BACKSTORY

Backstory: Ο μάνατζερ που πωλούσε εταιρίες και τον λάτρεψε ο αγοραστής - Το green stress test της ΕΚΤ

Αν ήμασταν στην Αμερική… Αν ήμασταν εκεί λοιπόν πώς λέτε να αντιμετώπιζαν οι αρχές της κεφαλαιαγοράς -και όχι μόνο- την περίπτωση ενός μάνατζερ που χειρίζεται την πώληση μίας εταιρίας του ομίλου του και μετά τοποθετείται πρόεδρος από τον αγοραστή; Και ακόμα και αν δεν το λάμβαναν υπόψη την πρώτη φορά, λέτε να αδιαφορούσαν τη δεύτερη φορά που θα γινόταν αντίστοιχη φάση καρμπόν; Με τον ίδιο πωλητή, τον ίδιο μάνατζερ και τον ίδιο αγοραστή; Και με νέα προνομιακή θέση; 

Ε αν και πάλι αδιαφορούσαν ίσως να τους έκανε εντύπωση όταν θα επιχειρούσε να εξασφαλίσει για λογαριασμό του ίδιου αγοραστή και πλέον εργοδότη -του ιδίου και στενού του συνεργάτη που τον ακολούθησε - και τρίτη εταιρία του ομίλου που κάποτε -πλέον- διοικούσε… Θεός! Δεν παίζεται… Αφού δεν ενδιαφέρεται και κανείς… μιας και δεν είμαστε στην Αμερική. 

Εις εκ των συλλόγων εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς- γιατί υπάρχουν πλέον του ενός συλλόγου, ο ΣΕΥΤΠΕ για την ακρίβεια, εξέδωσε ανακοίνωση χθες υπό τον τίτλο «λεφτά υπάρχουν αλλά όχι για τους εργαζόμενους» προκειμένου να επισημάνει πως κλείνουν καταστήματα, πωλούνται ακίνητα και αγοράζονται νέα πολυτελή γραφεία από την πλευρά της τράπεζας. Συγκεκριμένα ο εν λόγω σύλλογος αναφέρεται στην απόφαση της διοίκησης της τράπεζας να προαγοράσει νέα πολύ ακριβά γραφεία στο υπό ανέγερση συγκρότημα του Ελληνικού.

Προσπαθώ να κατανοήσω τη σκοπιμότητα της ανακοίνωσης αυτής αλλά δυσκολεύομαι κάπως μιας και ο σύλλογος εκδίδει ανακοίνωση για ένα θέμα που έγινε γνωστό δυο μήνες πριν.

 Ψυχανεμίζομαι δε πως κάποιοι εκ των εργαζομένων προτιμούν την άνεση του κέντρου από το Ελληνικό και αυτή ίσως είναι και η μόνη σκοπιμότητα της ανακοίνωσης...

Νόμος είναι το δίκαιο του εργαζόμενου (κατά παράφραση του εργάτη) δε λέω... αλλά ας ρίξουν μια ματιά οι εργαζόμενοι στο τι γίνεται σε άλλους ιδιωτικούς φορείς και μετά ας διαμαρτυρηθούν!

Η Ε.Ε. αποφάσισε να συνάψει συμφωνία με την φαρμακευτική Εli Lillie και να αγοράσει μονοκλωνικά - ξέρετε από αυτά που χορηγούνται από αρχιεπισκόπους και πάνω Θεέ μου σχώρα με- και έτσι να τη γλυτώσει και κανένας κοινός θνητός. Καλοσύνη τους!

Kαι μπορεί το θέμα των ενεργειακών  ανατιμήσεων να είναι πονοκέφαλος για την κυβέρνηση όμως αρχίζει να γίνεται πονοκέφαλος για τις ελληνικές τράπεζες το green stress test της ΕΚΤ που θεωρεί πως οι τράπεζες του ευρωπαϊκού νότου αντιμετωπίζουν αυξημένο τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής.

Οσο να πεις μια μικρή λογομαχία να την πεις, ψιλοδιαφωνία ίσως, διέκριναν οι τραπεζικοί συντάκτες μεταξύ του Θ. Σκυλακάκη και του Paul Μυλωνά για την ταχύτητα που οι τράπεζες θα χειριστούν τα θέματα χορήγησης δανείων αλλά και για το τι θα περιλαμβάνει η σύμβαση σε περίπτωση που τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης κοκκινήσουν.

Κατά τα λοιπά βγαίνει ο Σεπτέμβριος και επιτέλους θα μάθουμε τι αποτελέσματα είχαν οι εισηγμένες εταιρίες στο εξάμηνο. Το Πλαίσιο όπως αναμενόταν πήγε καλά λόγω του παρατεταμένου lock down. Το ερώτημα είναι τι ψάρια θα πιάσει από εδώ και πέρα. Γιατί οι καταναλωτές ό,τι ήταν να πάρουν σχεδόν το έχουν πάρει, η ζήτηση για υπολογιστές και λοιπά συμπαρομαρτούντα υποχωρεί ενώ στις ηλεκτρικές συσκευές τις λευκές ο ανταγωνισμός έχει πάει στα ύψη. Οι άνθρωποι βέβαια έχουν αρχίσει να το περιγράφουν. Απλά δεν τον λένε καθαρά τι θα συμβεί.

Κλείνω για σήμερα με κάτι που θα μας απασχολήσει. Πώς θα λειτουργήσουν οι Επιτροπές Ελέγχου στην επιλογή των ορκωτών ελεγκτών των εισηγμένων από εδώ και στο εξής. Θα πουν καλός είναι να τον κρατήσουμε (γιατί βολεύει και τον ιδιοκτήτη) ή θα βάλουν προδιαγραφές καθαρές και ξάστερες και θα κάνουν διαγωνισμούς; Για το τελευταίο πολύ αμφιβάλλω