BACKSTORY

Backstory: Οι ηλεκτρονικές απάτες με Carousel και η τοκογλυφία μέσω πιστωτικής

Βιάζεται τώρα η Ευρώπη να εισέλθει στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Η πολύ βιασύνη φοβούμαι πως θα την οδηγήσει στη κρυπτογραφημένη μνα, Crypto ΜΝΑ επί το λατινικότερο. Είναι να μη βιαστεί η Ευρώπη γιατί σαν βιαστεί… σκιάζεται το σύμπαν.

Στην στρατηγική έκθεση της Commission για το 2021 είδαμε ενδιαφέροντα σχεδιαγράμματα που δείχνουν πόσο σταδιακά μειώνεται η συμβολή της Ευρώπης στο διεθνές ΑΕΠ.  Θα γίνουμε μια ήπειρος παροχής υπηρεσιών..... Τα λέω αυτά για να μην ανησυχούν κάποιοι που ως χώρα θα γίνουμε οι καμαρότοι της Ευρώπης. Η Ευρώπη θα είναι γεμάτη από παρόμοιες υπηρεσίες.

Μπορεί το Bitcoin να βρίσκεται σε πτώση ελεύθερη αλλά.... το Σαλβαδόρ το ανέδειξε ως επίσημο νόμισμα.

Η σημερινή συνέντευξη Τύπου της κας Λαγκάρντ έχει ιδιαίτερη σημασία ως προς τη διαχείριση των PEPP ως το Μάρτιο. Σημαντικότατο θέμα για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές τράπεζες.

Επιστρέφουμε στο μικρόκοσμο του ελληνικού Χρηματιστηρίου όπου θέλω να επισημάνω ότι αυτή την Ιντραλότ που ξέραμε τα προηγούμενα χρόνια, με τα πολλά προβλήματα, σύντομα θα την ξεχάσουμε και θα μιλάμε για μια άλλη εταιρία. Τα πρώτα αποτελέσματα έχουν αρχίσει να φαίνονται ενώ το μεγάλο άλμα θα γίνει με την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης της αμερικάνικης θυγατρικής η οποία προετοιμάζεται μεθοδικά. Μέχρι να έλθει πιθανόν να δούμε και άλλες εκπλήξεις που θα σχετίζονται με την προετοιμασία εισαγωγής αλλά θα αλλάζουν το status quo της Εν Ελλάδι μητρικής.

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι έκπληξη αυτά που βλέπουμε με τις εταιρίες-ηλεκτρονικά καταστήματα που κάνουν απάτες με τη μέθοδο Carousel. Η υπόθεση είναι παλιά αλλά ένα κεφάλι κόβει το ΣΔΟΕ δέκα φυτρώνουν. Όμως μέσα σε αυτό το … κύκλωμα φαίνεται να υπάρχουν και άλλα παρεπόμενα. Παραδείγματος χάριν ακούγονται διάφορα για τοκογλυφία μέσω πιστωτικών καρτών η οποία μπορεί να περιορίστηκε τα τελευταία χρόνια λόγω μείωσης των πιστωτικών αλλά … υπάρχει.

Πως γίνεται; Πολύ απλά. Γίνεται μια εικονική πώληση μέσω πιστωτικής που περιλαμβάνει και το ποσό του τόκου του τοκογλύφου. Ο δανειζόμενος παίρνει τα μετρητά, ο τοκογλύφος όλο το ποσό από την τράπεζα και στο τέλος το … λογαριασμό τον τρώει η τράπεζα αφού ένας άνθρωπος που πάει να δανειστεί με αυτό τον τρόπο είναι τουλάχιστον απελπισμένος. Ακούγονται βέβαια και διάφορα για κυκλώματα που έχουν ανθρώπους μέσα σε τράπεζες και ανοίγουν προσωρινά τα όρια των πιστωτικών αλλά δεν θέλω ειλικρινά να το πιστέψω.

Ταύτα είχα να πω δίνοντας τροφή για σκέψη και προβληματισμό στους ελεγκτές του ΣΔΟΕ. Άσχετο αλλά προσοχή σε καταστήματα που κάνουν ανταλλαγές κινητών, αγοράζουν μεταχειρισμένα κλπ κλπ.