BACKSTORY

Backstory: Ο Ευκλείδης, το αχυράκι και το δοκάρι! - Η ΕΚ και οι ισολογισμοί θαύμα της Attica

Ρε συ τι είπε εκ νέου ο πάλαι ποτέ υπουργός οικονομικών Ευκλείδης με τα τρίγωνα τα σκαλινά! «Ο κ. Μητσοτάκης βλέπει το αχυράκι στο μάτι του άλλου και όχι το δοκάρι στο μάτι το δικό του». Αν δεν καταλαβαίνετε τι θέλει να πει μη στεναχωριέστε. Κανένας δεν καταλαβαίνει. Είναι μετάφραση από αγγλική παροιμία γιατί τα ελληνικά γνωμικά δεν εκφράζουν ακριβώς αυτό που ο κ. Τσακαλώτος διατηρεί στη σπάνια σκέψη του.

In the eyes of someone else, you see a straw but in your own, you don't see the beam. Με ταλαιπώρησε και αυτό το google να βρω την αγγλική παροιμία. Σε μια ελεύθερη πάντως μετάφραση πέρα από το αχυράκι και το δοκάρι είναι αυτό που εμείς οι Έλληνες λέμε η καμήλα δεν κοιτάει την καμπούρα της! Και μη χειρότερα πάντως. Η συνεννόηση στην αντιπολίτευση μεταξύ των στελεχών της δηλαδή και της αντιπολίτευσης προς τη λαϊκή τη μάζα καθίσταται περίπου αδύνατη. Γι' αυτό έχουν εξομοιωθεί λαός και Κολωνάκι.

Οι εθελουσίες δεν φτάνουν... στις τράπεζες τουλάχιστον. Η μείωση του κόστους δείχνει πιο επιτακτική παρά ποτέ και έτσι διαμορφώνονται συνθήκες για τη δημιουργία νέων εταιριών που θα μεταφέρουν -στο διάστημα ίσως- σημαντικό αριθμό εργαζομένων.

Ψύχραιμοι εμφανίζονται στην Attica Βank και θεωρούν πως στο τέλος της ημέρας κάτι θα γίνει. Τι να πω μπορεί να έχουν και δίκιο οι άνθρωποι.

Μιας και αναφερθήκαμε στην Attica αναρωτιέμαι πως εκεί στην άτεγκτη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αντιμετώπισαν ως κανονικές τις οικονομικές καταστάσεις - θαύμα των τελευταίων ετών; Δεν είδαν τίποτα, δεν κατάλαβαν τίποτα ή σπαταλούν την ενέργειά τους στους Καματάκηδες; Η σπατάλη ενέργειας γενικώς δημιουργεί μια χαλαρότητα και μια απόλυτα επιεική στάση έως παρεξηγήσιμη όταν πρόκειται να εξεταστούν παραβάσεις που αφορούν τράπεζες ή θυγατρικές τους.

Είχαμε λοιπόν τις αλλαγές στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών όχι όμως την ανανέωση αν και η αλήθεια είναι πως επιχειρήθηκε με το Δ.Σ. να στελεχώνεται με τους CEO ακόμη και μικρότερων τραπεζών.

Διαμαρτύρονται οι ξενοδόχοι για τα τοκογλυφικά επιτόκια του ΕΦΚΑ. Θα μπορούσε κάποιος βεβαίως να πει πως το Δημόσιο δεν παρακολουθεί την διεθνή πτώση των επιτοκίων ούτε κατά διάνοια σε ό, τι αφορά τις ρυθμίσεις του και πως τα επιτόκια των ρυθμίσεων είναι στο σύνολό τους τοκογλυφικά. Και ας κατηγορεί το Δημόσιο τις τράπεζες προς αυτήν την κατεύθυνση. H ρύθμιση κύριοι έχει το στοιχείο της διευκόλυνσης όχι της καταδίκης. Επίσης για να ξέρετε κύριοι του Υπουργείου Οικονομικών, οι τράπεζες την οποιαδήποτε στιγμή θελήσεις να εξοφλήσεις το δάνειο σου χαρίζει τους υπόλοιπους τόκους. Το Δημόσιο σου χαρίζει αντιθέτως ελάχιστους τόκους αν η ρύθμιση έχει προχωρήσει επαρκώς. Βεβαίως προς το τέλος της η ρύθμιση είναι πάντα κεφάλαιο και όχι τόκοι. αλλά ωστόσο και αυτοί οι τόκοι δεν χαρίζονται.

Θα κλείσω τέλος με μια απορία: Tι να γίνεται άραγε με την περίφημη ΑΕΕΑΠ Μπλε Κέδρος της ευρύτερης οικογενείας Cocomat. Θα μπει στο Χρηματιστήριο; Υπάρχει προετοιμασία; Γιατί οι προθεσμίες επί προθεσμιών που έχουν πάρει από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξαντλούνται το Μάιο του 2022. Παρεμπιπτόντως δεν ήξερα ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα δίνει εγγυήσεις 80% για δάνεια τραπεζών σε ΑΕΕΑΠ; Το ξέρουν όλες οι ΑΕΕΑΠ αυτό;