BACKSTORY

Backstory: Attica ποιο Συμφέρον; - Τράπεζες και Βασιλεία ΙΙΙ - Γκόρτσος! Γκόρτσος!

«Attica Συμφέρον» με προνομιακό επιτόκιο 8,5%. 

Ξεκίνησαν τα καταναλωτικά μιας και έφτασε η ανάκαμψη. Με ένα τέτοιο επιτόκιο- τόσα είναι τα επιτόκια των καταναλωτικών- δυσκολεύομαι να δω το συμφέρον. Όπως και να έχει η τράπεζα προσφέρει ένα καινούριο προϊόν- είχε καιρό να διαφημιστεί καταναλωτικό δάνειο. Η διαφορά που εντοπίζω με το παρελθόν είναι πως τέτοια περίοδο διαφημίζονταν ακόμη τα διακοποδάνεια ενώ εδώ μιλάμε για τη μετά διακοπών περίοδο και τις ανάγκες που ανακύπτουν από αυτήν (δίδακτρα, σχολικά είδη κλπ κλπ).

Η αλήθεια είναι πως διάβασα και ξαναδιάβασα αυτήν την επιστολή των διοικητών των ευρωπαϊκών τραπεζών μαζί και του δικού μας διοικητή, να τηρηθούν όσα προβλέπει η Βασιλεία ΙΙΙ και να μην ξεφύγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τα προβλεπόμενα.

Δεν ξέρω αν η Επιτροπή είχε τέτοια πρόθεση. Πάντως επειδή η Βασιλεία ΙΙΙ είναι συμφωνία κυρίων και όχι νόμος ίσως ένα νόημα να είχε να μελετηθούν οι επιπτώσεις της εφαρμογής της στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα... Δεν φαντάζομαι να υπάρχει παρόμοια μελέτη έ;  

Και δεν μπορώ ένα σχόλιο θα το κάνω ως εραστής των παλιών: Αν υπήρχε Γκόρτσος στην ομάδα, μελέτη θα υπήρχε. Όμως «τι χαρά όλα είναι ωραία η πιο καλή παρέα εγώ και η χαρά» σε στίχους Νότη Κύτταρη και μένω εδώ. 

Παρεμπιπτόντως ακούω ότι ο Γκόρτσος δίνει τα φώτα του στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ειδικά σε ζητήματα που αφορούν Υπουργικά νομοσχέδια που φέρνουν τα πάνω κάτω. Με ενδιαφέρουσες γνωμοδοτήσεις.

Βρήκα πολύ ενδιαφέροντα τα συμπεράσματα της έρευνας της EY πως αυξημένη χρήση ψηφιακών υπηρεσιών στο σπίτι, δημιουργεί ανησυχίες για την ποιότητα ζωής και τα προσωπικά δεδομένα  

Την ίδια στιγμή πραγματοποιείται στη Λιλ το Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την κυβερνοασφάλεια. Και αναρωτιέμαι όσο η εργασία απομακρύνεται από τους ειδικούς χώρους και διενεργείται στο σπίτι η κυβερνοασφάλεια πόσο θα πρέπει να αλλάξει μεθοδολογία για να αισθανόμαστε προστατευμένοι σχετικώς.

Πολλές αλλαγές βλέπω παρεμπιπτόντως σε ΔΣ και επιτροπές ελέγχου. Με καθυστέρηση βεβαίως γιατί ο νέος νόμος για την εταιρική διακυβέρνηση έχει τεθεί σε ισχύ από τις 17 Ιουλίου. Προφανώς διανύουμε περίοδο χάριτος παρά τω νόμω.

Κατά τα λοιπά οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων εξαμήνου προχωρούν με ρυθμούς χελώνας και αναμένεται συνωστισμός στο παρά πέντε, ως συνήθως δηλαδή. Και όσο πιο μακριά τους δώσει ο νομοθέτης τη δυνατότητα να πάνε τόσο θα την εκμεταλλεύονται. Και αυτό δείχνει ένα πράγμα. Δεν έχουν καταλάβει ότι βρίσκονται στο Χρηματιστήριο και οι εταιρίες τους έχουν ιδιώτες επενδυτές τους οποίους οφείλουν να σέβονται. 

Κλείνω για σήμερα με την εισηγμένη Performance. Η μετοχή έχει γίνει πύραυλος με συναλλακτική δραστηριότητα ανάξια σχολιασμού. Ωστόσο η διοίκηση της εταιρίας λέει ότι μπορεί να αντλήσει 5 εκατ. ευρώ με ιδιωτική τοποθέτηση σε 150 επενδυτές. Η στήλη χαιρετίζει την αισιοδοξία τους αλλά θυμάται κάτι άλλες ιδιωτικές τοποθετήσεις όχι μετοχών αλλά ομολόγων και ανατριχιάζει. Είθε να μην επαναληφθεί η ιστορία.