BACKSTORY

Backstory: Κωμικοτραγικό σίριαλ με τη Folli - Αττικής: Οι αόρατοι επενδυτές, η αγκαλιά του ΤΧΣ

Όποιος καεί με το χυλό φυσά και το γιαούρτι. Έτσι διπλό check in θα υπάρξει στις λογιστικές καταστάσεις της Attica Bank κάτι που έπρεπε να έχει γίνει προ πολλού. Ο πρώτος έλεγχος θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Τα ευρήματα θα αποτελέσουν κομμάτι του ενημερωτικού. Αν έχουμε τελικά ένα ενημερωτικό και όχι δύο. Γιατί ακούω ότι συζητήθηκε να βγει ένα για τα warrants και ένα για την αύξηση κεφαλαίου.

Ρόλο ενεργό θα λάβει και η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου για τυχόν ευρήματα - αν υπάρξουν τέτοια- που να αφορούν τα κόκκινα δάνεια.

Πάντως εγώ σας τα έλεγα ότι όλοι εκείνοι που διθυραμβικά δήθεν αναφέρονταν ως μνηστήρες θα κατέληγαν αέρας κοπανιστός. Ποιος να την πάρει; Είμαστε σοβαροί; ΤΧΣ και πάλι ΤΧΣ τελικά θα καταλήξουν τα πράγματα. Άλλωστε τι νομίζετε ανεξαρτήτως Αττικής; Ότι τα λεφτά που έχει το ΤΧΣ στο ταμείο του θα επιστραφούν στον ESM; Μετά την Αττικής θα διασωθούν κι άλλοι π.χ. κάποιες συνεταιριστικές.

150 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές το α' εξάμηνο του 2021. Και η οικονομία κατά κάποιο τρόπο λειτουργούσε. Όμως ποιος θέλει πια τη στενή επαφή με τράπεζες ή δημόσιο, μάλλον κανένας.

Καλά αυτά τα πρόστιμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε οργανισμούς που έχουν εξελιχθεί σε μονοπώλιο της αγοράς πραγματικά είναι εντυπωσιακά. Όμως εγώ έχω μπερδευτεί με το ύψος των προστίμων και δεν μπορώ να καταλάβω τη φιλοσοφία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Πώς ακριβώς και με ποιο μηχανισμό υπολογίζουν αν θα βάλουν πέντε, δέκα ή πενήντα χιλιάδες. Μη μου τους Κύκλους τάραττε. Καλά έχει δει κανένας Κυκλικό ισολογισμό;

Την ανάγκη ύπαρξης νέων προϊόντων στο Χρηματιστήριο την επισημαίνουν πια όλοι. Το θέμα είναι πως αν τούτο δεν συμβεί οι επενδυτές θα τα βρουν εύκολα στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης στις παρά δίπλα αγορές. Εκεί θα βρουν και ποικιλία εταιριών και με επαρκή ρευστότητα. Γιατί εδώ έχουμε πλέον λίγες εταιρίες καθώς αρκετές καλές αποχαιρέτισαν το Χρηματιστήριο και τα κουφάρια κατέρρευσαν ενώ από ρευστότητα η πλειοψηφία των εισηγμένων βρίσκεται σε κακό χάλι. Και ως γνωστόν κανένας επενδυτής δεν αγοράζει όσο καλή και αν είναι η εταιρία αν βλέπει ότι μπορεί να κλειστεί μέσα και να μην μπορεί να βγει.

Εν τω μεταξύ σίριαλ κατάντησαν οι Συνελεύσεις της Folli για την έγκριση του ισολογισμού του 2019 ενώ την ίδια στιγμή τα πράγματα είναι κωμικοτραγικά με την τακτική Συνέλευση για τη χρήση 2020 που συνεκλήθη χωρίς να έχει γίνει του 2019 και να έχει εκλέξει ορκωτό. Να κάνει η μάνα...

Βέβαια ό, τι και να κάνει η μάνα η ουσία είναι ότι η διοίκηση που διορίστηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν τα έχει καταφέρει και τόσο καλά και η πλευρά Κουτσολιούτσου μάλλον αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Για το 2019 έχουμε νέα Συνέλευση για τις 5 Οκτωβρίου και άμα δεν γίνει πάμε για 25 Οκτωβρίου και μετά καλό χειμώνα. Για το 2020 ας γίνει πρώτα του 2019 η συνέλευση και μετά... βλέπουμε. Το σκηνικό με τη Folli δείχνει πάντως ότι το εταιρικό δίκαιο στην Ελλάδα έχει προβλήματα. Αυτό το γράφω για να το διαβάσει η κυβέρνηση, να δει ας πούμε τι γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις στην κοιτίδα του καπιταλισμού την Αμερική μπας και εκσυγχρονιστούμε επιτέλους.