BACKSTORY

Backstory: Η κριτική Θεοδωρόπουλου - Οι 101 off shore - Ο ξεχασιάρης Τζιρακιάν... 

Ο κ. Θεοδωρόπουλος, πρώην Chipita νυν Μεβγάλ-Νίκας, υπήρξε από τους επιχειρηματίες που θεωρούνταν ένθερμοι υποστηρικτές του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μπορεί να είναι ακόμα. Όμως, ο deal maker, ίσως και με την πρόσθετη άνεση και αέρα που του δίνει η -όπως και να το κάνουμε - γερή μπάζα από την πώληση της Chipita, ακούστηκε προχθές στο συνέδριο που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών του Βαγγέλη Βενιζέλου, αρκετά επικριτικός για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς ως προς το Σχέδιο Ανάκαμψης. Κάτι που έκανε εντύπωση και στο Μαξίμου, που σίγουρα δεν περίμεναν την κριτική διάθεση του επιχειρηματία. Η οποία συνοδεύτηκε βέβαια και από συγκεκριμένες θέσεις για τον μειωμένο ρόλο της βιομηχανίας στη χώρα, που ίσως και να μην είναι και εντελώς άσχετες και με τις εσωτερικές ισορροπίες στον ΣΕΒ...

Όταν ο αψύς Κρητικός ονόματι Πολάκης πιάνει στο στόμα του τις τράπεζες, αλήθεια νιώθω την ανάγκη αυτόκλητα να υπερασπιστώ τόσο τις τράπεζες όσο και τον Κεντρικό Τραπεζίτη. Ήμαρτον! Η στοχοποίηση έχει πραγματικά τα όριά της ιδιαίτερα όταν η άγνοια της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος σου θολώνει το μυαλό.

Αυτή ακριβώς η στοχοποίηση οδήγησε χρόνια πολλά τις ελληνικές τράπεζες να μην μπορούν να σηκώσουν κεφάλι, μετά από μια σκληρή κρίση που τελείωσε με κεφαλαιακούς περιορισμούς.

Σα σουφί που θα 'λεγαν ελληνιστί οι φίλοι μας οι Γάλλοι, τις φρεγάτες των οποίων η αντιπολίτευση δε συμπαθεί... μα καθόλου. Γιατί άραγε;

Στη Βουλή το θέμα της ρευστότητας της αγοράς, κοινώς άλλη μια πίεση στις τράπεζες για να δώσουν δάνεια. Αν πάντως δεν βρεθεί τρόπος να δοθούν δάνεια όχι στους μεγάλους αλλά στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας δεν υπάρχουν πολλά που να πρέπει να περιμένουμε. Η συζήτηση έχει προγραμματιστεί για τις 20 Οκτωβρίου.

Ούτε ρόδινα ούτε ανθηρά θα είναι τα πράγματα σύμφωνα με τους θεσμούς καθώς η μια κρίση διαδέχεται την άλλη. Κορονοϊός, ενέργεια κλπ. κλπ.. Η Ευρώπη θα πρέπει να μάθει να κινείται σε ρυθμούς πραγματικότητας και όχι ιστορίας. Μπορεί;

Εντωμεταξύ ακούγεται ότι μια πολύ σοβαρή υπόθεση απασχολεί τις Αρχές το τελευταίο διάστημα. Αληθεύει ότι αφορά 101 offshore εταιρείες; Εντυπωσιακός αριθμός... Για τις οποίες λέγεται ότι θεωρητικώς και μόνον επιχειρούσαν στο ναυτιλιακό τομέα. Λέγεται πως πίσω από αυτές βρίσκονταν αλλοδαπά συμφέροντα. Αληθεύει άραγε; Ακούγεται επίσης πως οι λογαριασμοί τους έκλεισαν με συνοπτική δραστηριότητα όταν έγιναν αντιληπτοί από τράπεζα... Εγκαίρως να υποθέσω. Αν όλα τα παραπάνω αληθεύουν εύλογο το ότι η υπόθεση θα απασχολήσει πολύ σοβαρά τις Αρχές. 

Και σε αυτό το σημείο αλλάζουμε θέμα για να συγχαρούμε την Τζιρακιάν, η οποία ξέχασε να περιλάβει στις οικονομικές καταστάσεις την έκθεση διάθεσης αντληθέντων κεφαλαίων και της το θύμισε η Επιτροπή κεφαλαιαγοράς. Μιας και ο λόγος για την Τζιρακιάν εγώ ειλικρινά έχω μπερδευτεί με το πλήθος των συνδεδεμένων εταιρειών γύρω από την εισηγμένη. Παρακαλώ αν υπάρχει αναλυτής να συνδράμει μπας και ξεμπερδευτώ.

Πέραν αυτού μου προκαλεί εντύπωση η ανακοίνωση διακοπής συνεργασίας με τον εσωτερικό ελεγκτή. Και επειδή ο εσωτερικός ελεγκτής της κάθε εταιρείας δεν είναι ο πάσα εις, αναρωτιέμαι μήπως θα έπρεπε οι εταιρείες να αιτιολογούν τους λόγους διακοπής δηλαδή αν η συνεργασία λύθηκε επειδή έκανε τη δουλειά του που μπορεί να μην άρεσε στη διοίκηση ή δεν την έκανε ή απλά αποφάσισε να πάει για ψάρεμα.