BACKSTORY

Backstory: Οι ορκωτοί, οι έλεγχοι και τα ακίνητα, οι τράπεζες και Ασκητής στο Ιατρικό

Στην τελική ευθεία για τα stress tests των τραπεζών. Για να μην έχετε αγωνία, όλες προβιβάζονται και με ικανοποιητικό βαθμό.

Oι δυσκολίες στον τουρισμό δεν θα αργήσουν να αποτυπωθούν στην οικονομία. Δυστυχώς η πανδημία οδηγεί αλλού το όνειρο και αλλού το θάμα. Oπως γίνεται κατανοητό όσοι είχαν επιλέξει τα κυκλαδονήσια για το απόλυτο ξεσάλωμα μάλλον αναζητούν κάτι διαφορετικό, εξού και οι ακυρώσεις αποτελούν γεγονός.

Σήμερα είναι η πρώτη εργάσιμη ημέρα που ισχύει ο νέος νόμος για την εταιρική διακυβέρνηση. Δεν είμαι όμως σίγουρος ότι όλες οι εισηγμένες έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία. Όπως δεν είμαι σίγουρος ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που έχει την ευθύνη της εφαρμογής του νόμου θα πάρει και μέτρα. Βέβαια κάτι ακούγεται περί περιόδου χάριτος. Ωστόσο όσοι προσαρμόστηκαν μήπως αισθανθούν το αθέμιτο του θέματος;

Σε κάθε περίπτωση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την υποχρέωση την έβγαλε με μια ανακοίνωση ολίγων γραμμών την περασμένη Παρασκευή. Και εκείνο το περίφημο Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης δεν ξέρουμε καν από πότε έχει να ασχοληθεί με τέτοιου είδους θέματα. Άραγε είχε με κάποιο τρόπο επικοινωνήσει το νέο νόμο; Έβγαλε βέβαια κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης τον Ιούνιο δηλαδή λίγο πριν την εφαρμογή θεσμικού πλαισίου. Κώδικα της τελευταίας στιγμής δηλαδή. 

Οι ορκωτοί ελεγκτές έχουν ελέγξει καλά τις αποτιμήσεις των ακινήτων που εμφανίζουν οι εισηγμένες. Γιατί μου λένε ότι στις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις  αυτά βρίσκονται σε εξόχως υψηλά επίπεδα. Και μην ακούσω ότι υπάρχουν εκτιμητές γιατί οι ορκωτοί ελεγκτές είναι υποχρεωμένοι να αμφισβητούν τους πάντες και φυσικά και τους εκτιμητές. Εδώ υπήρχε εκτιμητής που έβγαλε κάτι πολυκατοικίες του Καλογρίτσα που κάνουν δεν κάνουν κανένα εκατομμύριο ότι κάνουν δεκάδες εκατομμύρια για να αποχτήσει κάλυμμα και να μετατραπεί σε αξιόπιστο δανειολήπτη.

Το χειρότερο ωστόσο φαίνεται να είναι πω δεν αμφισβητείται η αξία των ακινήτων στα ενεργητικά των τραπεζών. Το στοιχείο αυτό θα δώσει πολύ πόνο στη συνέχεια.

 Θα σταθώ τέλος στην τοποθέτηση του Θάνου Ασκητή στη θέση του Β Αντιπρόεδρου του Ιατρικού Αθηνών. Η ιατρική του αξία αδιαμφισβήτητη. Όμως εδώ προστίθεται και άλλη μια αξία: Ο Θ. Ασκητής είναι από τους πιο προβεβλημένους ειδικευμένους γιατρούς. Και να ξέρετε πως μετά την πανδημία, πολλά προβλήματα θα ανακύψουν που θα καλείται να τα λύσει.