φτιάχτηκαν λοιπόν δύο θέσεις γενικών διευθυντών με αρμοδιότητες εκτελεστικές, αυτή της προληπτικής εποπτείας και εξυγίανσης στην οποία τοποθετήθηκε ο Σπυρίδων και εκείνη του Γενικού Διευθυντή Λειτουργιών για την εφαρμογή στρατηγικών την οποία κατέλαβε ο Γεώργιος.

Επιλογές που αποπνέουν φρεσκάδα αλλά να σας πω κάτι; Αυτούς ξέρουμε αυτούς εμπιστευόμαστε κυρίες και κύριοι. Αυτούς και τους φίλους μας τους ξένους.

Και δε θα 'θελα να προχωρήσω ένα βήμα παραπέρα και να πω και σ' όποιον αρέσουμε για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε, όπως καταγράφουν εύστοχα χρόνια τώρα οι στίχοι της Λίνας Νικολακοπούλου.

Συγχρόνως και προς το παρόν πάντως οι κ.κ. Σπυρίδων και Γεώργιος κρατούν και τα προηγούμενα καθήκοντά τους ο ένας διευθυντής χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και ο άλλος διευθυντής εποπτείας. Προσεχώς καλύτερα.

Αυτά όλα τα θέτω στην κρίση του κοινού μου όπως στην ίδια κρίση θέτω και τη δυνατότητα ενός διοικητή επόπτη να βρίσκεται στο τιμόνι της εποπτείας για 12 χρόνια - δεν ξέρω αν το καταστατικό απαγορεύει το παραπάνω... Αυτό αφορά ασφαλώς όχι μόνον την Ελλάδα να πω αλλά και την ΕΚΤ. 

Να επισημάνω πως ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 10 χρόνια στο Προεδρικό, που εμμέσως εκλέγεται κιόλας.

Αυτά τα ολίγα θεσμικά που θα μπορούσαν να είναι και περισσότερα αλλά δεν αξίζει τον κόπο θα έλεγα! Ας αφήσουμε την ανανέωση να πάρει το δρόμο της.

Επιτέλους η Κεφαλαιαγορά ενέκρινε την αύξηση της Attica Bank. Από εδώ και πέρα τον λόγο έχει το ΤΧΣ και μόνον για το τι θα εγκρίνει σε επίπεδο πρότασης, αν εγκρίνει!

Σήμερα η κρίση από τη Moody's. Αρκετοί είναι εκείνοι που προσδοκούν σε αναβάθμιση.

Λέμε πως η χώρα μας είναι μια μικρή χώρα και πως με λίγα χρήματα αγοράζει πολλά. Το CVC ωστόσο ανοίγει φακέλους και τους ανοίγει διεθνώς. Ένας τέτοιος φάκελος φέρει τη βινιέτα τρόφιμα.

To αμερικανικό fund φαίνεται να βρίσκεται ενώπιον μιας μεγάλης εξαγοράς, που αφορά τον ηγέτη του τσαγιού, Lipton. Η φίρμα ανήκει στην Unilever και οι δύο πλευρές, βάσει δημοσιευμάτων διεθνών ΜΜΕ, βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις. Μιλάμε για μια εξαγορά 5 δισ. δολαρίων που καθόλου δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες.