BACKSTORY

Backstory: Εθνική: Ο δικανικός του Paul - Γιατί τόση μυστικοπάθεια στην ΕΚ; 

Θα μιλούν για καιρό οι πελάτες της Εθνικής για το βαρύγδουπο δικανικό που εκφώνησε πάλι ο Paul Μυλωνάς στους «Εθνικούς» πελάτες της Θεσσαλονίκης. Δεν θα πω για τον ψηφιακό μετασχηματισμό- με τον οποίον μας έχει τσακίσει- γιατί μια περιήγηση στο internet banking της τράπεζας οδηγεί τον καθένα στο να διαπιστώσει την αλήθεια των λόγων του.

Θα πω όμως για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες τις ταχύτατες και άριστες που υπόσχεται η τράπεζα στους πελάτες της οι οποίοι θέλουν να εκμεταλλευτούν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Να μη σ' αξιώσει ο Θεός... Και Εθνική και ρόλος εθνικός και εφεξής ο καλύτερος σύμβουλος των επιχειρήσεων όπως ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου.

Και για να μην ξεχαστούμε ποιος είναι ο αρχηγός, «Ο κ. Μυλωνάς, επικεφαλής ομάδας στελεχών της Εθνικής, πραγματοποιεί καθημερινά, μαζί με τον πρόεδρο του Δ.Σ. της τράπεζας Γκίκα Χαρδούβελη, επισκέψεις σε μεγάλες παραγωγικές μονάδες της Βορείου Ελλάδος» και κάπου εδώ ολοκληρώνεται η ωραία ατμόσφαιρα με συνοδευτικές χαμογελαστές φωτογραφίες των δύο ανδρών: Ο ένας σε podium με τα λογότυπα της Εθνικής και ο άλλος σε φωτογράφο με φόντο λευκό και μεγάλο χαμόγελο.

Δεν ξέρω τι κόστισε αυτό το ράλι στο Σύνταγμα! Όμως η άσφαλτος τσάκισε. Δεν πειράζει έτσι θα δουλέψουν και οι κατασκευαστικές εντός σχεδίου πόλης!

Και για να μη λέμε μόνον για μας... Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκταμίευσε 157 εκατ. ευρώ με τη μορφή προχρηματοδότησης για την Κύπρο. Το ποσό αντιστοιχεί στο 13% της συνιστώσας επιχορηγήσεων και δανείων του χρηματοδοτικού κονδυλίου της χώρας. Η καταβολή προχρηματοδότησης στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) θα βοηθήσει στην έναρξη της εφαρμογής των κρίσιμων επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών μέτρων που περιγράφονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Κύπρου.

Στα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου τώρα καθώς θέλω πολύ καιρό να θέσω ένα ερώτημα. Οι ανακοινώσεις της Κεφαλαιαγοράς κάθε άλλο παρά διαφωτιστικές είναι. Για παράδειγμα επιβάλλονται πρόστιμα που ακουμπούν στον τάδε ή στο δείνα νόμο και κανείς δεν καταλαβαίνει τις ακριβώς αφορούν τα πρόστιμα αυτά. Κι όμως πίσω από τις προβληματικές ανακοινώσεις κρύβονται παραβάσεις που αφορούν σε σοβαρά παραπτώματα, σε λογαριασμούς margin, σε παραπληροφόρηση επενδυτών, σε μη εφαρμογή της Mifid και ότι μπορεί ή δεν μπορεί να περάσει από το μυαλό μας. Γιατί άραγε δεν πρέπει να ταυτίζουμε την εταιρία με το παράπτωμά της;

Επίσης κανένας δεν γνωρίζει αν η διερεύνηση υποθέσεων της Επιτροπής αφορά σε καταγγελίες τρίτων ή σε αυτεπάγγελτη έρευνα. Δυστυχώς οι επόπτες δεν έχουν μάθει πως βασικό συστατικό για να πάει μπροστά το Χρηματιστήριο αποτελεί η διαφάνεια.

Οι χθεσινές συναντήσεις Σταϊκούρα με Κεφαλαιαγορά και τράπεζες έδωσε ένα στίγμα. Ελπίδα αποτελεί το στίγμα αυτό να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διαφάνεια από την υπάρχουσα!