BACKSTORY

Backstory: Δεν νογάνε αυτές οι γυναίκες και αυτοί οι νέοι κ. Στουρνάρα μου…

Διάβασα από την ομιλία του κ. Γιάννη Στουρνάρα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στην Τελετή Aπονομής Bραβείων «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2020-21» με θέμα «Η σημασία του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού»  το εξής εντυπωσιακό το οποίο επικαλέστηκε ναι μεν ο κ. διοικητής στην ομιλία του όμως αποτελεί συμπέρασμα του ΟΟΣΑ:

Τα αποτελέσματα ερευνών του ΟΟΣΑ όπως είπε ο διοικητής, δείχνουν ότι λιγότερο από το ήμισυ του ενήλικου πληθυσμού στις χώρες της G20 είναι χρηματοοικονομικά εγγράμματα άτομα, με το πρόβλημα του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού να είναι πολύ πιο έντονο στις γυναίκες και στους νέους, όπως φαίνεται και από άλλες αντίστοιχες μελέτες ανά τον κόσμο. 

Δεν καταλαβαίνουν τις εξής έννοιες: Επιτόκια, πληθωρισμός, διαφοροποίηση κινδύνου.

Και επειδή ο χρηματοοικονομικά αναλφάβητος καταλήγει και πτωχός... σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και τη μεταφορά από κ. Στουρνάρα... οι γυναίκες έχουν κομμάτι σημαντικής ευθύνης. Αυτά σε μια ελεύθερη δική μου μετάφραση.

Και γιατί τότε η Ευρώπη εν γένει... και φυσικά και η Ελλάδα κόπτεται να βάλει γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια των εταιριών; Aναρρωτιέμαι! Μήπως πάθουν κακό οι εταιρίες από τη γυναικεία παρουσία... Μη γίνουνε πτωχές ή έστω πτωχότερες;

Από την άλλη πλευρά θα μπορούσε να πει κάποιος πως δεν είναι απαραίτητη η εξοικείωση κανενός με κάποιους από τους παραπάνω όρους αφού οι πολιτικές των κεντρικών τραπεζών κατέστησαν περίπου άχρηστες τις έννοιες των επιτοκίων και του πληθωρισμού μιας και αυτά είναι μηδενικά ή αρνητικά, οι δε πληθωριστικές πιέσεις ανύπαρκτες.

Σε ό, τι αφορά τη διαφοροποίηση κινδύνου, αυτό μπορεί και να αποτελεί μια χρήσιμη γνώση... ακόμη. Βέβαια ποιος είμαι εγώ που θα αμφισβητήσω τον ΟΟΣΑ και όσους κάνουν γνωστές τις τοποθετήσεις του Οργανισμού. Ωστόσο πραγματικά κρίνω πως το παραπάνω συμπέρασμα έναν ρατσισμό τον υποκρύπτει και γι' αυτό και πραγματοποιώ  την παραπάνω χρήσιμη ανάλυση.

Και πάντως περιμένω να δω τις αντιδράσεις όλων όσων κόπτονται για τα δικαιώματα των γυναικών και των νέων σε πολιτικό και άλλο επίπεδο!!!

Σας λέγαμε τις προηγούμενες ημέρες ότι θα έλθουν εξελίξεις στην MLS. Όχι βέβαια για την πληρωμή του κουπονιού των ομολόγων γιατί ήταν δεδομένο ότι δεν θα πληρωθούν γιατί δεν υπάρχουν λεφτά. Όπως είναι δεδομένο ότι ακόμα και νομικές ενέργειες να γίνουν πάλι λεφτά δεν πρόκειται να βρεθούν. Η έκπληξη όμως λέγεται οικονομικές καταστάσεις 2019 οι οποίες θα δημοσιευτούν. Τώρα το τι θα γράφουν λίγο ως πολύ είναι γνωστό. Μηδέν από μηδέν ίσον μηδέν και στο τέλος αρνητικά κεφάλαια. Η εξέλιξη πάντως είναι σημαντική γιατί χωρίς οικονομικές καταστάσεις δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα από πλευράς εξυγίανσης. Όχι βέβαια ότι υπάρχουν και πολλές πιθανότητες αλλά...λέμε τώρα.

Πάμε τώρα στο αγαπημένο μας θέμα. Σε πόσες επιτροπές ελέγχου μπορεί να συμμετέχει ένα πρόσωπο το οποίο είναι ταυτόχρονα και εσωτερικός ελεγκτής σε δημόσιους φορείς; Κάθε απάντηση δεκτή μέχρι την παροχή αναλυτικότατων στοιχείων για το πως η πολυθεσία γίνεται επάγγελμα και δεν απέχει καθόλου από την αργομισθία. Οι κύριοι καθηγητές Πανεπιστημίου τι άποψη έχουν επί των θεμάτων της πολυθεσίας και της αργομισθίας άραγε;