BACKSTORY

Backstory: Εθνική: Γιατί διαλύει τη νομική υπηρεσία ο κ. Μυλωνάς;

Μετά το σήριαλ των δανείων των παλιννοστούντων που έτυχαν διαχείρισης μεγάλης ευαισθησίας από την Εθνική Τράπεζα , κυρίως λόγω άγνοιας είναι η μέση εκτίμηση όσων γνωρίζουν, περνάμε στα ενδότερα του μαγαζιού.

Αυτό το πρόγραμμα μετασχηματισμού της τράπεζας αμάν αμάν, που το σερνε κείθε δώθε ο αλήστου σερ και πρόεδρος  φαίνεται τελικώς πως υπέστη και ουσιαστικές πινελιές από τον  CEO της τράπεζας κ. Paul Μυλωνά και ας νόμιζε ο τ. πρόεδρος πως ο μετασχηματισμός αποτελεί αποκλειστικώς δικό του "παιχνιδάκι".

Μ΄ αυτά και με κείνα- κυρίως με κείνα- η παρουσίαση που έκανε το επιτελείο της ΕΤΕ στους ξένους, με επικεφαλής τον CEO την περασμένη Πέμπτη στο πλαίσιο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων 6μήνου, είχε ενδιαφέροντα ευρήματα.

Βλέπετε ο κ. Μυλωνάς ανήκει στην πάστα εκείνη των ανθρώπων που όταν κάπου ακουμπάει το πόδι του επιθυμεί να αφήσει με κάθε τρόπο αποτύπωμα έστω και εάν αυτό είναι μπότα σε χώμα έφορο. Το έχουν πολλοί αυτό! Κατέχουν την απόλυτη αλήθεια....

Σε εκείνη λοιπόν την παρουσίαση μεταξύ άλλων ευρημάτων η στήλη ξεχώρισε την τάση να υπάρξει διάλυση της νομικής υπηρεσίας της τράπεζας. Το γιατί μη με ρωτάτε. Που να το ξέρω. Δεν το ξέρω και μένω στη διαπίστωση.

Στη σελίδα 36 της παρουσίασης υπάρχει αναφορά στο πρόγραμμα μετασχηματισμού της τράπεζας:
Το πρόγραμμα μετασχηματισμού υποστηρίζει την κατεύθυνση προς ένα νέο επιχειρηματικό και λειτουργικό μοντέλο. Μέσα σε αυτό εντάσσονται πολλά ,όπως η περαιτέρω μείωση του κόστους προσωπικού, μέσω εθελουσιών υποθέτουμε αφού μιλάει για στοχευμένες ενέργειες. Όμως αναφέρεται  και σε στοχευμένες προσπάθειες για εξωτερική νομική υποστήριξη. Ξέρετε εσείς, το γνωστό outsourcing που για επιτευχθεί κλείνει συνήθως τις εσωτερικές κάνουλες.

 Τώρα αν αυτό έχει παρενέργειες δεν το ξέρω γιατί εγώ δεν έχω σπουδάσει εφαρμοσμένα μαθηματικά για να μοντελοποιώ εφαρμογές και να εκτιμώ αποτελέσματα. Υποθέσεις μπορώ να κάνω, αλλά προς το παρόν τις κρατώ για μένα.  Αυτό όμως που θα πω με βεβαιότητα είναι πως η εξ αγχιστείας συγγένεια με το πρώτο βιολί- και κυριολεκτώ- δεν σε κάνει μουσικό.

Και μια άλλη σημειολογική παρατήρηση. Δεν θα σε κάνουν φιλάνθρωπο οι ανακοινώσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης από μόνες τους. Για παράδειγμα διαβάζω για το Ιατρικό Αθηνών που βρίσκεται δίπλα στους πληγέντες από τις πυρκαγιές και δίπλα  στο πυροσβεστικό σώμα. Και αναρωτιέμαι  ποιος πυροσβέστης θα πάει για δωρεάν εξέταση της αναπνευστικής του λειτουργίας όταν είναι γνωστό πως όποιος βρίσκεται στη μάχη και έχει πρόβλημα μεταφέρεται de facto σε δημόσιο νοσοκομείο. Δηλαδή πιστεύει κανείς ότι οι πυροσβέστες θα λένε πηγαίνετε με στο Ιατρικό να με ελέγξουν; Έχει και άλλες …  προσφορές βέβαια αλλά δεν θέλω να σας κουράσω. Θα ήθελα όμως πολύ να μάθω πόσο κοστολογεί το Ιατρικό αυτές τις παροχές που ανακοίνωσε. Όχι τίποτε άλλο γιατί θα τρελαθούμε με αυτά που διαβάζουμε.

Παρεμπιπτόντως μιας και μιλάμε για εταιρική κοινωνική ευθύνη λέω να αθροίσω τις χορηγίες που ανακοινώθηκαν ειδικά τους πρώτους μήνες που ξέσπασε ο κορονοϊός και να ρωτήσω πόσες από αυτές έμειναν στα λόγια. Φυσικά θα επιβραβεύσω και αυτούς που τήρησαν τα ανακοινωθέντα.