BACKSTORY

Backstory: Ποιους επηρεάζει το ράλι στα commodities - Attica και συνδικαλιστές

Το ράλι στις τιμές των πρώτων υλών συνεχίζεται και οι παρενέργειες αρχίζουν να είναι ορατές στην αγορά. Πρώτο θύμα η κατασκευαστική δραστηριότητα όπου το κόστος έχει εκτιναχθεί. Και αν η κατάσταση συνεχιστεί ειλικρινά αναρωτιέμαι τι θα γίνει με τις κατασκευαστικές εταιρείες που έχουν αναλάβει έργα και τα υλοποιούν. Γιατί ως γνωστόν όταν κάποιος χτυπά ένα έργο τα περιθώρια κέρδους του είναι χαμηλά. Έτσι κινδυνεύει να γράψει τεράστιες από την εκτίναξη του κόστους. Αναρωτιέμαι δε μήπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα έπρεπε να απευθύνει ένα ερώτημα στις κατασκευαστικές του ΧΑ αν και σε ποιο βαθμό επηρεάζονται από την εκτίναξη του κόστους των πρώτων υλών.

Η στήλη πάντως εδώ και καιρό είχε επισημάνει τι έρχεται βλέποντας το ράλι του σιδήρου, του χαλκού, του αλουμινίου και του πετρελαίου αλλά και την εκτίναξη του μεταφορικού κόστους παγκοσμίως. Βέβαια μην μένετε μόνο στην οικοδομή καθώς εκεί που θα γίνει το μεγάλο μπαμ είναι οι τιμές των τροφίμων. Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι καθώς έρχονται ανατιμήσεις ή για την ακρίβεια έχουν ξεκινήσει ανατιμήσεις. Και όχι μόνο το ψωμί αλλά και άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως το γάλα, τα τυριά, το λάδι και το κρέας. Δεν ξέρω αν στην κυβέρνηση το έχουν αντιληφθεί αλλά οι ανατιμήσεις αποτελούν ωρολογιακή βόμβα που θα τη βρει μπροστά της.

Πάντως στο Χρηματιστήριο υπάρχουν και ευνοημένοι από το ράλι τιμών, όπως για παράδειγμα ο όμιλος Βιοχάλκο, που μπορεί σε κάποιες εταιρείες να τρίβουμε τα μάτια μας με τις φετινές επιδόσεις. Και το πράγμα είναι απλό. Άνοδος τιμών σημαίνει υψηλότερος τζίρος και ακόμα και με χαμηλότερο περιθώριο κέρδους αύξηση της καθαρής κερδοφορίας. Επίσης ένα ενδιαφέρον το έχουν οι αλευροβιομηχανίες και θα ήταν μεγαλύτερο αν οι μετοχές του είχαν και στοιχειώδη εμπορευσιμότητα.

Η Αλουμύλ επίσης αποτελεί μια ενδιαφέρουσα περίπτωση δεδομένου ότι και εξυγιάνθηκε και οι πωλήσεις της πάνε σφαίρα. Οι μονάδες παραγωγής της εταιρείας δουλεύουν στο φουλ και όσο να είναι η αύξηση των τιμών του Αλουμινίου θα ενισχύει και την καθαρή κερδοφορία. Στα υπ' όψιν και η Βιοκαρπέτ η οποία δεν έχει εμπορευσιμότητα αλλά και ο Κορδέλος όπου εκεί βέβαια υπάρχει και το ζήτημα της αντιπαράθεσης των μετόχων.

Τελικώς η Attica Bank επέσπευσε τις διαδικασίες και προχωράει σε αναπτυξιακή αύξηση. Για το σκοπό αυτόν συγκαλεί συνέλευση στις 15 Σεπτεμβρίου. Σε ό, τι αφορά τους παλιούς μετόχους δηλαδή τον ΕΦΚΑ πλέον, ε αυτό θα πράξει ότι πει το γκουβέρνο. Δεν έχει άλλωστε και κάποιο περιθώριο περισσότερο ή λιγότερο.

Εντυπωσιακή πάντως μου φάνηκε η κατάληξη της δήλωσης της διοίκησης στα 6μηνα αποτελέσματα στην οποία «ζιπαρίστηκε» η βούληση των μετόχων -έτσι και αλλιώς μετέχουν στη διοίκηση- αλλά και των εργαζομένων που πιθανόν να συνδιοικούν. Το' χε πάντοτε αυτό ο συγκεκριμένος CEO της τράπεζας: «Κουλάντριζε» τους συνδικαλιστές που λένε και στο χωριό μου.

Και για του λόγου το αληθές: «Η Διοίκηση της Attica Bank, οι μέτοχοι και οι εργαζόμενοί της δεσμευόμαστε να υλοποιήσουμε με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα το στρατηγικό σχεδιασμό της Τράπεζας, ώστε να πρωταγωνιστήσει με το δικό της διακριτό και υποστηρικτικό ρόλο στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας».